A kicsikhez kell igazítani a körülményeket

2017. április 21. 18:04 Juhász Henrietta
HEVES MEGYE | Az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógia Tanszéke szakmai fórumain különös figyelmet fordít az óvoda és iskola közötti átmenet gördülékenységére. Az előadók hasznos tanácsokat, példákat vezetnek fel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
Az óvoda és iskola közötti átmenet gördülékenysége, megkönnyítése érdekében számos szakmának szükséges együttműködnie. Az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének Pedagógia Tanszéke egyebek között ezért álmodott meg egy szakmai fórumsorozatot, amelynek első találkozója az elmúlt évben volt, legutóbbi pedig a múlt héten.
A szakmai fórum legfontosabb célja, hogy tanítók, óvodapedagógusok, a pedagógusképzésben oktatók, a tanító- és óvodapedagógus hallgatók, a pedagógiai szakszolgálat szakemberei időnként találkozhassanak és megoszthassák egymással szakmai véleményüket az átmenet segítése, az eredményes iskolakezdés érdekében. A legutóbbi alkalommal az iskolaérettségről tanácskoztak, s felszínre kerültek a kilencosztályos iskola bevezetésének kérdései is. Elsőként dr. Virág Irénnel, a Pedagógia Tanszék tanszékvezető főiskolai docensével beszélgettünk.
 

  
– Nélkülözhetetlennek tartottuk, hogy létrejöjjön egy oly
an szakmai fórum, ahol ennek az átmeneti időszaknak a kérdéseit, nehézségeit és problémáit szakmai körökben is megbeszélhetjük. Tavaly a fórumot nemzetközi kontextusba helyeztük, osztrák kollégákat hívtunk meg, hogy a náluk bevált jó módszereket mutassák be az óvoda-iskola átmenet segítésére – nyilatkozta. Elmondta: a szakmai diskurzusban megjelent a kilenc évfolyamos iskola lehetősége.
– Ezúttal két tematikus blokkot különítettünk el: délelőttre hívtunk meg olyan szakmai előadókat, akik először is a nevelés, illetve az iskolaérettség kérdését járták körbe, ezt követően egy rövid szünet után következett egy szakmai párbeszéd a kilenc évfolyamos iskola lehetőségeiről – osztotta meg velünk dr. Virág Irén. Véleménye szerint a kilenc évfolyam abban az esetben lehet hasznos, ha a bevezetése átgondoltan történik, figyelembe véve a nemzetközi példákat.
– Értelemszerűen szerkezeti és olyan tantervi változások szükségesek, amelyek megkönnyíthetik, elősegíthetik, megteremthetik a bevezetésének feltételeit – hangsúlyozta a tanszékvezető.
A konferenciát szervező tanszék óraadója, Nagyné Klujber Márta a Motoros készségek és iskolakezdés címmel tartott prezentációt. Előadása előtt elmondta: a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Egri Tagintézményével együtt dolgozva elemezte a szakszolgálat által a gyermekekről gyűjtött adatokat.
 
Óvoda után iskolában. Az átmenet könnyítésén számos terület dolgozik együtt Fotó: Shutterstock Óvoda után iskolában. Az átmenet könnyítésén számos terület dolgozik együtt Fotó: Shutterstock

 
– Összegyűjtöttem az idei iskolaérettségi vizsgálaton részt vevő gyermekek teljesítményének pontszámait, és ezekkel végeztem el különböző statisztikai próbákat – mondta. Nagyné Klujber Márta az elemzés által egyebek között arra döbbent rá, hogy a grafomotoros készségeknek (a finommozgás-koordinációt igénylő tevékenységeknek) kiemelt jelentőségük van.
– Nagyon oda kell figyelni azokra a gyermekekre, akiknek a grafomotoros teljesítménye gyenge, mert ez a többi készség gyengeségét is mutathatja. Attól kezdve, hogy belépnek a gyermekek az iskolába, azt az időszakot meg kell könnyíteni, hozzájuk kell igazítani a körülményeket – emelte ki a pedagógia tanszék óraadója. 
 

Vizsgálják az iskolaérettséget

Ludányi Balázs szakpszichológus, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Egri Tagintézményének vezetője a 2015-ben véglegesített és most használatra ajánlott iskolaérettségi vizsgáló eljárást mutatta be. – Az iskolaérettséget a testi változások mellett a pszichikus funkciók érése határozza meg. Ezt öt fő területen nézi jelenleg az iskolaérettségi vizsgálat: az adaptív viselkedést, amely a gyermek szociális érettségét mutatja, a kognitív készségek, a mozgás területét, a nyelvi fejlettséget és a számolási fejlettséget – árulta el a szakpszichológus. Felsorolt vizsgálataikat a tagintézményekben végzik. A fórumon a plenáris előadást dr. habil Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja tartotta A gyermeknevelés kritikus pontjai. Mit tudunk és mit teszünk? címmel.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A kicsikhez kell igazítani a körülményeket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

U17: magyar vagy norvég válogatottság? Torvund Alexander döntött

A Norvégiában született, de Magyarországon nevelkedett futballista meghozta döntését.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér