Lángok

2024.01.10. 06:56

51 kémény gyulladt ki 2023-ban Hevesben

Hat alkalommal a tetőszerkezetre is átterjedtek a kéményben keletkezett tüzek Hevesben.

Molnár Helga

A fűtési szezon még javában tart, sőt még hidegebb idő is beköszönthet nemsokára. Akik eddig nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtöttek azoknak már a kéményükben sok korom rakódhatott le. Van, aki fűtési módot szeretne váltani és van, aki hiszi, hogy a kéményseprők szerencsét hoznak. A kéményseprő szolgáltatásról és hozzá kapcsolódó kérdésekről beszélgettünk Nagy Csaba tűzoltó századossal, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével.

– 2023-ban vármegyénkben 51 alkalommal keletkezett tűz kéményekben, 6 alkalommal a tetőszerkezetre is átterjedtek a lángok. A kéménytüzek jellemző oka, hogy az égéstermék-elvezető nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom intenzív fűtés hatására beizzik és meggyullad. A statisztikákat elemezve minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki – mondta.

Felmerül a kérdés, hogy sokan álltak át a gázfűtésről a fatüzelésre a megemelkedett gázárak miatt, kérdés, nekik mit fontos tudniuk.
– Aki fűtési módot akar váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ezzel elkerülhető, hogy bárki egy szabálytalan átalakításért, hibás kivitelezésért fizessen, majd a kötelező műszaki vizsgálat után nem megfelelő minősítést tartalmazó nyilatkozatot kapjon kézhez. Ha már az átalakítás előtt konzultálunk a kéményseprőkkel, a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy az adott ingatlanban mire van lehetőség, az átalakítás során mire kell odafigyelni, milyen dokumentumokat kell beszerezni, milyen szakemberekkel érdemes konzultálni. Ez opcionális, azonban fontos tudni, hogy csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő a helyszínen egy műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt – részletezte.

Hozzátette, a katasztrófavédelem kéményseprői országosan 2923 településén látják el az ingyenes lakossági kéményellenőrzési és tisztítási feladatot. Mint mondta, a kibővült ellátási terület Heves vármegyét nem érinti, hiszen 2016 júliusa óta vármegyénk minden településén a Heves Vármegyei Ellátási Csoport kéményseprői ellenőrzik azon családi házak kéményeit, ahová nincs gazdálkodó szervezet bejegyezve, illetve a társasházak kéményeit.
– Azon családi házak kéményeit, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, nem a katasztrófavédelem kéményseprői, hanem az adott településen szolgáltatást vállaló kéményseprőcégek végzik megrendelésre. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő viszont nem megy ki automatikusan, időpontot kell foglalni az ingyenes kéményellenőrzésre. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az online ügyintézés menüpontban lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A magánszemélyek által lakott családi házaknál nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével.

Ha valaki nem az internetes ügyintézést választja, telefonon is egyeztethet időpontot. Keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon, a telefon 9-es, majd 1-es nyomógombját kell a menüben megnyomni. A társasházban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, a társasházakba a kéményseprők automatikusan érkeznek a sormunkaterv szerint. A társasházban élő magánszemélyeknek ingyenes a kéményellenőrzés. Ha egy társasházi lakásba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, akkor a munka rá eső részét ki kell fizetni – mondta el, kinek, s miért ingyenes a szolgáltatás.

Nagy Csaba kiemelte azt is, hogy attól még, hogy valami ég, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy fűtésre alkalmas tüzelő. Hideg időben gyakori, hogy vármegyénk tűzoltóit égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, száraz tűzifával fűtöttek volna. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom, ha nem távolítják el – előbb utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Nem alkalmas tüzelőnek a kezelt, lakkozott, rétegelt, festett és a nedves fa sem. Fűtésre a kiszáradt, kezeletlen fa, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas.

Sokan hiszik, hogy a kéményseprő szerencsét hoz. A tűzoltók persze némileg másképp vélekednek erről.
– Igen, a kéményseprők nagyon fontos baleset- és tűzmegelőzési munkát végeznek. A kémények tisztításával lakástüzeket, a tüzelő- fűtőberendezések ellenőrzésével pedig lehetséges szén-monoxid-mérgezéseket előznek meg. Szerintünk is szerencsét hoznak! De nem úgy, hogy meglátjuk őket és megfogjuk a gombunkat, hanem ha a lakhelyünkön találkozunk velük és hagyjuk, hogy elvégezzék, amihez értenek, a kémények ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását, illetve hogy megnézzék, hogy gázüzemű berendezéseinkből veszélyes gáz áramlik-e vissza – zárta gondolatait.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában