A kéményseprők is öregszenek

2017. január 11. 15:40 Tóth Balázs
Heves megye | Sok változás történt a kéményseprésben, de több szabályozást is módosíttatnának ezzel kapcsolatban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly júliusban átalakult a kéményseprő-ipari szolgáltatás, a lakosságot a Katasztrófavédelem, a gazdálkodói, intézményi és civil szektort továbbra is vállalkozások szolgálják ki. Heves megyében utóbbi tevékenységet jelenleg három cég végzi engedéllyel, a dunaharaszti Magyar Kéményseprő Kft., a budapesti FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft, valamint a nyíregyházi Kéményseprőipari Kft.

Kovács Balázs, a FŐKÉTÜSZ ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy július óta új kötelezettség lépett életbe a gazdálkodó szervezetek esetében, de ez most januártól élesedik. Nekik kell ugyanis megrendelniük (díj ellenében) a kéményseprő-ipari szolgáltatást, akkor is, ha székhelyük lakóingatlan. Erről egyébként levelet is kaptak az érintettek novemberben, vagy decemberben.

– Eddig a kéményseprő automatikusan érkezett a cégek, egyesületek, alapítványok által használt ingatlanokba, ezentúl viszont meg kell rendelni, bármelyik helyben regisztrált szolgáltatótól. Ezeket a szervezeteket a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartja nyilván. Hivatalosan a polgári eljárásjog szerint gazdálkodó szervezeteknek kell megrendelniük a szolgáltatást, ebbe a körbe beletartoznak az egyéni vállalkozók, a társas vállalkozások is, illetve az egyesületek, alapítványok, ügyvédi irodák, de az állami, önkormányzati intézményeknél is ez a megrendelési kötelezettség jelent meg. Erre oda kell figyelni, mert aki elfelejti, a tűzvédelmi hatóság fel fogja szólítani. Ha annak ellenére sem teszi meg, tűzvédelmi bírsággal sújthatják, ami 30 ezer forintig terjedhet – mondta el lapunknak Kovács Balázs.

eddig a kéméyseprő automatikusan érkezett, ezentúl viszont meg kell rendelni bármelyik helyben regisztrált szolgáltatótól Fotó: MW eddig a kéméyseprő automatikusan érkezett, ezentúl viszont meg kell rendelni bármelyik helyben regisztrált szolgáltatótól Fotó: MW

Vámos Csaba, a társaság területi vezetője szintén megemlítette, bár kötelező a munka, a nem lakossági szektorban már megrendeléses alapon működik. Több szolgáltató közül lehet kiválasztani a szimpatikusat, lehet tájékozódni arról, hogy az adott szolgáltató milyen szakemberállománnyal, eszközökkel rendelkezik, megfelelően el tudja-e látni a feladatokat. Megemlítette, náluk a kéményseprők Heves megyeiek, a korábbi ismert arcok járják a területet, szerinte ez bizalmi szakma a lakosok, cégek esetében is. Mint mondta, szerették volna, hogy a helyben élő kéményseprőket foglalkoztassák, nekik nagy tapasztalatuk van, ismerik a területet, ügyfeleket, ők is ismerik őket. Ezzel pedig nyitottabbá válnak a szolgáltatás elvégzésére is.

Vámos, aki a Kéményseprők országos Szakszervezetének elnöke is, elmondta, az iparágban számos anomália vár rendezésre. Megküldték a belügyminiszternek a megkeresésüket, konkrét javaslatcsomagot tettek elé a teljes szakmai vertikum felkérésével.
– Kidolgoztuk a javaslatainkat a neuralgikus pontokra, a lakossági ellátás során építő jellegű észrevételeket tettünk, várjuk a visszajelzést. Előre mutató, hogy év végén a katasztrófavédelem állományértekezletén a belügyminiszter hangsúlyozta, a hatósági munkára és a kéményseprésre nagyobb hangsúlyt fektessenek. Elért hozzá is a kérésünk, remélem, hogy találkozásunkkor fogadja építő javaslatainkat, tudunk együttműködni – bizakodott Vámos Csaba.

Elárulta, a javaslatok között van a legalább évenkénti kéményellenőrzés visszaállítása bármely típus esetén, az ingyenesség fenntartása mellett. Az elmúlt időszakban ugyanis több szén-monoxid mérgezésről és kéménytűztől számoltak be a médiumok. Komoly élet- és vagyonvédelemről van szó. Ezen kívül több szakmai pont is van a javaslatcsomagban, amelyek a jelenlegi jogszabályi környezetben nem megvalósíthatók, nehezítik a kéményseprők munkáját, a minőség rovására mennek.

Kiöregedő szakmává vált a kéményseprés. Szükség lenne az utánpótlásra a szakemberek között Fotó: MW Kiöregedő szakmává vált a kéményseprés. Szükség lenne az utánpótlásra a szakemberek között Fotó: MW

– Kitértünk a közmunkások kéményseprővé való átképzésére is. A szakma felháborodva, megdöbbenve fogadta az elképzelést, hogy közmunkások átképzésével akarják betölteni az üres kéményseprő státuszokat. Elfogadjuk és szorgalmazzuk, hogy kellene az utánpótlás, mert ahogyan a magyar kéményállomány, úgy a kéményseprő-társadalom is öregszik. Kevés a fiatal, nehéz őket megszólítani egy ilyen munkára. Jó marketinggel, hosszú távú, biztonságot, egzisztenciát nyújtó életpályával azért vonzóbbá lehetne tenni. Megértjük, hogy körülbelül kétszer ennyi szakember kellene, de értetlenül állunk az előtt, miért ehhez a módszerhez kell elsőként folyamodni. Július elseje után számtalan kéményseprő, nagy tapasztalattal rendelkező kolléga került ki az állományból, őket kellene megkeresni, visszatérnének-e, de tudomásom szerint a többség vállalná. Ha őket alkalmazásba vennék, s még látszik hiátus a létszámban, s nincs polgári jelentkező, akkor nagyon komoly szakmai képzés mellett esetleg lehetne kéményseprővé képezni közmunkásokat – fejtette ki véleményét a szakszervezeti elnök.

A január másodika is munkanap

A hétfői, újévi szerencsehozó köszöntésen rákérdeztünk arra is, sok helyen miért jelennek már január másodikán a kéményseprők Vámos Csaba elmondta, sokan nehezményezik ezt, „Még csak január másodika van, és már itt tetszenek lenni?!” kérdéssel. Ez nekik is munkanap. Sok a kémény, meg kell indulniuk. Szerinte ezekkel a szép hagyományokkal is valamelyest közelebb kerülnek az emberhez, fel tudják hívni a figyelmet mennyire fontos a jelenlétük, hogy beengedik őket az otthonaikba, megengedik, hogy a kéményeiket ellenőrizzék. Azt szokta mondani, ami a kéményseprőknek nyugalom, az a lakóknak biztonság.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A kéményseprők is öregszenek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

MTK: „Érzékeltetni szeretném, miért estünk ki”

MTK: „Érzékeltetni szeretném, miért estünk ki”

Az egyik távozó edző már bejelentette, milyen csapatnál dolgozik a jövőben – mestermérlegek.

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

Ott voltunk a pályán, a lelátón, a sörsátorban, de a Honvéd öltözőjébe is bejutottunk a „bajnoki döntő” után.

Honvéd: bejelentették Marco Rossi holland utódját

Erik van der Meer veszi át a bajnokcsapat irányítását a következő szezonban.

MTK: ezt ordították a drukkerek Torghellééknek a kiesés után

A találkozó lefújása után a kék-fehérek szurkolói nagyon csalódottak voltak.

Serie A: több száz magyar is a helyszínen búcsúzik Tottitól

Az olasz fővárosban már minden a visszavonuló klubikonról szól – helyszíni jelentés.

Videó: Lazovics úgy dobálta magát, mint egy partra vetett hal

A Videoton szerb támadója nagyon meg akarta mutatni, mennyire fáj a lába.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér