Művészet

2024.05.15. 21:26

Kiállítással kezdődött az I. Jelenlét Fesztivál

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem művészeti instruktor szakos hallgatói hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Jelenlét Fesztivált.

Borsodi Klaudia

Dr. Széplaky Gerda és Kishegyi Marcell a kiállításmegnyitón

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az EKKE-n idén ősszel indult először Művészeti instruktor MA képzés, aminek célja, hogy szerteágazó ismeretekkel rendelkező művészetközvetítő szakembereket képezzen. Erről a hallgatók által szervezett I. Jelenlét Fesztivál is tanúbizonyságul szolgálhat, aminek nyitó akkordjaként kiállításmegnyitón vehettek részt a látogatók kedd délután az Egri Uránia moziban. 
A megnyitón köszöntőt mondott dr. Széplaky Gerda egyetemi docens, a Művészeti instruktor MA szak szakfelelőse. Beszédében kiemelte, hogy a Művészeti instruktor szak egy nagyon izgalmas és új szak, három specializációval, képző-, zene- és mozgókép-művészeti szakiránnyal. Az itt végző diákok művészetközvetítéssel, művészetszervezéssel foglalkozhatnak a jövőben. 

A három művészeti ág együttes jelenlétének jegyében került megszervezésre a Jelenlét Fesztivál, amit egyetemi keretek között a hallgatók szerveztek meg, hagyományteremtő szándékkal. Az esemény nyitásaként a Pop-up kiállítás csak egy napig látható, így kuriózum tanúi lehettek a jelenlevők, aminek a kurátorai Mizsák Gergő és Tomecz Dániel voltak.

A kiállítást Kishegyi Marcell egyetemi hallgató nyitotta meg, aki kiemelte, a jelenlét témájára reflektáló kiállítók szoros kapcsolatban állnak Egerrel és a helyi művészeti élettel. 

Most, hogy jelenlét, nagyon érdekesen példázzák maguk a művek, mivel vannak olyan művek amiknek az alkotói nincsenek jelen. De mi történik a műalkotásokkal? Valahogy a művész jelen van úgy is, ha fizikálisan Ő nem lehet itt. 

Továbbá köszönetet mondott az alkotóknak, 

  • Bukta Imrének, Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművésznek, 
  • F. Balogh Erzsébet festőművész, volt egyetemi oktatónak, 
  • Gulyás Andrea Katalin képzőművésznek, 
  • Határ Attila festőművész, egyetemi oktatónak, 
  • Kis-Prumik Zoltán Barcsay-díjas festőművésznek. 

A Jelenlét Fesztivál folytatásaként Filmművészeti Workshop a Jelenlétről című kerekasztal beszélgetésen vehettek részt a látogatók, majd a Múlt a Jelenben – filmvetítés keretében Andrej Tarkovszkij: Tükör című alkotását tekinthették meg. Szerdán pedig Nyitott Kapuk című műterem látogatásra nyílt lehetőség, ahol az érdeklődők betekinthettek F. Balogh Erzsébet és Határ Attila alkotótermébe, ahol Veress Dorottya egyetemi hallgató mutatta be műveiket. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában