Törvény

2023.10.10. 19:55

Megütheti a bokáját Hevesben is, aki nem működik együtt a rendőrökkel

Mikor, miért, hol tarthat fokozott ellenőrzéseket a rendőrség? Feltartóztathat-e valakit az egyenruhás, ha felvilágosítást kér? Milyen indokkal vehet el bármit is a hatóság embere az állampolgároktól? Egyebek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a rendőrségről szóló törvény előírásainak bemutatását segítő sorozatunkban.

Dr. Szalay Zoltán

A fokozott ellenőrzéskor a járművezető kocsiját is szemügyre vehetik a rendőrök (Illusztráció)

Forrás: HEOL

A bűnüldöző és -megelőző feladatok ellátására államilag felhatalmazott fegyveres testület munkatársainak jogait, illetve kötelezettségeit az 1994. évi XXXIV., a rendőrségről szóló törvény tartalmazza. Korábbi összeállításainkban az intézkedések, ezeken belül is az igazoltatás előírásairól adtunk olvasóinknak tájékoztatást. 

Ezúttal az intézkedések sorában újabbakkal ismerkedhetnek meg. A magas rendű jogforrás 32. szakasza úgy rendelkezik, hogy a rendőr, miközben végzi a teendőit, bárkihez kérdést intézhet, bárkitől felvilágosítást kérhet. Ennek persze a feltétele az, ha alaposan feltehető, hogy a megkérdezett olyan közlést tehet, amely a rendőri munka eredményes teljesítéséhez szükséges. A törvény rendelkezése értelmében a kérdezett személy mindaddig, amíg a hatósági emberek információt kérnek tőle, feltartóztatható. Ráadásul akitől a rendőr felvilágosítást kér, az az általa ismert tényekkel, adatokkal kapcsolatos válaszadást nem tagadhatja meg! A legokosabb ilyenkor együttműködni a hatóság emberével. Sok kényelmetlenséggel járhat ugyanis, ha valaki nem hajlandó felelni a kérdésekre. Az meg pláne, ha megpróbálja félrevezetni a rendőrt. 

A törvény alapján a fokozott ellenőrzés is a rendőrök jogkörébe, legfőképpen pedig a kötelességei közé tartozik. A jogszabály 30. szakaszának első bekezdése azt írja elő, hogy a hatósági személy – a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén – igazoltathatja az ott tartózkodókat. Mégpedig leginkább akkor, ha ez bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, illetve a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében mindenképpen szükséges. 

Épületet, építményt, helyszínt, továbbá csomagot és járművet egyaránt átvizsgálhat a közrendért és közbiztonságért felelős fegyveres testület munkatársa. Akkor is tarthat ellenőrzést, amikor valamely rendezvény – például koncert, bál, szabadtéri összejövetel, tüntetés, stb. – esetében merül fel a rendbontás veszélye. Megvizsgálhatja ilyen esetekben az adott helyszínt, az ott lévők ruházatát és járművét az adott esemény, továbbá a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében. 

A közbiztonságra bármilyen módon veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket pedig lefoglalhatja, illetőleg azoknak a rendezvény helyszínére való bevitelét megtilthatja. Jellemző ez akkor, ha labdarúgó-mérkőzésre petárdákkal, füstölőkkel szerelik fel magukat a szurkolók. 

Kitűnő példa a fokozott ellenőrzés hasznosságára az az eset, ami tavaly májusban egy szerdai napon történt. Egy 19 éves férfit ellenőriztek az egyenruhások kora reggel Gyöngyösön, a Mátrai úton. Kiderült, hogy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a gépkocsiját. Emiatt előállították és eljárás indult ellene. Az autó átvizsgálásakor abban kábítószergyanús anyagokat is találtak, amelyeket lefoglaltak szakértő vizsgálat miatt. Ha nincs a fokozott felügyelet, akkor nem derült volna ki, hogy legalább két bűntény gyanúsítottjává válhat az igazoltatott ember. 

Nagyon gyakoriak a közúti fokozott ellenőrzések, amelyek elsősorban szabálytalankodó járművezetők, a közlekedésre alkalmatlan járművek forgalomból való kiszűrését szolgálják. 

Két esztendeje áprilisban az Egri, s a Gyöngyösi Rendőrkapitányság emberei a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársaival közösen felügyelték a 24-es számú főút mátrai szakaszát. Nagyon fontos volt ez a kétnapos akció azért is, mert ezen a részen a száguldozó motorosok sokszor idéznek elő baleseteket, amelyeket a rendszeres ellenőrzésekkel is igyekeznek a hatóságok megelőzni. 

Legutóbb a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 7. Rail Action Week elnevezésű akció keretében szeptember 25. és október 2. között tartottak hazánkban – így vármegyénkben is – fokozott ellenőrzést a vasúti közlekedés biztonságának fenntartása és fokozása érdekében. Lázár Levente, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének közlése szerint nagy figyelmet fordítottak a mozgó vonatokra történő fel- és leszállásra, a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére. 

Azt is tudni érdemes, hogy a rendőrségi törvény alapján akivel szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedést foganatosítanak, annak a ruházatát a rendőr a 29/B. szakasz első bekezdésében (lásd keretes írásunkat) meghatározott dolog elvétele végett, előzetes figyelmeztetés után átvizsgálhatja. Azt – halaszthatatlan eset kivételével – csakis az intézkedés alá vonttal azonos nemű személy végezheti. Az intézkedés nem lehet szeméremsértő. 

Valamely dolog helyszíni elvétele
A rendőrségről szóló törvény 29./B. szakasza értelmében a rendőr a feladata teljesítése során megtalált bizonyos dolgokat átvételi elismervény ellenében ideiglenesen elveheti a birtokosától. Ezek olyan tárgyak, amelyek az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján zár alá vehetők, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről, vagy a büntetőeljárásáról szóló törvény alapján bizonyítási eszközként lefoglalhatók. Esetleg olyanok, amelyek támadásra vagy önveszély okozására alkalmasak, illetve amelyeket jogosulatlanul birtokolnak. Addig vehetők el, amíg a jogosultnak vagy az eljáró hatóságnak át nem adják, zár alá nem veszik, le nem foglalják azokat, egyébként legfeljebb három munkanapra. Utána vissza kell adni valamennyit. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában