Fertőzések ellen harcolnak

Markhot Ferenc Kórház | Infektológiai és higiéniai osztály. Együtt és mégis önállóan dolgozik a két osztály a kórházban. Az elsőn a fertőző betegeket gyógyítják, a másodikon azért tesznek, hogy minél kevesebben kerüljenek az infektológiára.

– Más képet mutatott az infektológiai osztály ötven évvel ezelőtt létrejött elődje, amelyet akkor még fertőző osztálynak hívtak – kezdte az osztályvezető, dr. Enyedi Judit a szigorú szabályok szerint, a kórház új épületének negyedik emeletén működő infektológia vezetője. – Akkoriban ugyanis a mindenki által ismert ragályos betegségek, a kanyaró, a skarlát, a mumpsz, vagy éppen a vérhas miatt kerültek páciensek az osztályra. Mára szerencsére szinte eltűntek ezek a kórképek, nagy részük a védőoltásoknak köszönhetően. Nem arról van szó sajnos, hogy munka nélkül maradtak volna az infektológusok. Közel sem. Az influenza különböző formái, a köztudatban madárinfluenza, sertésinfluenza, vagy a legutóbb nagy pánikot keltett H1N1 vírus miatt talán egy hétköznapi ember is tudja, milyen nagy szükség van az osztályon dolgozó szakemberek munkájára. Harminc ágyon látják el a különböző fertőzéssel, gyakran hasmenéses panaszokkal, húgyúti, légúti, idegrendszeri fertőzésekkel érkező betegeket, az ismeretlen eredetű lázas állapottól szenvedő embereket.

Itt látják el a májbetegek egy részét is. Az osztályon annak jellege miatt szigorúak a látogatási szabályok. Tizennyolc év alatti látogató nem is mehet be, de a felnőtteknek is adnak egy sárga köpenyt, ha hozzátartozójukhoz érkeznek. Négy orvos dolgozik náluk. A főorvosnő elmondta: sajnos, egyre több májbeteg kerül hozzájuk, nemcsak fertőzéses eredetűek. Gyakori az alkohol miatt kialakuló májzsugorodás, de az autoimmun betegségekhez tartozó májbetegségek, vegyszer, gyógyszer miatt kialakuló májproblémák is előfordulnak.

Az osztályhoz tartozik a hét minden munkanapján nyitva tartó szakrendelés, amelyre beutalóval érkezhetnek a páciensek, előjegyzés alapján látják el őket a rehabilitációs tömb földszintjén. Az osztály, illetve szakrendelés a vírus okozta krónikus májgyulladások  kezelésére kijelölt Hepatológiai Centrumként is működik.

Talán sokan nem is tudnak a higiéniai osztály létezéséről, nincs benne a köztudatban, mivel is foglalkoznak ott. A dr. Maszárovics Zoltán vezette osztály munkája pedig elengedhetetlen a gyógyintézmény jó működéséhez.

– A kórház veszélyes üzem, sokan nem is gondolnak erre – mondja a főorvos.

Munkájuk fontos része a központi sterilizáló működtetése. Másrészről – ahogy az osztályvezető fogalmaz – egy „mini ÁNTSZ-ként“ is funkcionálnak, hiszen egy infekciókontroll-csoport is dolgozik az osztályon belül, ők adják a konziliumot a kórházi fertőzések esetén, de a védőoltási tanácsadás is a munkájuk része. Háziorvosok irányítják Maszárovics doktorhoz a kötelező védőoltásokkal azokat a betegeket, akiknél felmerülhet a vakcina beadása előtt bármilyen kétely. 2007 óta pedig immunológiai szakrendelést is tart péntekenként a doktor, aki mindezek mellett a kórház higiénikus főorvosi teendőit is ellátja.

Az immunrendszerünknek szüksége van edzésre
A higiéniai osztály vezetője, aki maga is három fiúgyermek édesapja, azt mondja, fontos, hogy a szervezetünk találkozzon kórokozókkal, kisgyerekkortól edzésben legyen. Ahhoz hogy jól működjön az immunrendszer, tanulásra van szüksége. Ha hagyjuk, hogy a banális fertőzéseket a szervezet maga küzdje le, nagyobb eséllyel várhatjuk, hogy jól teljesít majd komolyabb baj esetén is. A védőoltások hasznos segítőink lehetnek. Nyári időszakban, ha sokat kirándulunk jó, ha védve vagyunk a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen. A Lyme-kórt viszont nem lehet így kivédeni. Ilyenkor antibiotikumra van szükség.

Megyei Piactér