Közlekedés

2024.01.15. 11:25

Egyszerűbben utazhatunk A-ból B-be márciustól, jönnek a napijegyek Hevesben is

Március 1-től minden bérletet megszüntetnek a vármegye- és országbérleten kívül, illetve kedvezményekből is kevesebbet tartanak meg. Sok utas jár jobban, a fiatalok mindenképpen.Jóval egyszerűbb lesz eligazodni az utazási kedvezmények dzsungelében. Jönnek a napijegyek is a megye, illetve az ország területére. Mutatjuk, mi mennyibe kerül.

Barta Katalin

A kedvezményes vármegye és országbérlet bevezetésével jóval egyszerűbb lesz a helyzet a nyugdíjasoknak is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rutinus autóbuszsofőr ismerősöm évek óta morog. Szerinte lassan lehetetelen követni, hányféle kedvezmény és milyen alapon jár az utasoknak. Mivel menetjegyet csak az igazolások, igazolványok ellenőrzése, illetve a kedvezményes szelvény bepecsételése után adhat, jelentősen lassítja a munkáját, ha sok az utas az adott járaton. Meséli, hogy a vármegyebérlet bevezetése óta könnyebb lett a munkájuk,  és úgy tapasztalja, nagyon sokan éltek a lehetőséggel.  - Ez nekünk és a közlekedőknek is jelentős köennyebbség - mondja, s hozzáteszi azt is, kíváncsian várják a március 1-jei reformot, mivel akkortól tényleg komoly változásokra lehet számítani a tömegközlekedés tarifáiban.

Sofőrünk segítségével, illetve a MÁV és Volán honlapján közzétett információk alapján megpróbáltuk összegyűjteni, mi változik március 1-től. Az már biztos, hogy több bérlettípus megszűnik. A MÁV járatain minden bérletet megszüntetnek a vármegye- és országbérleten kívül, illetve kedvezményekből is kevesebbet tartanak meg. 

Mire számíthatunk, mi utasok? Aki egy nap alatt szeretne eljutni A-ból B-be, illetve vissza, az új napijegyeket vásárolhat. Ebből kétfajta lesz. A vármegye24 kedvezményes napijegy 999 forintba kerül majd, s az adott megye területén lesz érvényes, míg a Magyarország24, amellyel az ország területén utahatunk, 4999 forintba fog kerülni. Ezek a MÁV-Volán összes járatán egy napig érvényes jogosultságot adnak.

A MÁV járatain a 65 kedvezmény közül csak 22 marad meg, ezek mindegyike 50 százalékos lesz. Az egyéb, külön kedvezményes igazolványok megszűnnek.

A közalkalmazottaknak változatlanul megmarad az ötven százalékos utazási a lehetőség, ehhez azonban regisztrálniuk kell majd. 
14-25 éves korig is lehet féláru jegyet váltani, ha az utas nem szeretne  vármegye- vagy országbérletet vásárolni. A 65 év alatti nyugdíjasoknak kedvezményes utazást jogosító igazolványt adnak. Ez a kedvezmény a vármegye- és országbérletre vonatkozik majd.

Akik jelenleg 90 százalékos kedvezménnyel rendelkeznek, azok ezentúl ingyen utazhatnak. Ide tartoznak a nagycsaládosok, fogyatékkal élők, tartós betegek, vagy akik korábban magyar igazolvánnyal utaztak.

Menetjegy váltása nélkül utazhatnak a sajátos nevelési igényű gyerekeket foglalkoztató intézményben illetve a gyógypedagógiai intézményben tanulók. A jogszabályban leírt esetekben a kísérőik és látogatóik is ingyenesen utazhatnak. 

Ezen kívül azok is ingyen utazhatnak, akik magyarigazolvánnyal, vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkeznek, tartózkodási engedélyük (menekült, menedékes, oltalmazott elismerést kérők és ennek elismert személyek) van, továbbá a hadirokkantak és a hadigondozottak.

Akik rendelkeznek az ellátottak utazási utalványával, azok korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazást igényelhetnek, sőt kedvezményesen vásárolhatnak országos és vármegyebérleteket. 

Újdonság még az is, hogy 2024 szeptemberétől a sárga Volánbuszokon is lehet majd bankkártyával fizetni. A készpénzes fizetésre 200 forintnyi adminisztrációs díjat számolnak fel.

Az IC-ken is korlátozás nélkül lehet majd használni az országbérletet, ugyanis kiterjesztették minden vonatosztályra. A vármegyebérletet viszont továbbra sem fogadják el.

A belföldi kedvezményekről részletes leírást találhatnak a Személyszállítási Üzletszabályzat oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában