Röptében vadászik

2023.07.09. 10:00

Rajzanak a rablópillék a Mátrában

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén is elkezdett rajzani a keleti rablópille (Libelloides macaronius).

Rablópille

Forrás: Zsupos Vivien/BNPI

Ez a különleges kinézetű rovar bár a szitakötőkre (Odonata) és a lepkékre (Lepidoptera) egyaránt hasonlít, valójában a recésszárnyúak (Neuroptera) rendjébe tartozik. A rablópillék (Ascalaphidae) családjának egyetlen hazai képviselője, írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.
A bejegyzésből kiderül, a lárva és az imágó egyaránt ragadozó életmódú, más rovarokat (pl. lepkék, bogarak, legyek, szúnyogok) zsákmányol.

 A két stádium táplálkozása között viszont különbség, hogy míg a lárva a talajon mozogva, lesben állva kapja el áldozatait, addig az imágó a levegőben - a szitakötőkhöz hasonlóan - röptében vadászik. Eme ragadozó életmódja miatt fontos szerepet játszik a rovarok egyedszámának szabályozásában, de ő maga is táplálékot jelent más állatoknak, mint pl. a madaraknak.
A BNPI posztjából megtudhatjuk, a rablópille nappal aktív rovarfajunk, rajzása főként június-júliusra tehető. Elsősorban meleg, száraz gyepekhez, sziklagyepekhez kötődő faj.  A keleti rablópille hazánkban fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egyedenként: 100 ezer forint.

Hasonlóan csodálnivaló, ám jóval ismertebb a kérészek tánca:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában