Elmarad a parádi palócnap

2016. május 2. 11:38 Barta Katalin
Parád | Hosszúra nyúlt a legutóbbi képviselő-testületi ülés Parádon. Számos dologról vitatkoztak, sok döntést pedig elhalasztottak.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elmarad az idén július 8-9-10-re tervezett, jubileumi Parádi Palóc Napok rendezvénysorozat. Egyebek mellett ez a döntés született a minap megtartott képviselő-testületi ülésen. Sok másról is vita folyt, s az indulatok sem hiányoztak. Miután nyolc, a helyieket közvetlenül érintő napirendet tárgyaltak, sok parádi lakos élt a jogával, s részt vett a nyilvános ülésen.

Először a helyi civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést vitatták meg. Nagyjából kétmillió forintot oszthattak volna szét az egyesületek, szervezetek munkájának segítésére, azonban arra való hivatkozással, hogy nincs előkészítve az anyag (nem tárgyalta előzetesen a pénzügyi bizottság), nem szavazták meg, azaz elnapolták a döntést.

Ezt követően Asztalos Dezsőné, közművelődési referens a testület elé tárta a község idei idegenforgalmi és kulturális programtervezetét. Ezt több jelenlévő is felületesnek, rövidnek és kidolgozatlannak találta, s e véleményének hangot is adott. A képviselők nem fogadták el ezt az előterjesztést sem, így tértek rá a harmadik napirendi pont tárgyalására: nevezetesen arra, hogy hol tartanak a jubieumi Palóc Napok rendezvénysorozat előkészítésével. A közművelődési referens ismertette a tervezetet, amit éles kritikával illettek a jelenlevők. Azok a civil szervezetek, akik a korábbi években felkarolták az ügyet és rengeteget dolgoztak azon, hogy a palócság egyik legrangosabb ünnepévé vált a rendezvény, most úgy fogalmaztak, a jubileumi, harmincadik rendezvényen nem engedhető meg, hogy ilyen felkészületlenül vágjanak bele a szervezésbe, illetve lebonyolításba. Nincsenek meg a szükséges szerződések, olyan szereplők (csoportok) is szerepelnek a meghívottak között, amelyek már feloszlottak.

A Parádi Palóc Napok a község legnagyobb idegenforgalmi rendezvénye ezreket vonz a községbe. Idén elmaradnak a programok FOTÓ: ÖTVÖS IMRE A Parádi Palóc Napok a község legnagyobb idegenforgalmi rendezvénye ezreket vonz a községbe. Idén elmaradnak a programok FOTÓ: ÖTVÖS IMRE

A helyi civilek egyébként sem kívánják semmilyen formában támogatni a programot, hiszen a szokásos, éves anyagi patronálásukról sem sikerült dönteni a képviselőknek. Elhangzott érvként az is, hogy a Palóc Napok előtt egy héttel (július 3-án) tartják meg az időközi önkormányzati választást, így a kulturális rendezvény tervezett időpontjában még feltehetően nem áll fel az újonnan választott grémium sem. (Ahogy arról mi is beszámoltunk, a választás kiírása azután vált szükségessé, hogy a héttagú képviselő-testület március 31-én közmeghallgatással egybekötött ülésén, név szerinti szavazással, minősített többséggel – négy igen és két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – a grémium feloszlatásáról döntött.)  Ezek után döntöttek úgy a képviselők, hogy elmarad az idei rendezvény.

Mindezek mellett határoztak arról, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Parádfürdő Állami Kórházzal annak érdekében, hogy a vasas-timsós gyógyvízre épülő fejlesztések zöld utat kaphassanak pályázatok révén.
Szóba került a település arculatát meghatározó épületek külső rekonstrukciójára benyújtandó pályázat ügye is. Ezt a döntést is elhalasztották mondván, formai kiegészítések szükségesek a beadványhoz.
Varró Gyula, a község jegyzője a továbbiakban arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy számításai szerint a július 3-i időközi választás várható költségei körülbelül kétmillió forintra rúgnak. Az egyebek napirendi pontban több téma is felmerült, például, hogy megjelenjen-e a Mozaik című időszaki helyi kiadvány, s ha igen, milyen feltételekkel.

Felmondták a szerződést

Már későre járt, amikor szóba került, hogy mi indokolja az Altavista Kft-vel kötött szerződés fenntartását, amikor se a község éves kulturális programtervezetet, se a Palóc Napi programok tervezetét nem fogadta el a testület. Végül úgy határoztak, hogy a megbízási szerződésben foglaltak ilyenformán okafogyottá váltak, így felmondják a kft-vel kötött megállapodást, így tehát közművelődési referens nélkül dolgozik a júliusi választásokig a testület.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Elmarad a parádi palócnap

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér