Sakk

2023.09.07. 19:07

A gyöngyössolymosiak Magyarország legjobb tíz csapata között sakkozhatnak

A honi élvonalat jelentő Szuperligában, a 10 csapatot felvonultató GM Szabó László csoportban szerepelhet a 2023/24-es évben a Kékesi SE csapata. Ezzel tovább íródik a gyöngyössolymosi klub történetének aranykötete.

Bódi Csaba

Az első partikat október 28-án a tapolcaiak ellen játsszák a solymosiak (jobbra)

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Eddig parádés a Kékesi SE eredménysora: bajnoki cím az NB II.-ben, majd ezüstérem az NB I/B-ben, ezzel együtt feljutás a Szuperligába. Mi áll az eredményesség mögött: kiváló és kellően motivált keret, a biztos háttér? Mi még?

– A kiváló és motivált keret valóban nagyon fontos tényező eredményeink elérésében, ahogy lényeges, hogy a csapat gerincét Heves és Nógrád vármegyei játékosok alkotják, vagy kötődnek a régióhoz, mint szülőhelyhez – válaszolta a Kékesi SE szakosztályvezetője, Barna Nándor. – A gárda többi tagja olyan játékosokból áll, akik sokat versenyeztek a két vármegyében. Erény még a megbízhatóság és a küzdeni akarás, illetve rendkívül fontos a biztos anyagi hátteret adó támogató, esetünkben a HEDO Kft. finanszírozza a versenyeztetést.

– Ezt a fejlődési ívet tervezte a klub vezetése az induláskor, gondoltak ilyen előretörésre?

– Induláskor egy erős NB II.-es csapat volt a minimum célkitűzés. Őszintén szólva a szponzorunkat is meglepte az eddig elért kiváló eredmény. 

– A csapat összetételében nyáron történt változás?

– A gerinc teljes egészében megmaradt, egy nemzetközi nagymesterrel, két nagymesterrel és egy női játékossal erősítettünk.

– Magyarország tíz legjobb csapata között szerepelni dicsőség és érdem, egyben felelősség. Mi a csapattal szembeni elvárás a Szuperligában?

– Természetesen a Szuperligában való szereplés egy óriási kihívás. Egyúttal ez nekünk egy „tanulóév” is, belekóstolva a legnagyobbak játékába. Nincsenek illúzióink, cél a tisztességes helytállás. Amennyiben kiesnénk az élvonalból, az sem jelentene tragédiát, a megszerzett tapasztalatokat szeretnénk hasznosítani, és hosszabb távlatokban a Szuperligában akarunk jó középcsapattá válni. 

– A magasabb szint nagyobb anyagi terhekkel jár, mennyivel emelkednek a költségek, ezt miből finanszírozza a klub?

– Az anyagi háttér biztosítását továbbra is HEDO Kft. vállalta magára, mindezt abban a tudatban, hogy a költségek jelentősen emelkednek. Nyilván ez a szponzor számára is érték, hogy az általa támogatott sakkcsapat Magyarország legjobbjai között szerepel. 

Nem szabad elfelejteni, hogy 2024-ben Magyarország sakkolimpiát rendez, vagyis remélhetőleg sokkal nagyobb figyelem irányul a magyar sakkozásra és a magyar sakksportban érdekelt csapatokra.

– A tudatos építkezés része a fiatalokkal történő munka, ahol a fejlődés szintén tetten érhető. A kirakatban lévő csapat mögött az utánpótlásra ugyanolyan figyelem jut, mint eddig?

– Természetesen tovább folytatjuk a vonzáskörzetben lakó fiatalok sakk-képzését, egyre több fiatallal szeretnénk megszerettetni ez a szép játékot. A játék mellett a sakk a fiataloknak egyfajta életszemléletet is nyújt, amelyet reméljük, hogy tudnak majd hasznosítani a saját életük során. 

Indulunk majd a magyar ifjúsági és gyermekbajnokságban, a vármegyei csapatbajnokságban egyre több fiatalt szeretnék a csapatba integrálni és a megyei serdülőbajnokságban is több csapatot szeretnénk nevezni. 

Ezeket az ifjakat a későbbiek folyamán jó lenne a magasabb osztályban szereplő csapatban is játékosként üdvözölni.n nem szerepel a 24 éves középpályás, aki a magyar válogatott szerbek elleni mai (csütörtöki) Európa-bajnoki selejtezőjét és csehek elleni barátságos találkozóját is kihagyja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában