Egyedi hangulat

2024.05.18. 21:58

Különleges lakáskiállítás nyílt Gyöngyösön

Földi Kinga textilművész alkotásai egy kiállítóhellyé átalakított 7. emeleti lakásban láthatók. A tárlat átfogó képet ad művész elmúlt húsz évben megtett útjáról.

Szabó István

A különleges lakáskiállítás megnyitója Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Vissza a gyökerekhez elnevezéssel nyílt meg szombaton Földi Kinga textilművész különleges kiállítása Gyöngyösön. A művész tárlata átfogó képet ad az elmúlt húsz évben megtett útjáról. Az alkotások néhány hete még Budapesten a Goldberger Textilipari Gyűjtemény kiállítóterében voltak láthatók, most Gyöngyösre érkeztek. A hernyóselyemből készült szoborszerű ruhák és kisplasztikák rendhagyó helyszínen tekinthetők meg: egy Perényi László és Schmölcz Gabriella építészek által átalakított 7. emeleti lakásban. 

A művésznő úgy vallott portálunknak az alkotói folyamatról, hogy a célja az élő megjelenítése.

– Ennek lényege: a természetet – amely a mai embert egyre kevésbé veszi körül –, annak a szépségeit, csodáit megfigyelni, magamon átszűrni, a szememtől az ujjaimig hagyni áramlani a formát, illatot, felületet, színeket, hogy fel tudjak építeni egy kis univerzumot, amelyet növényszerű, állatszerű, szobor-lények népesítenek be. Olyan tárgyakat szeretnék alkotni, amelyek a természet megfigyeléséből táplálkoznak, de nem naturalisztikus formában jelenítik meg a növényeket, állatokat, hanem azok lényegi, esszenciális tulajdonságait emelik ki. Egyaránt foglalkozom kisméretű textil objektek és ékszerek készítésével is. Tárgyaimat hernyó-, illetve lótuszselyemből készítem, piézéssel és egyéni technikákkal alakítom a formákat – részletezte Földi Kinga.

Az egyedi tárlat vasárnap 14 és 17 óra között tekinthető meg, de a nyár folyamán, alkalmanként, tárlatvezetéssel újra várja az érdeklődőket.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában