Megelőzés

2023.06.25. 14:04

Csak egy csepp vért kértek a kerecsendiektől, hogy jobban lehessenek

Kerecsenden szombat délelőtt megtelt az orvosi rendelő udvara és helyiségei azokkal, akik szerettek volna tenni egészségükért egy lépést.

B. K.

Minden korosztály jól szórakozott a jól szervezett egészségnapon

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Ötödik alkalommal szervezett szombaton ingyenes Egészségnapot a helyi lakosoknak a Csak Egy Lépés Egyesület (CSELE), az önkormányzattal és a helyi védőnői szolgálattal együttműködve. Kérésük annyi volt, hogy aki ráér, és szeretne időt szánni jelenlegi egészségi állapota ellenőrzésére,  jelenjen meg egy kis időre a helyszínen, ahol ingyenes szűrésekkel, egészséges ételek kóstolójával, gyógynövény-ismertetővel, drogprevenciós játékokkal, masszázzsal várták a lakosságot a szervezők.

Délelőtt tíz órakor már rengetegen kapcsolódtak a rendezvényhez. A regisztrációs mutató már ekkor nyolcvan résztvevőt jelzett, s délutánig folyamatosan érkeztek az emberek a helyszínre.

Szajkó Marikától, a CSELE  vezetőjétől megtudtuk, féléves előkészítő munka előzte meg a napot, s nagy örömére rengeteg önkéntes civil szervezet az első szóra elfogadta a felkérést a rendezvényre. Ennek célja évek óta elsődlegesen az, hogy a helyben élők ingyenesen vehessenek igénybe olyan egészségi szűrővizsgálatokat, amelyek tükrözik jelenlegi állapotukat, s ennek ismeretében tehessenek lépéseket egészségükért. 

Ehhez csupán egy csepp vért vettek a szakemberek, s ebből állapították meg, hogy kinek érdemes jobban ügyelni, esetleg további segítséget igénybe venni jobb közérzete, gyógyulása érdekében.

A rendezvényen jelen volt a község háziorvosa, védőnője, gyógyszerésze is, akikkel kötetlenül lehetett beszélgetni, kérdéseket feltenni, rendelési időn kívül is.

Örömmel tapasztaltuk, hogy férfiak is szép számmal jelentek meg a prosztata-szűrésen, s a nők is sort álltak azért, hogy megtudják, az emlő-és petefészekrák mennyire veszélyezteti őket.

Jelen voltak a Mondjunk mancsot terápiás és segítőkutyás szervezet önkéntesei is, okos, tanult négylábú segítőinkkel. Újra eljöttek a Regea alapítványt képviselői, akik nemcsak jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát, hanem a szűrést is támogatták.

A gyerekek sem unatkoztak. Őket arcfestéssel, kézműves foglalkozással, óriás buborék-fújással várták a szervezők.

Dél körül tombolasorsoláson nyerhettek ajándékokat a résztvevők, s egy finom gulyásleves is járt azoknak, akik egy csepp vérüket adták egy szép napért, és az egészségükért. 

   

  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában