Jubileum

2024.03.23. 11:29

75 éve kezdődött az áramtermelés a lőrinci erőműben

Idén 75 éve annak, hogy Lőrinci határában elkezdte működését a Mátravidéki Hőerőmű. A második világháború után, 75 éve az ország legnagyobb villamosenergia-előállító üzemének történetével Szőllősi Győző régóta foglalkozik. Vele beszélgettünk.

Tari Ottó

A környék jellegzetes üzeme volt, amelynek főépületéből olykor négy kémény ontotta a füstöt

Forrás: Szőllősi Győző/Beküldött fotó

Szőllősi Győző 1964-től dolgozott a Mátravidéki Hőerőműben, javarészt vezetői munkakörben. Szakmai pályafutása a lignitfűtés hőskorában kezdődött, s évtizedeken át tartott. Hosszú ideje gyűjti, őrzi és dolgozza fel az írásos és fotódokumentumokat a 75 éve átadott erőműről, amikből tervei szerint szerkesztett összeállítást is készít az erőmű történetéről. Ezt ígérete szerint olvasóinkkal is megosztja majd.

75 éve, a Mátravidéki Erőmű építése
75 éve építették az üzemet, háttérben a lakótelep
Forrás: Szőllősi Győző/Beküldött fotó

A Lőrinci határában létesített hőerőmű története nem szokványos. Talán sokak által ismert tény, hogy építése még a Horthy-korszak időszakában, 1940-ben kezdődött, egyrészt Budapest viszonylagos közelsége, másfelől a közelben folyó Zagyva, de főként a petőfibányai lignitvagyon okán. A világháborúban győztes szovjetek azonban a már majdnem elkészült erőművet leszerelték, a berendezést jóvátétel gyanánt elszállították, így újat kellett építeni, amit 1949. július 25-én kapcsoltak az országos hálózatra.

A lignitkitermelés 1973-as megszűnése után olajtüzelésre álltak át, majd gazdaságtalanság miatt 1984. január 1-jétől megszűnt a villamosenergia-termelés. A Mátravidéki Erőmű – ami egyben a településrész és az üzem köré épült lakótelep elnevezése is lett – egy ideig még a visontai Gagarin Hőerőmű Vállalat (később Mátrai Erőmű Rt.) és az Erőműkarbantartó Vállalat (Erőkar) telephelye lett. A telephelyet 1995-ben a magyar Villamos Művek megvásárolta, s a meglévő infrastruktúra hasznosításával 1997-től gázturbinás erőmű beruházását kezdték meg. Az erőmű 58 hektáros hűtőtava kedvelt horgászhely.

A  településrész sportpályáját Puskás Öcsi adta át
A  településrész sportpályáját Puskás Öcsi adta át 
Forrás: Szőllősi Győző/Beküldött fotó

Szőllősi Győző az összefoglalt időszak jelentős részében az erőműben dolgozott, s a köré épült lakótelepen élt családjával. A szakember 1981-ben Visontán lett osztályvezető, a 90-es években pedig tagja volt a gázturbinás erőmű indulásának előkészítésével foglalkozó tárcaközi bizottságnak. Nyugdíjasként 2003-tól hat éven át tanácsadóként dolgozott Visontán, vagyis aktív munkásévei teljesen az ágazathoz kötődnek.

Szőllősi Győző szívesen átadja ismereteit az utókornak
Szőllősi Győző szívesen átadja ismereteit az utókornak
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

– Mindig is érdekelt a lőrinci erőmű története, viszonylag gazdag dokumentáció áll rendelkezésemre – mondta érdeklődésünkre. – Úgy vélem, lesznek, akiket érdekel a múlt ezen része, amely terveim szerint az erőmű indulásától a gázturbina beindításától terjedő időszakot dolgozza fel - nyilatkozta.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában