Nem játszótér, nem versenypálya a közút

2017. március 18. 14:03 Sike Sándor
heves megye | A tavaszi első motorozások különös odafigyelést igényelnek, lassan, lépésről lépésre kell belerázódni ismét a nyári időszakban már jól megszokott vezetési technikába.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A közlekedésbiztonsági szakember szerint biztos jele a tavasznak, hogy egyre több motoros pattan nyeregbe. Jelzi az évszakváltást az is, hogy megannyi „úrvezető” előveszi a télen garázsban tartott kocsit is. Vigyázni kell ugyanakkor a közlekedőknek, mert az egyre jobb időjárás, a száraz aszfalt, az ideális útviszonyok arra csábítják a gépjárművezetőket, hogy növeljék a sebességet. A gyorshajtás azonban könnyen balesethez vezet. A szezonváltásra nem csak a járművet, magunkat is fel kell készíteni. Az eszköz karbantartása a költségesebb, a mentális felkészülés viszont türelmet kíván.

– A négy keréken közlekedőktől nagy odafigyelést igényel az évszakváltás, hiszen tömegével jelennek meg a közúton a kétkerekű járművek. Ennek okán nagyon fontos a visszapillantó tükrök, holt terek folyamatos figyelése, a kereszteződésbe behajtva a körültekintés, illetve az egy nyomon haladó járművek vezetőinek egyenrangú közlekedési partnerként kezelése – fogalmazott Erdélyi Róbert rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

A szakember szerint a nagy teljesítményű motorkerékpárok, segédmotoros kerékpárok és a kerékpárok esetében akár hónapok is eltelnek a legutóbbi járműhasználat óta. Ezért is fontos, hogy a szezonkezdetkor ne csak járműveinket készítsük fel, hanem mi magunk is a fokozatosság elvét maradéktalanul szem előtt tartva kezdjünk el újra közlekedni. A tavaszi első motorozások különös odafigyelést igényelnek, lassan, lépésről lépésre kell belerázódni ismét a nyári időszakban már jól megszokott vezetési technikába.

– A sebesség növekedésével egyenesen arányosan növekszik a baleseti kockázat. Ahogy a gyermekeket mindig arra intjük, „az úttest nem játszótér”, úgy a motorosokat pedig arra kell, hogy a „közút nem versenypálya”. Fontos, hogy mindenki legyen tisztában járműve menetdinamikai sajátosságaival, és persze saját vezetési képességeivel – tette hozzá az alezredes, aki egyéb tanácsokat is megfogalmazott. Egyebek között azt, hogy nem a motor képességein múló felgyorsulás, hanem a mi képességeinket tükröző biztonságos megállás az embert próbáló feladat.

– A motoron nincs karosszéria, ezért különös jelentőséget kap a speciális öltözet és a bukósisak helyes megválasztása – ezen ne spóroljunk, életet menthet! Másrészt, ne száguldozzunk! Egyharmadával kevesebb ember sérülne meg és veszítené életét az utakon, ha betartanánk az előírt sebességhatárokat, mely a motorkerékpárosokra kiemelten igaz – mondta a főelőadó, aki emlékeztetett, milyen sokszor okoz tragédiát a kellő körültekintés nélküli előzés, különösen akkor, amikor motoros nem győződik meg arról, hogy az előtte haladó és előzni kívánt autók valamelyike balra szándékozik bekanyarodni.

Amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot, aktuális a téli gumi nyárira cserélésére. Az alezredes tájékoztatása szerint a jogszabályok 1,6 milliméter alatti cserét írnak elő, valójában azonban már három milliméter alatt érdemes cserélni. A gumiabroncsok állapotának azért is nagy szerepe van, mert a téli időszakhoz képest nő a járművek sebessége a száraz útfelületen.

– Minden gépkocsi-átvizsgálásnál, így most is tanácsos ellenőrizni a motor működéséhez szükséges folyadékok (hűtővíz, motorolaj, szélvédőmosó) szintjét. Ha gyalog jártunk vagy csak tömegközlekedési eszközön utaztunk a télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesebben tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert lehet, hogy életbe léphettek forgalmi változások – tette hozzá Erdélyi Róbert.

Az utakon nem szabad „arcoskodni”

Zoltán lassan negyed százada motorozik. A negyvenes éveiben járó férfi szerint motorra ülni olyan életérzés, amit leírni, megmagyarázni nem lehet olyannak, aki soha nem próbált nyeregben vezetni. Ezért is lehet, hogy az autósok zöme „lenézi” a motorosokat. Ez a kisebbik baj lenne, a nagyobb az, hogy közlekedés közben is éreztetni akarják ezt a felsőbbrendűségüket. Pedig az erőfitogtatásból jó még nem származott az országutakon. – Ne hidd, hogy elfogult vagyok! Közöttünk, motorosok között is vannak szép számban fölöslegesen vagánykodók. Ez a viselkedés azonban nem csak helytelen, rámehet akár az ember élete is – fogalmazott Zoltán, aki szerint a legtöbb baj abból keletkezik, hogy a figyelmetlen autósok gyakran későn veszik csak észre, hogy érkezik egy motoros is. Hiába közlekedik szabályosan, ezekben az esetekben a balesetet sokszor már nem tudják elkerülni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nem játszótér, nem versenypálya a közút

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér