Diagnosztika

2024.05.15. 11:39

Hazánk legnagyobb mozgó szűrőközpontja érkezett Egerbe + fotók, videó

Magyarország legnagyobb, 50 különböző vizsgálatot biztosító mobil szűrőállomása érkezett Egerbe. Dr. Pajtók Gábor kiemelte, nagyon fontos, hogy saját és szeretteink egészségmegőrzésére fokozottan figyeljünk.

Szabadi Martina Laura

Szerdán ingyenes szűrésre volt lehetőség Egerben, a hotel szomszédságában

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Köszönöm a kormánynak, hogy 2010-ben létrehozták Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját. Tudjuk, hogy hazánk polgárainak egészségügyi állapota nem a legjobbak közé tartozik. Ám minden emberélet számít, mindenki felelős saját, és családja egészségéért – mondta dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő szerda reggel Egerben a Hotel Eger elé szervezett egészségügyi szűrőprogramon. Mint kiemelte, különleges jelentősége van annak, hogy most a legnagyobb kapacitású mobil szűrőállomás érkezett meg Egerbe. Ez a kamion 50 különböző vizsgálatot tesz lehetővé a résztvevőknek a világ legkorszerűbb diagnosztikai eszközeivel, hazánk legnagyobb mozgó szűrőközpontja.

Hazánk legnagyobb mozgó szűrőközpontja érkezett Egerbe
Hazánk legnagyobb mozgó szűrőközpontja érkezett Egerbe 
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– A szűréseken túl tanácsadást is kaphatnak a résztvevők. Kérem mindenki figyeljen oda magára, hiszen mindannyiunk élete egyszeri és megismételhetetlen. Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. Kérdésre elárulta, laborvizsgálat, szájüregi vizsgálat, szemdiagnosztikai vizsgáló is található például a kamionon, utóbbi még azt is képes jelezni a vizsgálat alapján, hogy megfelelő-e a viselt szemüveg. A lehetőséggel sokan éltek, már a szűrőnap kezdetére annyian érkeztek, hogy délelőtt betelt a regisztrációs lista.

Dr. Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója kérte a résztvevőket, hogy ha a vizsgálatokon eltérés mutatkozik, abba ne nyugodjanak bele.

– Ez a mai egy nagy és jó lehetőség. Lehet, hogy kicsit nagy az izgalom, vagy a reggeli miatt nem lesz tőkéletes a laboreredmény, de ha eltérés van, akkor menjenek el a háziorvoshoz, kérjenek beutalót és járjanak utána – kérte a résztvevőket.

Vágner Ákos a Fidesz-KDNP egri polgármesterjelöltje elmondta, az eseményen kérhető szűrések egy részét végigcsinálta akkor, mikor elvállalta a jelöltséget. Kiemelte, az, hogy most az érdeklődők itt, egy nap alatt mindegyiken áteshetnek az fontos és remek és örömteli lehetőség.

Dr. Pajtók Gábor kiemelte, Jakabné Jakab Katalin a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke elkötelezett évtizedes munkája már országos hírű. 

– Fontos a szűrés, a cukorbetegek fele nem tudja, hogy betegséggel él, a megbetegedések nagyrésze megelőzhető lenne szűrésekkel – hívta fel a jelenlévők figyelmét a diagnosztikai vizsgálatok fotnosságára.

A szűrőnapra kitelepültek a Gondosóra program munkatársai is ingyenes helyszíni regisztrációs lehetőséget biztosítva. Dr. Juhász Roland, a program igazgatója kiemelte, a 65 év felettieknek szóló lehetőséghez már több mint 600 ezren csatlakoztak, a Gondosórák pedig már több mint 16 ezer életmentésben működtek közre. Kérdésünkre elárulta, habár manapság már a nyugdíjas korosztály többségének is van mobiltelefonja, bizonyos helyzetekben az egy gombnyomásos segítségkérés képes csak életet menteni.

– A cél, hogy a 65 év felettiek saját otthonukban, életkörnyezetükben élhessenek boldog és nyugodt életet. Sokan élnek egyedül és számos olyan problémával szembesülhetnek, melyet egyedül nem tudnak megoldani. A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőeszköz, mely a nap 24 órájában egyetlen gomb megnyomásával vészhívást indíthat a diszpécserközponthoz. Nem csak egészségügyi probléma esetén, de bármilyen normál élethelyzet során jeletkező probléma esetén kérhető segítség, a szakképzett diszpécserek pedig élőben nyújtanak segtséget. A készülék kifejezetten arra lett tervezve, hogy sürgős, veszélyes életveszélyes helyzetben is a leggyorsabban nyújtson segítséget. Elesésérzékelővel is rendelkezik, s ez alapján autómatikus vészhívást képes indítani. Cukorbetegek esetén például a hirtelen eszméletvesztés esetén, strokeos állapotben, szívinfarktus közeli állapotban is számos esetben használták már idős hinfitársaink sikerrel. Az eszközben GPS is van, a diszpécser központ a híváskor méterre pontosan látja a bajba jutott helyzetét – ismertette dr. Juhász Roland.

Elmondta, kutyasétáltatás közben egy erdőben eltévedt idős hölgynek is nyújtott már segítséget Gondosóra, gyorsan megtalálta a katasztrófavédelem.

– Egy mobiltelefonnal szemben példéul egész Magyarországon lefedettséggel rendelkezik, bármely szolgáltató hálózatát képes használni. Előfordult már olyan is, hogy egy horgász a Sebes Körösbe csúszott, egy kézzel meg tudott kapaszkodni és a készülékkel segítséget tudott kérni. Egy ilyen helyzetben például mobilt elővenni, feloldani, tárcsázni és elmondani, hol tartózkodik a bajbajutott nehéz, mindezt képes megoldani a Gondosóra. A diszpécser a veszélyes helyzetben is kapcsolatban marad a felhasználóval – hangsúlyozta. Elmondta a program weboldalán is lehet ingyenesen regisztrálni, egy űrlapot kell kitölteni: személyigazolványra és lakcímkártyára van szükség. A regisztrációra telefonon keresztül az ügyfélszolgálaton is lehetőség van, a honlapon visszahívás is kérhető, az űrlapot pedig postán is be lehet küldeni. Mindezeken túl a program szűrésekre, különböző eseményekre is kitelepül helyszíni regisztrációt biztosítva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában