Az éhező búzasegedelmet talál

2017. május 19. 17:36 Szilvás István
múltidéző | A szomszéd Markaz és Saár, valamint Gyöngyös között már többször találkoztunk gyanus emberekkel, kik csak a tulnyomó erő láttára huzódtak el az utról a Mátra felé.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.GYÖNGYÖSI UJSÁG. A „GYÖNGYÖSI JÓTÉKONY NŐEGYLET” HIVATALOS KÖZLÖNYE. 1899. DECZEMBER 17.

Az egri csillagok

Ily czim alatt rendkivül érdekes történeti regényt irt gyönyörü költői nyelven Gárdonyi Géza az Egerben élő kitünő novella iró. A regény tulajdonképen Bornemissza Gergely egri hősnek a története Eger város dicső napjaiból melyeket a magyar olvasóközönség még mindig oly kevéssé ismer. Hű képe e regény annak a kornak melyben a török félhold még erejének teljében volt, míg Magyarországot az europai nemzetek már végleg elveszettnek hitték.

A regényhez az adatokat Gárdonyi Géza sok kutatás árán szerezte és még Konstantinápolyban is heteket töltött, bejárva a regényében szereplő helyeket, megnézve a Szulejmán palotáját, a Héttornyot (Gedikulát) hol annyi magyar hős volt becsukva, fegyvereket, mindent, amiről regényében szó van. Az érdekfeszítő regény melyre már most felhivjuk t. olvasóközönségünk figyelmét a Pesti Hirlap karácsonyi számában veszi kezdetét, „Az egri csillagok” czim alatt.

A Klapka és az Egészségház utca sarkán lévő parkban látható Fotó: Szilvási István A Klapka és az Egészségház utca sarkán lévő parkban látható Fotó: Szilvási István


EGER. HETILAP. MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1864. JANUÁR 21.

Levelezések. Domoszló

Habár Domoszló nem számítható azon helységek közé, melyek véginséggel küzdenek, miután itt elégséges buza termett, mindazonáltal a mostoha idő nyomasztó sulyát mi is nagy mértékben érezzük. A pest-loconczi vasut előmunkálatai kezdetének hire hozzánk is eljutott, azonban népünk nem nagyon kapott rajta, részint mert a szomszéd helységekből a vasuti munkára csoportosan tóduló s csakhamar visszatérő munkásoktól megtudták, hogy nagy fáradság mellett igen silány keresetre számolhatnak ott, részint mert b. Baldácsi mltga, figyelembe vevén atyai szive áldott sugallatát – hogy keresetforrást nyisson a munkás-osztálynak – még a mult őszön országutat kezdett épittetni Domoszlóról Parád felé, s igy majdnem decz. derekáig biztositotta a szegények mindennapi élelmét, eleinte 40, később 30, végre 20 kr. napszámot fizetvén. De a beállott zord idő befagyasztotta a kereset minden forrását. (…)

A napokban olyan ember is találkozott helységünkben, ki, saját állitása szerint, már két napja kenyeret sem látott, s az éhségtől egészen elerőtlenedve összerogyott. Ennél még szomorúbb sors jutott a plebániánkhoz tartozó Vécs községnek: ott ugyanis a termés silánysága majdnem Jeruzsalem ostromlása alatti helyzetbe hozott sok családot. Mint halljuk, egy kiéhezett szegény ember azon hitben, hogy közel van már halála órája, lefeküdt, és mozdulatlanul hevert, s midőn egy házához vetődött rokon keltegeté, igy szólt: „Ne bántsatok, hadd haljak meg éhen!” (…)

A nép most egyedül buzgó lelkipásztorában, a nemeslelkü nt. Zuzel János urban helyezi minden bizodalmát, s valóban egyedül az ő kifogyhatatlan bőkezüzéségenk s résztvevő szivének köszönhetjük, hogy az éhenhalók nagy számát nem temetjük, mert minden éhező és szegény részint pénz-, részint buzasegedelmet, részint ételt talál, s igy vigaszt lel házánál. De ha majd ő sem lesz képes segiteni, hová lesznek szegényeink!? Ily körülmények közt nem csoda, ha az élet- és vagyonbiztonság rossz lábon áll. (…)

A szomszéd Markaz és Saár, valamint Gyöngyös között már többször találkoztunk gyanus emberekkel, kik csak a tulnyomó erő láttára huzódtak el az utról a Mátra felé. (Pálházi)

FRICI. HUMORISZTIKUS HETI LAP. MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP 1876. MÁRCIUS 5-én

Adomák

A székhely kérdés idejében beszélget egy egri kapás gyöngyösi ismerősével. „Ugyan, komám! Mit csináltak kentek azzal a sok babbal a mi tavaly Gyöngyös határában termett?” Gyöngyösi: „Úgy bi a! Hát megettük.” Egri: „Ühüm…! Azé járnak hát kentek olyan na s z é v e l a megye kérdés körül?!” * Egy egri ügyvéd, 100 frtban fogadott egyik társával, hogy bekötött szemmel lakására talál. Fogadását azonban szerencsésen elveszté. Közbeszéd tárgya volt az még pár nap előtt is Egerben, s két palóc atyafi is beszélt a dologról: „Hát mongya má szi, hogy eseék a dolog, hogy az ügyvéd úr haza nem talaált, hisz csak tapogatóznyi kellett vaon neki?” „Hja komé!” – felelt a másik. – „Nagy köd vót ám, s nem laátott tapogatóznyi.” * Balassa és Dalmayné szintársulata Gyöngyösről városunkba érkezett. Szivesen látjuk őket, azonban azért, hogy Eger katholikus érzelmü, ne a katholicizmus ellen panaszkodjanak, ha itt véletlenül megtartani kényszerülnek a nagyböjtöt.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az éhező búzasegedelmet talál

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Pénteki sportműsor: magyar elődöntő a póló BL-ben

Kajak-kenu vk-futam Szegeden • Sorsolnak a Roland Garroson • Micheliszék köröznek.

Vigaszág – Deák Zsigmond jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. A resztli marad, meg néhány hibázó nagyágyú.

NS: Bardit a Videoton is vinné; exkluzív interjú McEnroe-val – csütörtök

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Gera Zoltán játéka kérdéses, és ott van még Böde Dániel, Botka Endre és Dibusz Dénes kiesése is.

33 pontos győzelemmel jutott nagydöntőbe a Cleveland

Sorozatban harmadszor rendeznek GSW–Cavs finálét az NBA-ben.

Hátsó füves: csajkaellenőrzés, kártyapartik és büntetőszolgálat az őrtoronyban

A mezőtúri katonacsapat emlékei a válogatottból lett újságíró szemével. Keserédes nosztalgia a beteg társnál.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér