Akár több millió forintba is kerülhet egy diploma

2017. június 7. 14:02 Barta Katalin
heves megye | Nehéz és felelősségteljes időszak ez a mostani az idén érettségiző diákok és szüleik számára. Ha továbbtanul a fiatal, súlyos kiadásokkal kell számolni az elkövetkező években.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.Azok a fiatalok, akik úgy döntöttek, hogy az érettségi után, sikeres felvételi esetén, felsőfokú oktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, nincsenek könnyű helyzetben. Nemcsak azért izgulhatnak, hogy sikerül-e bejutni az áhított felsőfokú intézménybe, de azt is végig kell gondolniuk szüleikkel együtt, képesek lesznek-e a költségeket előteremteni. Merthogy egy diploma manapság nem olcsó mulatság. Olyannyira nem, hogy egy biztosítótársaság legfrissebb felmérése szerint a 2016-os adatok alapján 38 százalékkal többet kell költenie egy hallgatónak tandíjra, szállásra, élelmiszerre, egyéb kiadásokra, mint öt évvel ezelőtt.Tény, hogy hazánkban az elmúlt öt évben folyamatosan növekedtek a tandíjköltségek. Míg 2011-ben átlagosan 200 ezer forintot kért egy felsőoktatási intézmény egy-egy félévért, addig ez a szám 2016-ra 300–400 ezer forint közé emelkedett.

Aki vidékiként a fővárosban tanul majd, annak számolnia kell azzal is, hogy a fővárosi albérletárak az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnövekedtek. Jelenleg átlagosan 2800 forint a négyzetméterára az albérleteknek, ez két és félszerese a 2011-es számoknak.

Ha például egy egri diák egy 35 négyzetméteres albérletet bérel, átlagosan napi 2500 forintot szán élelmiszerre, heti 12 ezer forintot kultúrára (bulik, színház, mozi), havi 11 ezer forintot ruhaneműre, akkor kiadásai a 2011-es adatokhoz képest 8,4 százalékkal magasabbra rúgnak.

A szorgalom nem feltétlenül elég az oklevél megszerzéséhez Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel A szorgalom nem feltétlenül elég az oklevél megszerzéséhez Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel


Egerben az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szakja jelenleg az egyik legnépszerűbb. Ezért hat fél éven át 200 ezer forintot kell fizetni a hallgatóknak. Ugyanitt a legdrágább képzések közé tartozik nappali tagozaton a mozgóképművész szak, amelyért 400 ezer forintot kell fizetni félévenként.

Természetesen idén is sokan célozzák meg a slágerképzéseket, amelyek esetében alaposan ki kell nyitni a pénztárcát. Ilyen például az általános orvosi képzés. A három vidéki tudományegyetemen és a fővárosi Semmelweis Egyetemen egyaránt 1 350 000 forintot kell fizetni egy szemeszterért, ha önköltséges formában kezdi el tanulmányait a hallgató. Mivel az általános orvosi képzés 12 féléves, összesen több mint 16 millió forintos kiadással kell számolnia annak, aki ezt választja. A fogorvosi képzést önköltséges formában végzők szintén mélyen a zsebükbe nyúlhatnak – egy félév 1 350 000 forint a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetemen és a Semmelweis Egyetemen is. Igaz, ez a képzés csak 10 féléves, így a teljes kiadás is kisebb, mint az általános orvosi szakon: „csak” 13 millió 500 ezer forint.

A leendő gyógyszerészek – ha önköltséges formában tanulnak – valamivel kevesebbet fizetnek. Ezen a szakon egy szemeszter 800 ezer forint a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetemen és a Semmelweisen is. A képzés 10 féléves, vagyis a teljes költség kereken nyolcmillió forintra rúg. Változatlanul népszerűek a művészeti képzések, amelyekért szintén borsos árat kell fizetni.

A képzőművészeti – például a restaurátor, a grafikusművész vagy a látványtervezés – képzéseket önköltséges formában például szemeszterenként 700 ezer forintért lehet elvégezni, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képzésein félévenként 350–800 ezer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 500–800 ezer, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 350–950 ezer forintért tanulhatnak a szerencsésebbek.

Érdemes időben takarékoskodni

Mindebből látható: a számok azt mutatják, hogy a felsőoktatás egyre nagyobb terhet ró azokra, akik a diplomájukat „saját zsebből” tervezik finanszírozni az egyre szűkülő állami finanszírozású felsőoktatás miatt. Egyes, korábban igen népszerű szakokra a megemelt ponthatárok miatt szinte lehetetlen bekerülni államilag támogatott képzésre, így egy önköltséges kommunikációs vagy közgazdász alapdiplomáért akár két-három millió forintot, egy egyetemi műszaki képzésért csaknem három-öt millió forintot, míg a költségtérítéses orvosi képzésért akár 16 millió forintot is fizethetünk a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztatás szerint. A költségkalkulálást egyébként bárki elvégezheti, aki főiskolára vagy egyetemre szeretne jelentkezni. Ebben segít a Diákhitel Központ pénzügyi tájolója.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Akár több millió forintba is kerülhet egy diploma

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Megyei Piactér