Kezdődik a fűtési szezon?

2007. szeptember 10. 17:45 Lovász Anikó
Heves megye | A szeptember elejei tanévnyitók után mintha az időjárás is elkomorult volna. Újra itt az ősz, amely most nemcsak esővel, de hirtelen hideggel is meglepett bennünket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni. Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni.

A borongós időjárás az embereket is mélabúsabbá teszi. Az óvodai gyerekszáj azonban mindig megtalálja a humort: - Mikor elindultunk otthonról, füstölt a szám - értelmezte az egyik kisfiú a reggeli hidegben meglátszó leheletét.

- Az intézményben gázkazánnal fűtünk. Nyáron lezajlottak a szükséges ellenőrzések, így ha úgy gondolnánk, hogy a hűvös időjárás veszélyezteti a kicsik egészségét, bármikor felmelegíthetjük az épületet - mondta el Nagy Katalin, a Hibay Károly úti Napköziotthonos Óvoda egyik óvónője. A falak azonban még őrzik a nyári meleget, körülbelül 22 fok van a szobákban, így még nem üzemelik be a kazánt. A szülők figyelmét viszont felhívták, hogy hozzanak a gyerekeknek melegebb váltóruhát.

- Az idős emberek is sokkal fázékonyabbak, így jobban oda kell figyelni rájuk. Keveset mozognak és rossz a vérkeringésük is. A múlt héten már panaszkodtak, hogy hideg van, így jobbnak láttuk ha bemelegítjük a helyiségeket. A hasonló problémákat a lakók a gondnoknak jelezhetik, aki ezután intézkedik, de természetesen a mi ápolóink is odafigyelnek rájuk. Csütörtökön délután már be is kapcsolt bennünket a szolgáltató - árulta el Diószegi Lajosné, a családgondozó igazgatóhelyettese. Az ő hatáskörük alá tartozik a szóban forgó Malomárok úti nyugdíjasház is, ahol körülbelül száz idős él.

Láthatjuk tehát, hogy bár még nem kezdődött el a fűtési időszak, a megyeszékhelyen nem jelent problémát a szolgáltatás beindítása. A törvényi előírások szerint csak szeptember 15.-étől kell rendelkezésre állniuk a szolgáltatóknak, azaz eddig van rá idejük, hogy a karbantartási munkákat elvégezzék. Ennek ellenére, ha valaki kéri, már most is be tudják kapcsolni az adott épületet a szolgáltatásba.

Nem okozott gondot a hirtelen beköszöntő hideg Gyöngyösön, a Dobó úti bölcsődében sem. - Szerencsére nagyon jó fekvésű az óvoda épülete, így nem volt szükség arra, hogy befűtsünk. De ha mégis kellett volna, az sem jelentett volna problémát, mivel egyéni fűtésű kazánunk van. Azért a picikre jobban odafigyelünk, melegebb ruhákba öltöztetjük őket - árulta el Berta Józsefné, a gyöngyösi Dobó úti óvoda vezető helyettese.

Heves megyében két nagyvárosban, Gyöngyösön és Egerben használnak távfűtést. Mindenhol máshol egyéni fűtés melegíti a a lakásokat, azaz az ott lakók akkor kezdhetnek fűteni, amikor jónak látják. Az egyik dél-hevesi kis faluban élő Juliska néni otthonában komoly családi vihart kavart a hűvös időjárás. - Még össze is vesztünk az urammal, hogy begyújtsunk-e már vagy még ne. Aztán csak igazat adott nekem, hogy jobb, ha most fizetünk a fűtésért, mintha megbetegszünk és aztán a többszörösét fizethetjük ki gyógyszerre azért, mert most sajnáltuk a pénzt a melegre - mesélte munkatársunknak. A TIGÁZ havi statisztikákat vezet, így még nem tudtak pontos információt adni lapunknak arról, hogy az elmúlt hűvös egy hétben mennyien kapcsolták be otthonukban a fűtőtesteket.

Egerben az EVAT Zrt. gondoskodik 4700 lakás fűtéséről. A fogyasztókkal jó viszonyt ápolnak. Többen már most érdeklődtek náluk, hogy megoldható lenne-e a távfűtés azonnali bekapcsolása. - Ha valaki kéri, be tudjuk üzemelni nála a fűtést. Semmilyen időbeli vagy más korlátozás nincs ezzel kapcsolatban. Piacgazdaságban élünk, mi pedig igyekszünk kielégíteni az igényeket. Még 1993-ban áttértünk a mérés alapján való fizetésre. A fűtés kezdete csak addig számított, ameddig általányrendszert használtunk: ha hamarabb kapcsoltuk be, vagy később ki, akkor pótfűtési időszakot is kellett számláznunk - avat be a részletekbe Zsebe Albert, az EVAT Zrt. távhő divíziójának vezetője. Hogy mikortól élvezhetjük a meleget, az egyrészt a szolgáltatói, másrészt a fogyasztói rendszerek állapotától függ. Az előbbi egy kivétellel rendben van: a Rákóczi út 1. és 45. szám közé eső házsort ellátó hőközpont még rekonstrukció alatt áll. A fogyasztói rendszereknek azonban csaknem a fele le van ürítve. A nyári munkálatok miatt (átépítések, festések) a vezetékekből leengedték a fűtővizet és azóta még nem töltötték vissza, így pedig nem alkalmasak a hő továbbítására.

Gyöngyösön a Városgondozás Zrt. biztosítja a távfűtést körülbelül 2700 lakásban és pár irodahelyiségben is. - Eddig három társasház kérte tőlünk a fűtés beindítását. Ha a lakók úgy érzik, hogy túl hideg van és kérik a szolgáltatás megindítását, a mi részünkről ennek nincs lesz akadálya, pár óra után már élvezhetik a meleget. Csupán néhány olyan épület van, amely felújítás alatt áll (például cserélik a fűtőtestet), de egy napos munkával ezeket is be tudjuk kapcsolni a szolgáltatásba. Bár az előírt időpont még nem érkezett el, mi már most indulásra készen állunk. Fontos tudnivaló még, hogy akkor is bekapcsoljuk a fűtést, hogyha senki nem kéri, viszont a hőmérséklet három egymást követő napon 10 fok alatt van - ezt egy helyi önkormányzati rendelet szabályozza - tájékoztatta lapunkat Király Tibor távfűtési üzletágvezető.

Mit tartalmaz a távhőszámla?

Egyik olvasónk levélben kérte, hogy járjunk utána, milyen díjakat is tartalmaz az EVAT által kiállított távhőszámla és lehetséges-e, hogy a hidegvíz árát is kiszámlázzák neki. A válasz nem, az EVAT csak a hidegvíz felmelegítésének költségét terheli a lakosságra, magáért a hidegvízért nem neki, hanem a Vízműnek fizetnek. Így tehát nem lehetséges, hogy olvasónk a hidegvizet árát két szolgáltatónak is kifizetné egyidejűleg.

És hogy mekkora fűtésszámlát várhatunk az idén? Gyöngyösön és Egerben is kettős elszámolási rendszert alkalmaznak a szolgáltatók: a fogyasztóknak fizetni kell az alapdíjat és magáért a fűtésért kiállított számlákat is. A távhő-szolgáltatást használók tizenkét egyenlő részre osztva fizetik az alapdíjat. Ebből finanszírozzák magának a rendszernek a működtetését (például a karbantartási munkálatokat), illetve a melegvíz-szolgáltatást, amit az emberek évszaktól függetlenül is igénybe vesznek. Egy átlagos egri lakásra számolva ez évente 55 ezer forintot jelent. De mindeki kiszámolhatja ezt az éves költséget, ha a lakása légköbméterben kifejezett nagyságát beszorozza 392 Forint 52 fillérrel. Gyöngyösön ugyanez 388 Forint 32 fillér: az ár idén július elsejétől emelkedett körülbelül 22 forinttal egy képviselő-testületi döntés nyomán. Persze ez az összeg attól is függ, hogy valaki csak fűtést, vagy fűtést és meleg vizet is kér. Az alapdíj mellett kell fizetni magának a fűtésnek a költségét, 1 Giga Joule-ért Egerben 2507, Gyöngyösön 2860 Forintot. Ez azonban korántsem az általunk kifizetendő összeget jelzi: a tényleges költségekre sokan támogatást kapnak, így valószínűleg nem is tudják, hogy valójában mennyibe kerül a fogyasztásuk. Az EVAT már kilépett a szabad piacra, így a földgáz árának függvényében olcsóbban is biztosíthatja a távhőt.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kezdődik a fűtési szezon?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Csodát tettek a magyarok, és bármi történjék, visszakaptuk a szurkolás örömét

nol.hu Egy szurkoló futballútirajza a magyarfocibolondulástól U19-es és felnőtt Eb-n, vb-n és csalódások sorozatán át a lyoni csodáig.

Emberhiány miatt maradnak el sorra a műtétek

nol.hu Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz.

„Alárendelt helyzetbe kerülhetnek a britek”

nol.hu A britek ismerik legkevésbé az EU működését. Sokan tájékozatlanul, ám érzelmektől fűtötten készülnek szavazni.

„Itt adott át Portik 10 milliót Rogánnak”

nol.hu – Nem látta Portik Tamást bejönni ide valamikor? Más bűnözőt, Vizoviczkit? – kérdezte Juhász Péter Együtt-alelnök, amikor felkereste a belvárosi Fidesz-irodát.

Michael Jackson szexuális ragadozó volt

nol.hu A popsztár neverlandi birtokán még 2003-ban találtak a nyomozók válogatottan perverz kép- és videógyűjteményt.

Pintér próbál cáfolni, de botrány lehet az újságíróverésből

nol.hu 2015. szeptember 16-án Röszkénél a magyar rendőrök és a TEK egységei külföldi médiamunkásokat is bántalmaztak.

Válogatott: eldőlt, a Hősök terén köszönthetjük a csapatot

Válogatott: eldőlt, a Hősök terén köszönthetjük a csapatot

Dzsudzsákék hétfő este 18 órára várják szurkolótáborukat a budapesti ünneplésre.

Varázsoltak valami szépet – a válogatott tényleg összehozta a nemzetet

AHOGY MI LÁTTUK. Újra divatba jött a piros-fehér-zöld, évtizedek óta először ünnepeltek az emberek az utcán.

Válogatott: Lehetett látni, hogy gond lesz, nem jutunk tovább – Dárdai

„Mosolyogni kell, pozitívan hozzáállni ehhez a nagyszerű meneteléshez. Van mit továbbvinni!”

Eb 2016: Storck arcán minden ott van – íme, a kispadok reakciói!

Míg a belgák felhőtlenül örültek, a magyar labdarúgó-válogatott tagjai szomorúan vették tudomásul, hogy számukra véget ért a franciaországi Európa-bajnokság. Nézze meg, hogyan reagáltak a kispadok a gólokra és a mérkőzés lefújására!

Videó: Király első és utolsó interjúja, ugyanúgy csuklott el a hangja

A magyar ikon ennél tökéletesebben nem is foglalhatott volna keretbe egy elképesztő pályafutást.

A németek könnyedén, fél gőzzel győzték le a szlovákokat

A világbajnoknak a kihagyott tizenegyes is belefért • Pályára lépett a Fradi támadója.

SZURKOLJ VELÜNK!

Marburg Szétcsapjuk a balgákat!!! :) Mirkó Sándor
Limassol Hajrá Magyarország! Pro Alex
Nagykálló Első győzelmünk az Eb-n !! Hajrá Magyarország #Hun Dávid Hunyadi
Gyomaendrőd hajrá fiuk ,csak így tovább D Czikkely Péterné
Nagybánhegyes Mindent bele, Mindent bele!!Harcoljatok, Harcoljatok!! Pribelszki István
Tokyo Hajrá magyarok! Japánból is nektek szurkolok, srácok! Arató Róbert
Vajta Harcra fel!!!! Győzni kell!!!! Mészáros Katy
Én is feltöltök egy képet
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér