„Álruhában” járja a településeket

2017. április 20. 16:01 Barta Katalin, Tari Ottó
HEVES MEGYE | Vajon miért bukkan fel mostanában egy-egy megyebeli településen az állami főépítész a kamerájával? Ki ő, milyen küldetést teljesít?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szívesen nézegetem ismerőseim Facebook-bejegyzéseit. Kíváncsi vagyok, mit csinálnak, merre járnak. Fajcsák Dénes állami főépítész számomra talányos képeket osztott meg néhány megyénkbeli község lakóházairól, romos épületeiről Álruhában az építész bejegyzéssel. Érdekel, mi indította e sorozat közzétételére. Kiderült, nem családi kirándulások okán fotóz jellegzetes épületeket, utcarészleteket, hanem törvény szabta eljárásnak, határidőnek próbál megfelelni.

– Egy tavaly nyáron meghozott kormányrendelet szerint idén októberig minden önkormányzat köteles elkészíteni egy Településkép Arculati Kézikönyvet, amely tartalmazza a helység történetét, építészeti sajátosságait – közölte a főépítész. – Mindez az önkormányzat által alkalmazott helyi főépítész dolga lenne, de ismerve a hazai viszonyokat, ilyen szakembert sok esetben nagyítóval sem lehet találni. Az önkormányzatoknak nincs pénzük erre a státuszra, sok szakember külföldre távozott. A kormány alapkoncepciója helyes, hiszen olyan területen szeretne rendet szabni, ami évtizedek óta nem kapott hangsúlyt a hazai építészetben. A mai kornak megfelelő fejlesztési stratégiákat lehetetlen úgy kidolgozni, hogy a meglévő alapokkal sem vagyunk tisztában. A hazai építészet 25–30 éves lemaradásban van ebből a szempontból.

– Kik végzik el megyénk településein ezt a munkát, ha nincs erre elég szakember?
– Tény, hogy a megyében 7–8 e feladathoz szükséges végzettséggel rendelkező ember dolgozik. Ennyi kollégával képtelenség határidőre elvégezni a feladatot, ám én a megoldást kereső emberek közé tartozom, így nem tartom lehetetlennek, mert pontosan tudom, hogy erre nagy szükség van. A legutóbbi megyei jegyzői értekezleten prezentációt tartottam arról, hogy miként lehet helyi szinten, elkötelezett embereket bevonva eleget tenni a kihívásnak. Kidolgoztunk egy szempontrendszert.

Fajcsák Dénes állami főépítész hisz abban, hogy a szakma előtt álló kihívásokkal képesek megbirkózni Fotó: Berán Dániel Fajcsák Dénes állami főépítész hisz abban, hogy a szakma előtt álló kihívásokkal képesek megbirkózni Fotó: Berán Dániel

– Miért van szükség az arculati kézikönyvre?
– Kevesen tudják, hogy az építész szakma és az önkormányzatok között enyhén szólva sem túl gördülékeny a kommunikáció. Két éve a miniszterelnöki hivatalban a szakma és a politika közötti egészséges párbeszéd mentén az a jövőkép rajzolódott ki, hogy az állam fokozatosan kivonja magát a szabályozási területről és szabad kezet ad az önkormányzatoknak. A cél, hogy a helyhatóság a helyi sajátosságokhoz és igényekhez rugalmasan, gyorsan alkalmazkodva hozhasson döntéseket helyi építésügyi, fejlesztési ügyekben. Ez jó elképzelés, a baj csak az, hogy az alapok megteremtéséhez valóban kevés a szakember.

– Ha már építésügy… Sokan úgy vélik, a jogszabályok változásával, az engedélyeztetési eljárás könnyítésével mostantól mindenki azt épít, amit akar…
– A rossz kommunikáció miatt valóban sokan ezt képzelik, ám fájdalmas csalódás lehet a vége egy rosszul tervezett, átgondolatlan építkezésnek. A lényeg: a megfelelő kiviteli tervekkel rendelkező épületek esetében lerövidül az engedélyeztetési eljárás, hogy mielőbb elkezdődhessenek a munkálatok. Egy-egy építkezés befejezésekor, a használatbavételi engedély megadása előtt, a hatóság szigorúan számon kér mindent, amit a törvény előír. Tartok attól, hogy sok építtetőt ér kudarc és veszteség, akik nem tartják be a hatályos rendeleteket. El kell kezdődnie, hogy a hazai építésügyi gyakorlat végre az a XXI. századhoz igazodjon. Két éve ezzel a céllal nevezték ki az állami főépítészeket, köztük engem is. Húsz megyében húsz hozzám hasonló szakember feladata, hogy helyrehozzák az elmúlt évtizedek során felhalmozódott lemaradást ebben a szakmában. A magam módján kezdtem ehhez a munkához. Kolléganőmmel nyakunkba vettük az első néhány települést, hogy utat mutassunk, miként dokumentálható, s oldható meg a kitűzött feladat. Az önkormányzatok hozzáállásán is múlik, mi lesz a végeredmény.

Hatvanban a lakosság is segített

Megalkotják Hatvan Településképi Arculati Kézikönyvét, a kidolgozásához a helyiek segítségét kérték. A Hatvan arculatát hosszú távra meghatározó előírások alátámasztásául szolgáló kézikönyvbe olyan információkat, javaslatokat vártak, amik segítik a tervezők munkáját. Lakossági fórumot is tartottak, amelyen Szabó János főépítész beszélt a készülő könyvről. A kiadvány nyílt, folyamatos hozzászólást és változtatást lehetővé tevő kezdeményezés. Pont úgy, ahogy a település története sem befejezett. Ha újabb szép ház születik, annak be is kell kerülnie a könyvbe, hogy ezáltal büszke lehessen rá építtetője, tervezője, kivitelezője. A kiadvány nem a szakmának szól, hanem az ott élőknek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Álruhában” járja a településeket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

U17: magyar vagy norvég válogatottság? Torvund Alexander döntött

A Norvégiában született, de Magyarországon nevelkedett futballista meghozta döntését.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér