tenk

2017.09.16. 20:00

Tenk is jól jár az új napelemekkel

A Jókai Mór útra bekanyarodva rögtön feltűnnek a szürke színű tartószerkezetek, közelebb érve már napelemek is körvonalazódnak Tenk egy olyan területén, ami korábban használaton kívül volt. Új tulajdonosai rendbe is teszik e területet.

Berecz Renáta

Zsiga Róbert, az egyik kivitelező cég ügyvezetője, munkálataikról számolt be Fotó: Berán Dániel

A kivitelezési folyamat más-más szakasza ­figyelhető meg azon a területen, melyet Tenk önkormányzatától vásárolt meg négy beruházócég még tavaly decemberben, hogy napelemparkot építsenek. Szopkó Tamás polgármester nagyon örül annak, hogy Tenken valósul meg egy ilyen beruházás. A polgármester szavai szerint a megújuló energiák egyre fontosabbá válnak környezetünkben, s bár a falu az itt keletkezett energiát nem közvetlenül hasznosítja, hiszen az országos hálózatba csatlakoznak, mindenképpen örvendetes, hogy rendbe teszik ezt a korábban elhanyagolt településrészt.

Kifejtette, sajnos ezt az öthektáros területet sokan használták illegális hulladéklerakóként, mivel kellően eldugott helynek számít. Hozzátette, mindenképpen pozitív hozadéka még az invesztálásnak, hogy az iparűzési adó is a település számlájára folyik be.


Zsiga Róbert, az egyik kivitelező cég ügyvezetője, munkálataikról számolt be Fotó: Berán Dániel

A négy befektetőcégnek különálló területe van, s mivel külön nyújtották be pályázataikat is, ezért különböző időpontokban tudták ­elkezdeni a munkákat is. Az első cég július­ végén indította meg a kivitelezést, azóta már a tartószerkezetekre a napkollektorokat is felszerelték, de a munka még folytatódik. Személyesen felügyeli a munkálatokat Zsiga Róbert, az egyik beruházó, a D&R Invest Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője, akivel így a helyszínen tudtunk találkozni. Elmondta, bár területén már látványos a kivitelezés, fontos elemek még hiányoznak hozzá:

– A mi telepünkön már ott van az összes, egyenként 255 watt teljesítményű, 2112 darab napelemmodul. Ezek már csak arra várnak, hogy felszereljék az áramátalakítókat, s egy trafót helyezzenek el működésükhöz. Reményeim szerint mindezzel jövő­ hétre elkészülünk – mutatott rá Zsiga Róbert. Hozzátette, a már engedélyezett két másik területen is ugyanilyen paraméterekkel rendelkező telepeket alakítanak majd ki tulajdonosaik. Kiemelte, Szopkó Tamás­ a projekt létrejöttében nagyon sokat segített. Egy ilyen beruházásnál több feltételnek is teljesülnie kell a sikeres kivitelezéshez, hiszen nemcsak meg kell találni a szabad vezetéket, kiválasztani az arra alkalmas területet, de a település önkormányzatával is meg kell egyezni, mely jelen esetben nem okozott problémát.

A munkálatok részeként megtisztítják a gaztól az Arany János utcát is, mivel alatta futnak majd azok a vezetékek, melyek az országos hálózatba csatlakoznak. Ezen kívül térvilágítással és riasztórendszerrel is ellátják a helyet, melyet folyamatosan figyelnek majd. Arról, hogy mikortól fognak élesben működni az elemek, az ügyvezető nem tudott biztosat mondani, hiszen a négy területnek együtt érdemes bekapcsolódnia a hálózatba, de reméli, még idén elkészül valamennyi.

Egyre több napelempark épül

Heves megyében egyre több helyen valósul meg hasonló beruházás, ahogy arról korábban beszámoltunk. Kiskörén másfél hektáron épül föl napelempark, melyhez a területet bérelni fogja a ­kivitelező cég, s a beruházás hat és fél milliárd forintból valósul meg. A munkát októberben kezdenék el, s terveik ­szerint március­ végére fejeznék be. A cég összesen ötvenezer darab, egyenként fél megawattos napelemtáblát helyez majd el.

Kiskörén kívül terveznek még napelemtelepeket Demjénben is, ott öt darab, egyenként 3,9 megawattos erőművel.

A hazánkban a Mátrai Erőmű Zrt.-hez kapcsolódik a legnagyobb ilyen beruházás, melyhez illeszkedve hamarosan megépülhet egy telep Bükkábrányban, valamint két további, Detkhez és Visontához közel. A projekt megvalósulását követően a cég hatvan megawattosra emeli naperőművi kapacitását.

Címkék#Tenk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!