Kezdődik a fűtési szezon?

2007. szeptember 10. 17:45 Lovász Anikó
Heves megye | A szeptember elejei tanévnyitók után mintha az időjárás is elkomorult volna. Újra itt az ősz, amely most nemcsak esővel, de hirtelen hideggel is meglepett bennünket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni. Jobban megéri most befűteni, mint később betegeskedni.

A borongós időjárás az embereket is mélabúsabbá teszi. Az óvodai gyerekszáj azonban mindig megtalálja a humort: - Mikor elindultunk otthonról, füstölt a szám - értelmezte az egyik kisfiú a reggeli hidegben meglátszó leheletét.

- Az intézményben gázkazánnal fűtünk. Nyáron lezajlottak a szükséges ellenőrzések, így ha úgy gondolnánk, hogy a hűvös időjárás veszélyezteti a kicsik egészségét, bármikor felmelegíthetjük az épületet - mondta el Nagy Katalin, a Hibay Károly úti Napköziotthonos Óvoda egyik óvónője. A falak azonban még őrzik a nyári meleget, körülbelül 22 fok van a szobákban, így még nem üzemelik be a kazánt. A szülők figyelmét viszont felhívták, hogy hozzanak a gyerekeknek melegebb váltóruhát.

- Az idős emberek is sokkal fázékonyabbak, így jobban oda kell figyelni rájuk. Keveset mozognak és rossz a vérkeringésük is. A múlt héten már panaszkodtak, hogy hideg van, így jobbnak láttuk ha bemelegítjük a helyiségeket. A hasonló problémákat a lakók a gondnoknak jelezhetik, aki ezután intézkedik, de természetesen a mi ápolóink is odafigyelnek rájuk. Csütörtökön délután már be is kapcsolt bennünket a szolgáltató - árulta el Diószegi Lajosné, a családgondozó igazgatóhelyettese. Az ő hatáskörük alá tartozik a szóban forgó Malomárok úti nyugdíjasház is, ahol körülbelül száz idős él.

Láthatjuk tehát, hogy bár még nem kezdődött el a fűtési időszak, a megyeszékhelyen nem jelent problémát a szolgáltatás beindítása. A törvényi előírások szerint csak szeptember 15.-étől kell rendelkezésre állniuk a szolgáltatóknak, azaz eddig van rá idejük, hogy a karbantartási munkákat elvégezzék. Ennek ellenére, ha valaki kéri, már most is be tudják kapcsolni az adott épületet a szolgáltatásba.

Nem okozott gondot a hirtelen beköszöntő hideg Gyöngyösön, a Dobó úti bölcsődében sem. - Szerencsére nagyon jó fekvésű az óvoda épülete, így nem volt szükség arra, hogy befűtsünk. De ha mégis kellett volna, az sem jelentett volna problémát, mivel egyéni fűtésű kazánunk van. Azért a picikre jobban odafigyelünk, melegebb ruhákba öltöztetjük őket - árulta el Berta Józsefné, a gyöngyösi Dobó úti óvoda vezető helyettese.

Heves megyében két nagyvárosban, Gyöngyösön és Egerben használnak távfűtést. Mindenhol máshol egyéni fűtés melegíti a a lakásokat, azaz az ott lakók akkor kezdhetnek fűteni, amikor jónak látják. Az egyik dél-hevesi kis faluban élő Juliska néni otthonában komoly családi vihart kavart a hűvös időjárás. - Még össze is vesztünk az urammal, hogy begyújtsunk-e már vagy még ne. Aztán csak igazat adott nekem, hogy jobb, ha most fizetünk a fűtésért, mintha megbetegszünk és aztán a többszörösét fizethetjük ki gyógyszerre azért, mert most sajnáltuk a pénzt a melegre - mesélte munkatársunknak. A TIGÁZ havi statisztikákat vezet, így még nem tudtak pontos információt adni lapunknak arról, hogy az elmúlt hűvös egy hétben mennyien kapcsolták be otthonukban a fűtőtesteket.

Egerben az EVAT Zrt. gondoskodik 4700 lakás fűtéséről. A fogyasztókkal jó viszonyt ápolnak. Többen már most érdeklődtek náluk, hogy megoldható lenne-e a távfűtés azonnali bekapcsolása. - Ha valaki kéri, be tudjuk üzemelni nála a fűtést. Semmilyen időbeli vagy más korlátozás nincs ezzel kapcsolatban. Piacgazdaságban élünk, mi pedig igyekszünk kielégíteni az igényeket. Még 1993-ban áttértünk a mérés alapján való fizetésre. A fűtés kezdete csak addig számított, ameddig általányrendszert használtunk: ha hamarabb kapcsoltuk be, vagy később ki, akkor pótfűtési időszakot is kellett számláznunk - avat be a részletekbe Zsebe Albert, az EVAT Zrt. távhő divíziójának vezetője. Hogy mikortól élvezhetjük a meleget, az egyrészt a szolgáltatói, másrészt a fogyasztói rendszerek állapotától függ. Az előbbi egy kivétellel rendben van: a Rákóczi út 1. és 45. szám közé eső házsort ellátó hőközpont még rekonstrukció alatt áll. A fogyasztói rendszereknek azonban csaknem a fele le van ürítve. A nyári munkálatok miatt (átépítések, festések) a vezetékekből leengedték a fűtővizet és azóta még nem töltötték vissza, így pedig nem alkalmasak a hő továbbítására.

Gyöngyösön a Városgondozás Zrt. biztosítja a távfűtést körülbelül 2700 lakásban és pár irodahelyiségben is. - Eddig három társasház kérte tőlünk a fűtés beindítását. Ha a lakók úgy érzik, hogy túl hideg van és kérik a szolgáltatás megindítását, a mi részünkről ennek nincs lesz akadálya, pár óra után már élvezhetik a meleget. Csupán néhány olyan épület van, amely felújítás alatt áll (például cserélik a fűtőtestet), de egy napos munkával ezeket is be tudjuk kapcsolni a szolgáltatásba. Bár az előírt időpont még nem érkezett el, mi már most indulásra készen állunk. Fontos tudnivaló még, hogy akkor is bekapcsoljuk a fűtést, hogyha senki nem kéri, viszont a hőmérséklet három egymást követő napon 10 fok alatt van - ezt egy helyi önkormányzati rendelet szabályozza - tájékoztatta lapunkat Király Tibor távfűtési üzletágvezető.

Mit tartalmaz a távhőszámla?

Egyik olvasónk levélben kérte, hogy járjunk utána, milyen díjakat is tartalmaz az EVAT által kiállított távhőszámla és lehetséges-e, hogy a hidegvíz árát is kiszámlázzák neki. A válasz nem, az EVAT csak a hidegvíz felmelegítésének költségét terheli a lakosságra, magáért a hidegvízért nem neki, hanem a Vízműnek fizetnek. Így tehát nem lehetséges, hogy olvasónk a hidegvizet árát két szolgáltatónak is kifizetné egyidejűleg.

És hogy mekkora fűtésszámlát várhatunk az idén? Gyöngyösön és Egerben is kettős elszámolási rendszert alkalmaznak a szolgáltatók: a fogyasztóknak fizetni kell az alapdíjat és magáért a fűtésért kiállított számlákat is. A távhő-szolgáltatást használók tizenkét egyenlő részre osztva fizetik az alapdíjat. Ebből finanszírozzák magának a rendszernek a működtetését (például a karbantartási munkálatokat), illetve a melegvíz-szolgáltatást, amit az emberek évszaktól függetlenül is igénybe vesznek. Egy átlagos egri lakásra számolva ez évente 55 ezer forintot jelent. De mindeki kiszámolhatja ezt az éves költséget, ha a lakása légköbméterben kifejezett nagyságát beszorozza 392 Forint 52 fillérrel. Gyöngyösön ugyanez 388 Forint 32 fillér: az ár idén július elsejétől emelkedett körülbelül 22 forinttal egy képviselő-testületi döntés nyomán. Persze ez az összeg attól is függ, hogy valaki csak fűtést, vagy fűtést és meleg vizet is kér. Az alapdíj mellett kell fizetni magának a fűtésnek a költségét, 1 Giga Joule-ért Egerben 2507, Gyöngyösön 2860 Forintot. Ez azonban korántsem az általunk kifizetendő összeget jelzi: a tényleges költségekre sokan támogatást kapnak, így valószínűleg nem is tudják, hogy valójában mennyibe kerül a fogyasztásuk. Az EVAT már kilépett a szabad piacra, így a földgáz árának függvényében olcsóbban is biztosíthatja a távhőt.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kezdődik a fűtési szezon?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

A Google is az 1956-os forradalomra emlékezik

A Google is az 1956-os forradalomra emlékezik

A keresőoldalon egy magyar zászló lobog.

300 ezer dollárért pofoznák ki Dorothy híres rubincipőjét

300 ezer dollárért pofoznák ki Dorothy híres rubincipőjét

A Smithsonian múzeum a látogatók segítségét kéri.

Sokkoló videó mutatja be, mi történhet, ha vezetés közben mobilozunk

Ezután ezerszer is meggondolja majd, fontos-e azonnal válaszolni az smsre vagy lecsekkolni a Facebookot, ha ön a sofőr.

Olaszország: Bajner elhunyt édesanyjának ajánlotta Inzaghiéknak lőtt gólját

Első találatát szerezte meg az olasz harmadosztályú Modenában – 11 hónap után talált be bajnokin.

„Előre budai srácok! Előre pesti csibészek!” – így emlékezünk '56-ra

Olvasóink így magyarosították az Olaszországban népszerű Avanti ragazzi di Buda szurkolói dalt.

Vasárnapi sportműsor: Chelsea–MU, F1, pályán a Fradi a kézi BL-ben

Játszik a Werder és a Schalke. Döntők az asztalitenisz Eb-n. NFL-meccsek.

Légiósok: a magyar kapus történelmet írt csapatával – óriási buli következett

Légiósok: a magyar kapus történelmet írt csapatával – óriási buli következett

Turi bajnok lett Feröeren. Gyúltak a görögtüzek, szurkolók a pályán – itthon sem láttunk ilyet mostanság.

NB I: 7000-en az FTC–Honvédon, csak a derbin voltak többen

1183-an voltak az Új Hidegkuti Nándor Stadion első tétmeccsén.

Meleg volt a pite, de bajnokit nyert egy hónap után a Fradi

Majdnem eladta háromgólos előnyét a Ferencváros, a Honvéd feltámadt a meccs végére.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér