Statisztika

2023.11.01. 08:07

Tovább gyengélkedik az ipar Hevesben is

Az országos átlagot meghaladó a Heves megyei ipar teljesítményének elmaradása a tavalyitól.

Tóth Balázs

A KSH gyorsjelentése szerint augusztusban az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ha figyelembe vesszük a munkanapokat is. Csak a jármű- és az akkumulátorgyártás tartotta magát. A hazai ipari cégek belföldi értékesítése 17,6, a feldolgozóiparé 9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, míg az export elmaradása 8,1 százalékos volt. A KSH tájékoztatója szerint a feldolgozóipar termelése 4,7, a bányászaté 33, az energiaiparé 16,5 százalékkal csökkent. Míg a járműgyártás és a többi hasonló ágazat bő négy százalékos pluszban zárt és az akkumulátorgyártás is 3 százalékkal megugrott, visszaesés volt a többi ágazatban, az élelmiszeripar, az elektronikai ipar, a kőolaj-feldolgozás is tizedével esett vissza, ennél nagyobb (16,2 százalékos) volt a visszaesés a gumigyártásban. A legnagyobb mértékben, 16,5 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt.

A Heves vármegyei telephellyel rendelkező ipari cégek augusztusban 193,93 milliárd forintnyi árut termeltek, ami az inflációtól függetlenül is elmaradt a tavalyihoz (203 milliárd forint) képest, méghozzá 8,4 százalékkal, ami bőven meghaladja az országos átlagot. A régiós visszaesés 12,3 százalékos volt.

Az első nyolc havi időszakot tekintve az ipari termelés 4,6 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés hattizedét adó külpiaci eladások volumene 1,4, a hazai értékesítéseké 16,5 százalékkal kisebb lett. A megyei visszaesés összességében nyolc százalékos volt január és augusztus között.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!