Sportlövészet

2024.05.16. 15:56

Dőltek és lyukadtak a célok az első Agria Kupa multigun versenyen + fotók, videó

Katonák, rendőrök és más fegyveres testületek tagjai mérték össze lövésztudásukat Felsőtárkányban. Hat pályán ürítették a tárakat, a lőszer nem számított.

Tóth Balázs

Hat pályán ürítették a tárakat a résztvevők

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön délelőtt a felsőtárkányi lőtéren rendezték meg az I. Agria Kupa Multigun versenyt. A szituációs lövészversenyt Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán nyitotta meg, kiemelve, hogy szomszédban folyó háború rávilágít, mennyire fontos, ha valaki a hazáját szolgálja. A körülmények miatt is fontos a katonáknak a verseny, a fegyverhasználat gyakorlása. Felhívta rá a figyelmet, hogy már az első újkori olimpia műsorán is szerepelt a lövészet, akkor is fontosnak tartották a versenyzést és a gyakorlást, a rátermettségük bizonyítását. Mint mondta, a lövészet bonyolult dolog, fizikális és mentális felkészültséget, erőt is kíván, a mozdulatsort be kell gyakorolni, készségszinten elsajátítani. Bízik abban, hogy a jelenlévők is a legmagasabb szinten tudják használni fegyvereiket.

Tabódy Zoltán versenyigazgató elmondta, bár ők polgári lövészklub, a honvédségtől érkezett a felkérés a verseny megszerzésére. Egy olyan megmérettetést szerettek volna, amelyen a hivatásos állományú fegyveres testületek tagjai tudják használni szolgálati lőfegyvereiket, és össze tudják mérni erejüket. Erre leginkább a multigun versenyszabályok voltak alkalmasak. Felsőtárkányban kétszer teljesítették a hat pályát pisztollyal, illetve akiknek a karabélyt is hozzátartozik a felszerelésükhöz, karabéllyal és pisztollyal.

A versenyen a Magyar Honvédség katonái és egyéb fegyveres társszervek, rendőrök, alkotmányvédelmi hivatal munkatársai vettek részt, körülbelül ötvenen. Több mint tíz háromfős csapat és számos egyéni versenyző érkezett az ország minden tájáról.

- Vegyes célokra, fém- és papírcélokra, kongatókra kellett célozni, illetve voltak nem támadható alakok is. A kongatókat 100-150 méterről kellett eltalálni a gépkarabélyokkal. Ez egy szituációs verseny volt, életszerű jelenetekkel a pályákon. A fegyveres testületeknél 9 milliméteres félautomata maroklőfegyverek, illetve BREN kalasnyikov karabélyok vannak rendszeresítve, ezekkel vettek részt a versenyen is – magyarázta érdeklődésünkre Tabódy Zoltán.

A pályákat természetesen időre kellett teljesíteni, a rövidebbeket 30 másodperc, a hosszabbakat 120 másodperc alatt kellett lelőni, de az nyert, aki pontosabban és a leggyorsabban lőtt. A lőszer – egy pályát leszámítva, ahol kötött volt a lövésszám – korlátlan lőszermennyiséggel teljesíthették a versenyzők. A maximális időt nem nagyon használta ki senki, a legtovább a gépkarabélyosok távoli, kongatós pályájának teljesítése tartott, de ott nehezítésként kettlebellt kellett dobálniuk lövés előtt a fegyvereseknek, majd aztán kellett minél pontosabban célozni, fekvő helyzetben. Minden támadható célban két találat kellett, hogy legyen, a fém célokat pedig el kellett fektetni. A verseny helyszínén (jobban mondva fölötte) egyébként tiszteletét tette egy gripen is, bár annak pilótája szerencsére nem lőtt célba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában