Katasztrófavédelem

2024.05.18. 08:26

A hatvani kórházban tűz ütött ki, de csak a gyakorlat szerint

A tűzoltók kiérkezésükkor azonnal elkezdték az eltűntek felkutatását.

Molnár Helga

Ellenőrző gyakorlaton vettek részt szerdán vármegyénk hivatásos tűzoltói Hatvanban, az Albert Schweitzer Kórházban. A gyakorlaton a beavatkozó állomány az egészségügyi létesítmény sajátosságait vette újra szemügyre, illetve gyakorolták a legoptimálisabb beavatkozás mozzanatait egy szimulált tűzeset során – írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlat feltételezett helyzete szerint a kórház főépületének alagsorában tűz ütött ki. A kiáramló füstöt egy konyhai dolgozó vette észre, majd azt a 112-es segélyhívó számon jelezte. A kórház dolgozói azonnal megkezdték az épület kiürítését. A létszámellenőrzés során három embert nem találtak meg, valószínűleg lent rekedtek.

A tűzoltók kiérkezésükkor azonnal elkezdték az eltűntek felkutatását. A protokoll szerint mentési csoportot alakítottak, az állomány többi tagja pedig több vízsugárral megkezdte a lángok megfékezését. A gyakorlat szervezői egy statisztát, illetve bábukat használtak az eltűnt személyek megszemélyesítésére, a füsthatárt, illetve a tüzet zászlókkal és színes villogó fényekkel imitálták. A beavatkozást nehezítette, hogy a raktárban, mely irattárként is funkcionált, rengeteg éghető anyag volt. Ennek köszönhetően a tűz gyorsan továbbterjedt az első szintre is.

A tűzoltók úgy, mint egy éles beavatkozáskor, teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem mellett, a szakmai előírásoknak megfelelően hajtották végre a mentési feladatokat. Percek alatt felkutatták és az alagsorból hordágyakra rögzítve felhozták a három bajbajutottat. A tűz oltására vízsugarakat szereltek a pincében és a tűzzel érintett első szinten egyaránt. A gyakorlat közel két órán át tartott, majd a szervezők kiértékelték a feladatok megoldását. Ennek során az elöljárók ellenőrizték, hogy a beavatkozók hogyan reagálnak a váratlan helyzetekre, értékelték a mentési csoport intézkedéseit, illetve kielemezték a talajszint alatti tüzek oltásakor használt helyes tűzoltás-taktikát.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában