Bevándorlónak hitték a turbános férfiakat

2017. május 12. 19:00 Szomszéd Eszter
Sarud | Példaértékű az indiai fejőlegények munkája Sarudon.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Másfél év telt el azóta, hogy megérkezett Sarudra hat indiai férfi, akik a helyi szarvasmarhatelepen vállaltak munkát. A lakosság kétkedve fogadta őket, ám bizonyítottak: munkához való hozzáállásuk párját ritkítja.

Amikor felhívtam Sárközi Tamást, a Multiton Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosát, nem lepődött meg kérésemen: szerettem volna ugyanis cikket írni arról, miért foglalkoztatnak külföldi munkaerőt a szarvasmarhatelepen. Mint megtudtuk, 2015 novemberétől ugyanis hat indiai fiatalembert alkalmaznak Sarudon.

– Ez egy nagyon hosszú történet… – mondta az ügyvezető.

– Vállalkozásunk 2001 óta törvényt ismerő és követő módon folytat gazdálkodást Sarudon. Tejtermeléssel foglalkozunk, az állatok ellátására hozzávetőlegesen 30 főre van szükség. Sajnos nagyon nehezen, sőt – azt kell, mondjam – egyáltalán nem találtunk dolgozni akaró és felelős munkavállalókat, és ez veszélyeztette – az időközben a magyar tejtermelés szakmai élvonalába került – telepünk működését – magyarázta Sárközi Tamás, aki kiemelte: naponta 20-22 ezer liter tejet termelnek, amit egy ebesi sajtgyárban hasznosítanak. Hozzátette: eleinte főként helyi és környékbeli lakosok között toboroztak, de csak nagyon kevesen jelentkeztek, és akik eljutottak odáig, hogy felvegyék őket, hamarosan már nem álltak alkalmazásukban pontatlanság és hanyag munkavégzés miatt.

Sárközi Tamás, cégvezető Fotó: Korsós Viktor Sárközi Tamás, cégvezető Fotó: Korsós Viktor

– Ez az állapot tarthatatlan volt, ezért azonnali megoldásra volt szükségünk – közölte. Tudomására jutott, hogy egy hozzájuk hasonló, de Nógrád megyében működő vállalkozásnál már régóta alkalmaznak indiai munkavállalókat. Felvették a kapcsolatot a nógrádi tulajjal, aki rendkívül pozitívan nyilatkozott az Indiából érkezett dolgozók munkához való hozzáállásáról, munkabírásáról, alkalmazkodóképességéről és tisztelettudásáról.

A fejőházban végzi munkáját Pavan (képünkön) és Mangat. Tisztelet- és kötelességtudó embereknek ismerték meg őket Fotó: Korsós Viktor A fejőházban végzi munkáját Pavan (képünkön) és Mangat. Tisztelet- és kötelességtudó embereknek ismerték meg őket Fotó: Korsós Viktor

Egy évbe telt aztán, hogy a 6 észak-indiai munkavállalót Sarudon alkalmazni tudják. Érkezésük nagy feltűnést keltett a kis dél-hevesi faluban. A lakosság megijedt, hogy illegális bevándorlókat akarnak betelepíteni Sarudra, és emiatt kezdetben ellenségesen viselkedtek az indiai fiatalemberekkel. Megesett, hogy tojással dobálták meg azt a bérelt házat, amiben laknak. Sárközi Tamás akkor nyílt levelet írt a sarudi képviselő-testületnek, hogy nyugodjanak meg, az indiaiak tisztességes munkavállalók, akik valóban dolgozni jöttek hazánkba a jobb megélhetést keresve. Mint megtudtuk: Magyarországon 3-4-szeresét keresik meg annak a fizetésnek, amit otthon kapnának, és ez még úgy is megéri nekik, hogy hónapokat vannak távol a 2-3 napos repülőútnyira lévő hazájuktól. Időközben létszámuk ötre csökkent, mivel az egyikük családi okok miatt hazaköltözött, de hamarosan ketten is jönnek a helyére.

E bevezető után a fejőház felé vettük az irányt, ugyanis az indiai fiatalemberek ott dolgoznak nap mint nap, három műszakban: az első fejés 4 órakor, a második délben, a harmadik pedig este 8-kor kezdődik. Az első műszak végére érkeztünk, ekkor a magyarok mellett még két indiai férfi, a 22 éves Pavan és a 35 esztendős Mangat dolgozott. A feladatuk az, hogy betereljék a teheneket a fejőgéphez, megtisztítsák tőgyüket, majd elindítsák és befejezzék a fejést. Őszintén szólva, nem egy leányálom ez a munka, de itt kényeskedésnek helye nincs.

A szabadnap nekik büntetés

Kettejük közül Pavan volt közlékenyebb, vele angolul kommunikáltunk. Elmondta, hogy Pandzsábból érkezett, nőtlen és még legalább 10 évet tervez itt, azután mindenképpen hazájában szeretne családot alapítani. A munkájával nagyon elégedett, nincs oka panaszra, minden problémamentesen zajlik és ez nagyon tetszik neki. A beszélgetésünk nagyjából ennyiből állt, ugyanis nem örült annyira, hogy kizökkentettük a munkavégzéséből. Sárközi Tamás erre mosolyogva csak annyit mondott: „ha szabadnapot adok nekik, büntetésnek fogják fel.” Érdekességként hozzáfűzte azt is, hogy a többiek közül többen turbánt viselnek, mivel hosszú hajuk van, és állandó közlekedési eszközük a kerékpár, amivel képesek akár Tiszafüredre is áttekerni, ami olykor valóban különleges látványt nyújt.


A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Bevándorlónak hitték a turbános férfiakat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Pénteki sportműsor: magyar elődöntő a póló BL-ben

Kajak-kenu vk-futam Szegeden • Sorsolnak a Roland Garroson • Micheliszék köröznek.

Vigaszág – Deák Zsigmond jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. A resztli marad, meg néhány hibázó nagyágyú.

NS: Bardit a Videoton is vinné; exkluzív interjú McEnroe-val – csütörtök

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Gera Zoltán játéka kérdéses, és ott van még Böde Dániel, Botka Endre és Dibusz Dénes kiesése is.

33 pontos győzelemmel jutott nagydöntőbe a Cleveland

Sorozatban harmadszor rendeznek GSW–Cavs finálét az NBA-ben.

Hátsó füves: csajkaellenőrzés, kártyapartik és büntetőszolgálat az őrtoronyban

A mezőtúri katonacsapat emlékei a válogatottból lett újságíró szemével. Keserédes nosztalgia a beteg társnál.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér