Közvetítői eljárás

2024.05.15. 11:48

Súlyos balesetet okozott a gondatlan szlovák motoros a Mátrában

A rendőrség által súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folytatott nyomozást követően az Egri Járási Ügyészség az ügy közvetítői eljárásra utalásáról hozott határozatot egy még 2022-ben történt motoros baleset kapcsán.

Heol.hu

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész szerdai tájékoztatása szerint a szakértői vizsgálatok megállapításait is figyelembe véve a vádhatóság a határozatában rögzítette a történeti tényállást. Eszerint egy szlovák állampolgár 2022. április 30-án, délután Parádsasvár felől a galyatetői elágazó irányába motorozott a Mátrában, a 24. számú főút egy veszélyes, kanyargós, emelkedő szakaszán, amikor a záróvonal ellenére egy jobbra ívelő kanyarban figyelmetlenül kezdte meg egy vele azonos irányban, ám nála óvatosabban haladó személygépkocsi előzését. Ennek során áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött egy szembe jövő másik motorkerékpárnak. Az ütközés következtében mindkét motoros leesett a járművéről.

A balesetben a magyar állampolgárságú sértett ujjcsont-törést szenvedett, ami súlyos egészségromlással járt, a férfit a balesetet követő egy év alatt többször is műteni kellett.

A baleset azért következett be, mert a gyanúsított megszegte a KRESZ 34. §-a (1) bekezdése a) pontjába foglalt szabályt, mely szerint az előzés csak abban az esetben megengedett, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

A szlovák állampolgár elismerte a felelősségét, és vállalta az általa elkövetett bűncselekmény következményeinek a jóvátételét. Ilyen körülmények között az ügyészség azt állapította meg, hogy bár a vádemelés feltételei fennállnak az ügyben, az eset összes körülményét mérlegelve a kormányhivatalnál lefolytatandó közvetítői eljárás nem ellentétes a büntetés kiszabás elveivel, attól a sértett számára elfogadható eredmény várható amellett, hogy elősegíti a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását is. A közvetítői eljárás érdekében született határozat a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről.

Eredményes közvetítői eljárást követően – tevékeny megbánás jogcímén – később sor kerülhet a most felfüggesztett büntetőeljárás megszüntetésére.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában