A vízipuskák későn érkezhettek a vész helyére

2017. február 17. 14:00 Tallózta: Szilvás István
Múltidéző | Múltidéző életképek a korabeli megyei sajtóból.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vajon miről írtak a megyénkben hajdan megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, kérjük, kövesse figyelemmel hetenként megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.


EGER Hetilap, megjelenik minden csütörtökön. 1863. július 8-án.

ALAKÍTSUNK TŰZOLTÓ-TÁRSULATOT

Városunkban a mult hó folytán kétszer fordult elő tüzeset, még pedig oly időben, a midőn mindenki mély álomba volt merülve. Minkét esetben szomoru tapasztalással tértek haza a vészhelyről azok, kik az oltásban résztvettek. Városunk polgárságának közérdeke parancsolja, hogy ez ügyben röviden, jó szándékkal felszólaljak.

Először is: a tüzet jelző harangszó csak akkor hallatszott, a midőn egy ház teteje már teljesen leégett. Ennélfogva a vizipuskák későn érkezhettek a vész helyére, s azok közt is csak kettő volt teljesen használható állapotban. Nem voltak vizhordók, nem volt rendező és intéző a tüz oltásánál, s az összesereglettek nagy része puszta kézzel jövén az égő házakhoz, inkább bámult, mint dolgozott, csak kevesen, főleg az úri osztályból, fogtak emberül az oltáshoz.

…Eger 20,000 ezer főnyi népességgel bír, mely intelligentia és becsületes jellem tekintetében „kivivta az egri nevet”. Oly polgárságról, melynek jóravalósága közmondásossá vált, föl kell tennem, hogy minden jóra és szépre készséggel hajlik. Én tehát, azon reményben, hogy igénytelen szavam minden egri polgár szivében viszhangra talál, ezennel a következő indítványt teszem: Alakitsunk tüzoltó-társulatot!

Minden kezdet nehéz, de ez vissza ne riasszon bennünket. Csak komolyan akarni kell, s meglesz. Ismerek egy alföldi várost, hol 1848. előtt az összes házbirtokosok egy közös tüzkárbiztositó-társulatot alakitottak maguk között. Ha valakinek közülök a háza leégett, közös költségen építették azt fel. Itt gondoskodva van, hogy a toronyőr minden óranegyed ütésekor egy arra rendelt harangocskával csenditsen, ébrenléte bizonyitékaul, miért is a tüzvész mindjárt keletkezésekor jelezve van a harangok vészkongása által.

A város tizedekre van felosztva, s a házbirtokosok kötelesek a neveik után jegyzett eszközökkel, u. m. vederrel, csáklyával, fejszével, létrával, kézi-vizipuskával sat. megjelenni. A veszélylyel fenyegetett vagy égő házból az utczára kihordott butorok és egyéb ingóságok őrzésére is külön egyének vannak kirendelve. Két felszerszámozott ló éjjel-nappal a városháza istállójában áll, s a legelső fogat, mely a vész helyszinére vizipuskát hoz, vagy vizzel teli hordókkal jelenik meg, a városi pénztárból illő jutalmat nyer... Miért ne lehetne ez így Egerben is.
Egy egri polgárHEVESMEGYEI KÖZLÖNY Közigazgatás, közoktatás, nemzetgazdászat, ipar, kereskedelemi, szépirodalmi és vegyes tartalmu hetilap.  Megjelenik minden szombaton két iven. Gyöngyös, 1880. január hó 10-én.

VEGYESEK

Gyöngyösön Bernáth Ignácz köztiszteleletben álló polgár a napokban vette meg a Máriássy birtokot örök áron. Sok szerencsét kivánunk hozzá.

A helybéli „Izraelita nőegylet” az „Arany kácsa” vendéglőt árvaháznak szándékozik megvenni. Kivánatos volna, hogy az akarat tetté válljék.

Gyöngyösön a kaszinó elnökéül Kékessy Kálmán, a társ. kör r. igazgatójául Himffy József választattak meg.

Gyöngyösön egy ember, a merre csak jár, mindenkinek panaszkodik s gyalázza fiát, igyekszik megrontani annak hitelét, jó hirnevét. A fiú tür, nem szólhat, hisz a világ őt itélné el, ha atyja ellen vádat emelne, a törvény nem büntethet ott, hol panasz nem emeltetik, hanem igen is büntethet a közvélemény, s kell, hogy megvesse az atyát, a ki nem irtózik saját gyermekét, kit feddhetetlen jelleme s józansága miatt a vele egykoruak példaképéül mutathatnak fel, minden igaz ok nélkül becsületétől megfosztatni s jövőjét tönkretenni.

Gyöngyösön Fried Károly szabó hosszas betegség után jobb létre szenderült. (Egy jeles iparost vesztettünk benne. Szerk.)BUZOGÁNY Humoristikus és satyrikus lap. Megjelenik minden nyolczadik napon. 1868. január 16-án.

BUZOGÁNYÜTÉSEK

A természetvizsgálók valamelyik gyülésén egy tudós azt mondá, hogy az emberi ész végtelen. – No a hevesmegyei jobboldalé mégis csak kivételt képez, mert Németh Albert már régen  t u l  j á r t  r a j t a.
Sokan megütköztek azon, hogy az ugynevezett tudósok bájában Eger szépei nagyon gyéren voltak képviselve. – Hja, barátim, nem a katonatisztek által adott „Kränzcehen” volt ez, mert tudni való, hogy sok egri v i r á g s z á l  csakis e Kränzchenekbe hagyja magát – befonni.

Buzogány. Hja, mi egriek nagyon szeretjük a sarat. Sok poézist találunk benne. Buzogány. Hja, mi egriek nagyon szeretjük a sarat. Sok poézist találunk benne.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A vízipuskák későn érkezhettek a vész helyére

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

Ott voltunk a pályán, a lelátón, a sörsátorban, de a Honvéd öltözőjébe is bejutottunk a „bajnoki döntő” után.

Honvéd: bejelentették Marco Rossi holland utódját

Erik van der Meer veszit át a bajnokcsapat irányítását a következő szezonban.

MTK: ezt ordították a drukkerek Torghellééknek a kiesés után

A találkozó lefújása után a kék-fehérek szurkolói nagyon csalódottak voltak.

Videó: Lazovics úgy dobálta magát, mint egy partra vetett hal

A Videoton szerb támadója nagyon meg akarta mutatni, mennyire fáj a lába.

NB I: Ha valakinek 10 kiló súlyfeleslege van, ne vezessen az élvonalban – Bódog

Herczeg: Debreceni vagyok, bennem volt azért, hogy nehogy kiessen a csapat, amikor én ülök a kispadon.

NB I: így tudta meg Eppel, hogy Rossi távozik – videó

A Budapest Honvéd gólkirálya az újságíróktól értesült az olasz vezetőedző bejelentéséről.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér