A 25-ös főút teljes megyei szakasza számít a legveszélyesebbnek

2016. december 30. 18:07 Szalay Zoltán
Heves megye | Harminc tehervagonból és villamos mozdonyból álló szerelvénynek csapódott egy tehergépkocsi mindjárt az idei esztendő elején a 3-as számú főút és a vasútvonal kereszteződésében. Sajnos ketten belehaltak az ütközésbe. Ez volt az eltelt év LEGtragikusabb közlekedési balesete.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

 Közúti forgalmi LEG-ekből persze, akadt még jó néhány, ezekről olvashatnak az alábbiakban az immár hagyományos év végi összeállításunkban. Ennek elkészítésében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai, köztük Meggyesfalvi Tamás rendőr alezredes, osztályvezető és Erdélyi Róbert rendőr alezredes, kiemelt megelőzési főelőadó volt a Hírlap segítségére.

A LEGtragikusabb közlekedési baleset: január 5-én a 3-as főúton vasúti kereszteződésben a tehergépkocsi egy épp akkor ott haladó vonatba ütközött, ketten meghaltak A LEGtragikusabb közlekedési baleset: január 5-én a 3-as főúton vasúti kereszteződésben a tehergépkocsi egy épp akkor ott haladó vonatba ütközött, ketten meghaltak

– Bemelegítőül álljon itt ez a kérdés: mi volt Heves megyében 2016-ban a LEGnagyobb mért sebesség a közutakon autók, teherjárművek, illetve motorkerékpárok esetében? Ez annál is inkább érdekes lehet, hiszen a közúti közlekedési baleseteket még mindig legnagyobb arányban az idézi elő, hogy a járművezetők a megengedettnél gyorsabban hajtanak.

– A közlekedési rendszabályban a lakott településekre előírt sebességnek több mint a duplájával, 108 kilométer/órával haladt Verpeléten egy német ideiglenes rendszámmal felszerelt személygépkocsi pilótája. Szintén német hatósági jelzés állt annak a személyautónak a megfelelő helyén, amelynek a vezetője az M3-as autópályán száguldott, mégpedig a megengedett 130 helyett 215 kilométer/órás sebességgel. Mindkettejükkel szemben kollégáink természetesen megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket, s eljárást kezdeményeztek.

– Melyik megyei útszakasz volt tekinthető a 2016-os esztendőben az átlagos közlekedő számára a LEGveszélyesebbnek?
– A bekövetkezett balesetek számát tekintve a 25-ös számú főútvonal teljes megyei szakasza tekinthető a LEGveszélyesebbnek. Ugyanakkor a Kerecsend és Eger közötti, korábban a balesetek aránya miatt a hírekben igencsak gyakran szerepelt szakaszon a megtett intézkedéseknek köszönhetően csökkent a karambolok, kicsúszások száma ebben az évben.

– Mennyi idős volt a Kresz előírásait megszegő LEGfiatalabb, illetve LEGidősebb polgár, aki a közúti forgalomba merészkedett?
– A LEGidősebb szabálysértő az a 80 éves férfi volt, aki meglehetősen figyelmetlenül ment az úton a segédmotoros kerékpárjával, emiatt az úttestről egyszerűen lehaladt az árokba, ahol elesett. Szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett. A LEGfiatalabb szabálysértő egy 14 esztendős fiú volt, akit azért állítottak meg az egyenruhások, mert a kerékpárját hajtva azon szabálytalanul – a kormányra ráültetve – utast szállított.

– Sajnos minden évben visszatérő kérdés, hogy az adott esztendőben melyek voltak a LEGtragikusabb balesetek Heves megyében? Mit neveznek annak 2016-ban?
– Rögtön a 2016-os év kezdetén, mégpedig január 5-én következett be az esztendő LEGtragikusabbnak minősíthető balesete. A 3-as számú főútvonalon haladt egy tehergépkocsi, amelynek a sofőrje nem figyelt eléggé, s a 100 kilométer + 900 méteres szelvényben a kiépített közúti jelzőtáblával előjelzett és működő fénysorompóval biztosított vasút-közút szintbeli kereszteződésbe, a kétségkívül jól észlelhető fényjelző készülék tilos jelzése ellenére, berobogott, s következő pillanatban nekiütközött a 30 tehervagonból és egy villamos mozdonyból álló szerelvénynek. A karambol következtében a felismerhetetlenségig összeroncsolódott teherautó, amelynek a vezető fülkéjében tartózkodó mindkét személy súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Azonnal kórházba szállították mindkettejüket, azonban az orvosi ellátásuk ellenére az egészségügyi intézményben, a baleset következtében szerzett sérüléseik miatt, később mindketten életüket vesztették.

– Kit tartanak a megyénkben szolgálatot teljesítő közlekedési rendőrök a LEGpimaszabb járművezetőnek, akivel szemben intézkedtek az elmúlt esztendőben?
– Egy átányi lakos nevezhető a LEGpimaszabbnak. Ellene már több alkalommal is indult eljárás, mégpedig engedély nélküli járművezetés miatt. Tudni kell hozzá, hogy az illetőnek valójában nincsen és nem is volt járművezetői engedélye. A szabálysértési eljárásokban történt meghallgatása során azonban rendre azzal védekezett, hogy az éppen szóban forgó rendőri intézkedésnél ő tulajdonképpen ott sem volt, hiszen Budapesten volt dolgozni. Természetesen ezen védekezése azután rendszerint megbukott az eljárás során!

– Mit gondolnak a közlekedés-rendészet Heves megyei munkatársai, melyik bizonyult a LEGrafináltabb hivatkozásnak a közlekedőktől arra, hogy miért szegték meg a Kresz előírásait?
– Ezt az egyébként koránt sem büszke titulust egy személyautó irányítója érdemelhetné ki. A férfi a forgalomban haladva nem használta rendeltetésszerűen a biztonsági övet, ami nem volt becsatolva. Ám észlelte haladás közben, hogy egy rendőrautó közeledik. Amint meglátta, hogy a rendőrségi szolgálati gépkocsi vezetője bekapcsolja a járműve megkülönböztető jelzését, gyorsan megállt a saját személygépkocsijával, abból nagyon gyorsan kipattant és gyalogosan akart távozni. Amikor csak utolérték és kikérdezték, az autós annyit felelt, hogy ő csak sétálgat az úton, valójában nem vezette a személygépkocsiját.

– Melyik megállított autós (motoros) érdemelné ki a közlekedés-rendészet megyei munkatársaitól a LEGhumorosabb sofőr címet?
– Az egyikük egy férfi, aki Budapesten okozott anyagi káros balesetet. A rendőrkapitányságon később történt meghallgatása során azt adta elő, hogy az általa okozott közlekedési baleset helyszínéről való távozása során azért nem hagyta meg a balesetben részes jármű szélvédőjén az elérhetőségét, mert zuhogott, s az esős időjárás miatt a papír úgy is elázott volna....
Egy másik alkalommal, nevezetesen májusában, a kollégáink Egerben, az Aradi utcában, az egyirányú forgalmi úton haladtak a Mátyás király út irányába szolgálati gépjárművükkel. Az Aradi útra kanyarodtak rá, amikor azt tapasztalták, hogy egy személygépkocsi halad – éppen velük szemben, vagyis az egyirányú úton a forgalommal szemben. Kollégáink lassítottak, majd megálltak az úton, hogy kérdőre vonják a szabálytalan gépjármű vezetőjét. Az autóból kiszálló kollégáknak azonban lehetőségük sem volt feltenni kérdésüket, mert a szabálytalankodó gépjárművezető hölgy felháborodva közölte velük, hogy ez egyirányú út és nem érti, miért közlekedik a rendőrautó szemben a forgalommal. Erre a kollégáink tájékoztatták a hölgyet, hogy az az út valóban egyirányú, csak éppen a másik irányba. Hogy ezt nyomatékosan tudatosítsak a hölgyben, előzékenyen elkísérték őt az utca elejére, ahol azután a saját szemével győződhetett meg az oda kihelyezett jelzőtábla jelzéséről.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A 25-ös főút teljes megyei szakasza számít a legveszélyesebbnek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Nézze meg Budapestet az űrből!

A képet köszönjük Thomas Pesquet francia asztronautának.

Savanyított fenyő, gombazselé, folyami rák - Ezeket főzi éppen most Széll Tamás

Savanyított fenyő, gombazselé, folyami rák - Ezeket főzi éppen most Széll Tamás

Tíz előtt pár perccel elrajtolt a magyar csapat a franciaországi Bocuse d'Or szakácsversenyen.

Hollywoodi produkciókat megszégyenítő magyar kisfilm készült a Balatonon

Hollywoodi produkciókat megszégyenítő magyar kisfilm készült a Balatonon

A látvány lélegzetelállító, de a videó üzenete is fontos.

Hatmillió éve farkas nagyságú vidrák rohangáltak a bolygón

A kedves "kis" állatok Kínában éltek.

Oscar-díjas művészt is jelöltek a legrosszabb színész díjára

Jared Leto, Ben Affleck és Julia Roberts is verseng az Arany Málnáért.

Férfi kézi-vb: „Nyolcadik helyekkel már tele van a padlás”

Férfi kézi-vb: „Nyolcadik helyekkel már tele van a padlás”

Zubai: Nagyon beszarian kezdtünk, ez katasztrófa, én ezen kicsit kivagyok…

Átszáguldott rajtunk a norvég gyors

A háromgólos különbség ránk nézve hízelgő. A norvégok kiváló játékkal jutottak be az elődöntőbe.

Férfi kézi-vb: a franciák bejutottak az elődöntőbe

A 48. percben még a svédek vezettek, de nem kellett csalódnia a 28 ezer néző nagy részének.

Videó: edzésbe állt Neto, a Chape balesetének egyik túlélője

Videó: edzésbe állt Neto, a Chape balesetének egyik túlélője

A baleset utáni napon szedték ki a roncsok közül. Tüdő-, térd-, csukló- és fejműtéten is átesett.

Légiósok: záporoznak az ajánlatok a magyar középpályásért

A DVSC valóban érdeklődött a szépségdíjas gólt szerző futballista iránt – klubja nem engedte el.

Fradista bordó bársonysapkában – újpesti cigarettatartóval

NSO-EXKLUZÍV. 100 éves relikviák is találhatóak a Tóth-Potya István-gyűjteményben.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér