A vízipuskák későn érkezhettek a vész helyére

2017. február 17. 14:00 Tallózta: Szilvás István
Múltidéző | Múltidéző életképek a korabeli megyei sajtóból.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vajon miről írtak a megyénkben hajdan megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, kérjük, kövesse figyelemmel hetenként megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.


EGER Hetilap, megjelenik minden csütörtökön. 1863. július 8-án.

ALAKÍTSUNK TŰZOLTÓ-TÁRSULATOT

Városunkban a mult hó folytán kétszer fordult elő tüzeset, még pedig oly időben, a midőn mindenki mély álomba volt merülve. Minkét esetben szomoru tapasztalással tértek haza a vészhelyről azok, kik az oltásban résztvettek. Városunk polgárságának közérdeke parancsolja, hogy ez ügyben röviden, jó szándékkal felszólaljak.

Először is: a tüzet jelző harangszó csak akkor hallatszott, a midőn egy ház teteje már teljesen leégett. Ennélfogva a vizipuskák későn érkezhettek a vész helyére, s azok közt is csak kettő volt teljesen használható állapotban. Nem voltak vizhordók, nem volt rendező és intéző a tüz oltásánál, s az összesereglettek nagy része puszta kézzel jövén az égő házakhoz, inkább bámult, mint dolgozott, csak kevesen, főleg az úri osztályból, fogtak emberül az oltáshoz.

…Eger 20,000 ezer főnyi népességgel bír, mely intelligentia és becsületes jellem tekintetében „kivivta az egri nevet”. Oly polgárságról, melynek jóravalósága közmondásossá vált, föl kell tennem, hogy minden jóra és szépre készséggel hajlik. Én tehát, azon reményben, hogy igénytelen szavam minden egri polgár szivében viszhangra talál, ezennel a következő indítványt teszem: Alakitsunk tüzoltó-társulatot!

Minden kezdet nehéz, de ez vissza ne riasszon bennünket. Csak komolyan akarni kell, s meglesz. Ismerek egy alföldi várost, hol 1848. előtt az összes házbirtokosok egy közös tüzkárbiztositó-társulatot alakitottak maguk között. Ha valakinek közülök a háza leégett, közös költségen építették azt fel. Itt gondoskodva van, hogy a toronyőr minden óranegyed ütésekor egy arra rendelt harangocskával csenditsen, ébrenléte bizonyitékaul, miért is a tüzvész mindjárt keletkezésekor jelezve van a harangok vészkongása által.

A város tizedekre van felosztva, s a házbirtokosok kötelesek a neveik után jegyzett eszközökkel, u. m. vederrel, csáklyával, fejszével, létrával, kézi-vizipuskával sat. megjelenni. A veszélylyel fenyegetett vagy égő házból az utczára kihordott butorok és egyéb ingóságok őrzésére is külön egyének vannak kirendelve. Két felszerszámozott ló éjjel-nappal a városháza istállójában áll, s a legelső fogat, mely a vész helyszinére vizipuskát hoz, vagy vizzel teli hordókkal jelenik meg, a városi pénztárból illő jutalmat nyer... Miért ne lehetne ez így Egerben is.
Egy egri polgárHEVESMEGYEI KÖZLÖNY Közigazgatás, közoktatás, nemzetgazdászat, ipar, kereskedelemi, szépirodalmi és vegyes tartalmu hetilap.  Megjelenik minden szombaton két iven. Gyöngyös, 1880. január hó 10-én.

VEGYESEK

Gyöngyösön Bernáth Ignácz köztiszteleletben álló polgár a napokban vette meg a Máriássy birtokot örök áron. Sok szerencsét kivánunk hozzá.

A helybéli „Izraelita nőegylet” az „Arany kácsa” vendéglőt árvaháznak szándékozik megvenni. Kivánatos volna, hogy az akarat tetté válljék.

Gyöngyösön a kaszinó elnökéül Kékessy Kálmán, a társ. kör r. igazgatójául Himffy József választattak meg.

Gyöngyösön egy ember, a merre csak jár, mindenkinek panaszkodik s gyalázza fiát, igyekszik megrontani annak hitelét, jó hirnevét. A fiú tür, nem szólhat, hisz a világ őt itélné el, ha atyja ellen vádat emelne, a törvény nem büntethet ott, hol panasz nem emeltetik, hanem igen is büntethet a közvélemény, s kell, hogy megvesse az atyát, a ki nem irtózik saját gyermekét, kit feddhetetlen jelleme s józansága miatt a vele egykoruak példaképéül mutathatnak fel, minden igaz ok nélkül becsületétől megfosztatni s jövőjét tönkretenni.

Gyöngyösön Fried Károly szabó hosszas betegség után jobb létre szenderült. (Egy jeles iparost vesztettünk benne. Szerk.)BUZOGÁNY Humoristikus és satyrikus lap. Megjelenik minden nyolczadik napon. 1868. január 16-án.

BUZOGÁNYÜTÉSEK

A természetvizsgálók valamelyik gyülésén egy tudós azt mondá, hogy az emberi ész végtelen. – No a hevesmegyei jobboldalé mégis csak kivételt képez, mert Németh Albert már régen  t u l  j á r t  r a j t a.
Sokan megütköztek azon, hogy az ugynevezett tudósok bájában Eger szépei nagyon gyéren voltak képviselve. – Hja, barátim, nem a katonatisztek által adott „Kränzcehen” volt ez, mert tudni való, hogy sok egri v i r á g s z á l  csakis e Kränzchenekbe hagyja magát – befonni.

Buzogány. Hja, mi egriek nagyon szeretjük a sarat. Sok poézist találunk benne. Buzogány. Hja, mi egriek nagyon szeretjük a sarat. Sok poézist találunk benne.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A vízipuskák későn érkezhettek a vész helyére

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Picit okos, de nagyon színes lesz az új Nokia 3310

És a Snake is kiválóan siklik majd rajta.

Vakok millióinak életét könnyítheti meg a világ első Braille okosórája

Vakok millióinak életét könnyítheti meg a világ első Braille okosórája

A felhasználók a kijelzőn tudják kitapogatni üzeneteiket.

Ínycsiklandozó portrékat alkot ételekből egy férfi

Neki mi is megengednénk, hogy játsszon az asztalnál.

Egészen undorító szuperközelről az ujjbegyek izzadása

Természetes folyamat, de hogy néz már ki?

Kétség sem férhetett a Veszprém győzelméhez a Plock ellen

Kétség sem férhetett a Veszprém győzelméhez a Plock ellen

Végig magabiztosan játszva és vezetve nyert a magyar csapat, amely újabb lépést tett a 3. hely felé.

NB I: Ferencváros–Videoton mérkőzés élőben az NSO-n!

A címvédő a listavezető ellen szakítaná meg hárommeccses nyeretlenségi szériáját.

Bundesliga: Hertha–Eintracht Frankfurt – élőben az NSO-n!

Dárdai Pál gárdája akár előzhet is, amennyiben nyer.

Bundesliga: nyolcgólos Bayern-sikerrel lett ezredes Ancelotti

Bundesliga: nyolcgólos Bayern-sikerrel lett ezredes Ancelotti

Gulácsiék is nyertek, tartják nyolcpontos előnyüket a Dortmunddal szemben.

A Paks ezúttal sem hibázott otthon, sőt!

A Mezőkövesd ebben a szezonban még nem szenvedett ilyen nagy vereséget.

Légiósok: Majdnem elsírtam magam közben – Bogdán

„Helló, Ádám, hogy vagy?” – így köszöntötte az angol kapitány a magyar kapust.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér