Szavazás

2024.05.14. 08:25

Újabb okoszebrát nyerhet Eger

A közlekedési kultúra napja apropóján indított szavazást a Generali a Biztonságért Alapítvány. Idén arra lehet szavazni, hogy melyik iskola közelében lévő veszélyes kereszteződésben létesítsenek okoszebrát. Az önkormányzat tájékoztatása szerint versenyben van Eger is.

Heol.hu

– A Generali ebben az évben az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) együttműködve indította el közönségszavazását: a magyar lakosságnak a gyerekek biztonságát elősegítve május 27-én 12 óráig van lehetőségük online szavazatukat leadni, hogy  a felsorolt 19 város közül, melyikben található az általuk legveszélyesebbnek gondolt, iskola közelében elhelyezett gyalogátkelőhely. Idén többek között Baja, Békéscsaba, Eger, Esztergom, Miskolc, Szekszárd, Szombathely, Sopron, Zalaegerszeg vagy a további 8 városból egy gazdagodhat okoszebrával szeptemberben, várhatóan az új tanév kezdete előtt. Eger esetében az Eszterházy tér 2. környezetében található zebrára lehet voksolni – hívta fel a figyelmet az önkormányzat

Újabb okoszebrát nyerhet Eger
Újabb okoszebrát nyerhet Eger
Forrás: Google Maps

A SafeCross® okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe. Eger a tavalyi szavazást elsőként holtversenyben zárta, majd megnyerte. Ennek eredményeképp a felsővároban készült okoszebra. Az önkormányzat felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrség 2023-as adataiból kiderül, hogy a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38 százaléka kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 halálos kimenetelű volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában