országúti kerékpár

2024.05.10. 21:53

Dina Márton tizenötödik lett a Kékestetőn + fotók, videó

A magyar válogatott kerékpáros háborúra számít a Tour de Hongrie utolsó két napján. A Kékestető megtréfálta a német bajnokot, akit az utolsó métereken lehajráztak.

Tóth Balázs

Thibau Nys lett idén a Kékestető bajnoka, a Lidl-Trek versenyzője Diego Ulissi és Emanuel Buchmann előtt diadalmaskodott, és átvette a vezetést összetettben.

Dina Márton tizenötödik lett a Kékestetőn
Dina Márton tizenötödik lett a Kékestetőn
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A 183 kilométeres királyetap rajtjánál Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és a szakasz védnöke; dr. Makkai Orsolya és Klimon István, Kazincbarcika alpolgármesterei; illetve Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

Ahogy az várható volt, a hegyi trikóért küzdő szökevények ismét bekerültek a nap elmenésébe: Christian Bagatinhoz (MBH Bank Colpack Ballan) és Siebe Deweirdthez (Flanders - Balosie) Rózsa Balázs (Epronex - Hungary), Manuel Penalver (Polti-Kometa), Michael Morkov (Astana Qazaqstan) és Jevgenyij Gidics (Astana Qazaqstan) csatlakozott. A mátraházai második kategóriás hegyi hajrát végül Deweirdt vitte el, aki ezzel megtartotta a piros trikót, majd vissza is maradt a főmezőnybe. Helyette Kristian Sbaragli (Corratec - Vini Fantini) csatlakozott a szökéshez.

A mezőnyben nyugalom uralkodott, a szökés legnagyobb előnye ismét három percnél tetőzött. Penalver mindhárom gyorsasági részhajrát elvitte, így pontszámban utolérte a pontverseny éllovasát, Martin Voltrt. A Pierre Baguette sárga trikósa 11 kilométerre a céltől még támadással is próbálkozott, ezt követően azonban szinte azonnal leszakadt a főmezőnyről. Utolsóként Sbaragli maradt állva a szökésből, őt 9 kilométerre a céltól fogták meg.

A Kékestetőn felfelé a Tudor és az UAE dolgozott sokáig, majd 3,5 kilométerre a céltól az élre állt a BORA. Emanuel Buchmann támadott is 1,5 kilométerre a céltól, azonban ahogy az utóbbi években oly sokan, úgy idén ő is alábecsülte a Kékes meredekségét. A regnáló német bajnokot az utolsó 100 méteren fogták meg, a szakaszt pedig a belgák szupertehetsége, Thibau Nys (Lidl-Trek) nyerte Diego Ulissi (UAE Team Emirates) és Buchmann előtt. A korábbi U23-as Európa-bajnoknak ez már a második rangos győzelme volt idén - áprilisban a Tour de Romandie-n nyert hegyi befutót.

A címvédő Marc Hirschi 19 másodperces hátránnyal a 9. helyen ért célba. A legjobb magyarnak járó fehér trikót Dina Márton vehette át - 15 helyen végzett az etapon, és ugyanezt a pozíciót birtokolja összetettben is.

- A holnapi és a zárónapi etapért jöttem ide, ma csupán a lábaimat akartam próbálgatni és megnézni, mire jutok, ám a végén tökéletesek voltak a lábaim - szögezte le az MTI-nek a friss sárga trikós. Mint mondta, nem tudta, mire lesz képes a két könnyebb sprinterszakasz után. Azt tudta, hogy az utolsó fél kilométer meredek résszel kezdődik, így energiát kell spórolnia a hajrára egy nagy megindulásra.

A szakaszon 37 másodperces hátránnyal ért célba Dina Márton, aki ezen a versenyen a magyar válogatott színeiben állt rajthoz. A heol.hu-nak elmondta, 85 százalékban elégedett lehet, jó volt a szakasz, de ebben az évben van még egy kis verseny- és rutinhiánya. Bízik abban, hogy Pécsen javíthat.

A csapat tudott segíteni egészen sokat, Mátraházáig is egész ott voltak, bár ott már nem annyira. De ügyesek voltak a srácok. Holnap picit nyugisabb lesz, de háborút várok. Az UAE és a Bora hibázta el, hogy három könnyű napon vagyunk túl, biztos vagyok benne, hogy innen túl kezdve nehézzé teszik a versenyt 

– fogalmazta meg várakozásait az összetettben 15. helyen álló Dina Márton.

Filutás Viktor ezen a szakaszon Dina Mártont segítette (63. lett, öt perc hátránnyal, míg a sztársprinterekkel teli grupettó a győzteshez képest negyedórával később tekert föl a hegyre), de a szombati laposabb terep neki kedvezhet.

- Kellemetlenül semmitevős volt a mostani szakasz eleje, az utolsó felmenetelig monoton, semmilyen tempó volt, ami pont nem laza, de nem gyors, tipikusan lélekölő hangulat volt ma. A végén egészen szétszakadt a mezőny, ameddig tudtam, tartottam a pozíciómat, Marci szerencsére megjött legelöl. Jó is volt, meg nem is. Ma nyilván Dina Marcit segítettük, védtük a pozícióját, próbáltuk a legpihentebben meghozni a hegy aljáig, ez sikerült is, amit mára elterveztünk, véghezvittük – értékelt a befutó után Filutás Viktor.

Hozzátette, egy jó összetettbeli helyezést szeretnének elérni, és szakaszon is szeretnének jó helyezést. Van két szakasz hátra, még sprintben is jól megjöhetnek Peák Barnával, sőt, reméli Pécsen is megjöhet Dina Marci eggyel jobban.

Aki ki akarja próbálni, mit tud a profikhoz képest a Kékesen, az június 1-jén és 2-án a Tour de Mátrán megteheti.

A Tour de Hongrie május 11-én egy dombos, 167 kilométeres szakasszal folytatódik Budapest és Etyek között.

45. Tour de Hongrie, 3. szakasz (Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km)

  1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52
  2. Diego Ulissi (olasz, UAE) +0:00
  3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:00
  4. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling) +0:04
  5. Wouter Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:09
  6. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:11
  7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:11
  8. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:17
  9. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:19
  10. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:26

Az összetettben:

  1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52
  2. Diego Ulissi (olasz, UAE) +0:04
  3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:06
  4. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling) +0:14
  5. Wouter Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:18
  6. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:21
  7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:21
  8. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:27
  9. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:27
  10. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:29

 

A pontverseny első helyezettje: Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette)

A hegyi pontverseny első helyezettje: Siebe Deweirdt (belga, Flanders - Baloise)

Az összetettben legelőkelőbb helyen álló magyar versenyző: 15. Dina Márton (magyar válogatott)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában