Grillezésre mindig kapható

2017. június 17. 18:01 Szomszéd Eszter
EGER | Stiller Tamás az egészséges, könnyen elkészíthető ételek mestere.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bizonyára sokaknak ismerősen cseng Stiller Tamás neve. Ő az a szakács, akit gyakran láthatunk televízió műsorokban, de a rádióban is előszeretettel osztja meg főzési tanácsait. Nála és családjánál jártunk egy kellemes nyári grillezésen.


 
Remélem, van időtök, mert akkor sütünk – mondta már érkezésünkkor Tamás, akin látszott, hogy valóban nem viccel és már kétféle grillsütőt is előkészített, mire felocsúdtunk.

 – Az egyiken, a kőlapon pizzát készítünk, majd egy desszertet, a steak a gömbgrillben sül majd – sorolta.
De kezdjük az elején. Ki is az a Stiller Tamás? Mint megtudom: ha Gyöngyösön kimondjuk a Stiller nevet, akkor annak súlya van. Tamás felmenői között ugyanis találhatunk iskolaigazgatókat, és vendéglátásban dolgozó szakembert is.

– Már gyermekkoromban elvarázsolt a főzés világa. Bátyámmal sok időt töltöttünk édesanyánk mellett a konyhában. Ez azért is alakult így, mivel édesapánk autóversenyző, többszörös magyar ralibajnok volt és ő gyakran volt távol. Hamar hozzászoktunk tehát ahhoz, hogy a sütés, a főzés napi tevékenység. A nyári szünetekben pedig heteket töltöttem a keresztszüleimnél a Nógrád megyei Kisterenyén, ahol megszerettem a vidéki életet – foglalta össze.

– Ezek után kerültem a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumba, aztán Budapesten végeztem el a vendéglátó menedzser szakot. Csak, hogy említsek egy nevet: csoporttársam volt például Fördős Zé. Letettem a szakács szakvizsgát, majd munkát kerestem. Először pincérnek vettek fel, két hónap után otthagytam azt az állást, és sokat elmond, hogy utána évekre hátat fordítottam a szakmának is – idézte fel Tamás, aki a beszélgetés közben sem tétlenkedett: előkészítette a pizzatésztát a sütéshez, a grillben pedig már beállította a megfelelő hőfokot.

Tényleg komolyan gondolta, hogy hátat fordít a vendéglátásnak, ugyanis ezek után kerítésrendszer értékesítőként kereste a kenyerét, és jelentkezett a Nyíregyházi Főiskolára, ahol elvégezte a kommunikáció és művelődésszervező szakot, és egészen 2013-ig Nyíregyházán is élt. A gasztronómia iránti szenvedélyét mégsem tudta igazán levetkőzni: 2009-ben 23 saját recepttel elindította a Chef a családban honlapot, amit a mai napig működtet, és már több mint 300 recept érhető.

Mozzarellás pizza à la Stiller Tamás. Grillsütőben készítette az olaszok kedvenc ételét a gyöngyösi származású séf Fotó: Korsós Viktor Mozzarellás pizza à la Stiller Tamás. Grillsütőben készítette az olaszok kedvenc ételét a gyöngyösi származású séf Fotó: Korsós Viktor

– Akkoriban nagyon sok főzőműsort néztem a tévében, és ez adta az ihletet, mivel úgy láttam, hogy olyan fontos lépések maradnak ki ezekből, amire egy háziasszonynak szüksége lehet. Nem csak úgy van az, hogy a hagyma felvágja magát, vagy vásárolunk egy olyan fűszert, amit a későbbiekben nem tudunk felhasználni… Ezért döntöttem el, hogy elkezdem. Ha már úgysem leszek szakács, akkor legalább azt, amit tudok, megosztom az emberekkel. Az alapokkal kezdtem, és szerettem volna elérni azt, hogy az emberek merjenek főzni, merjenek új recepteket kitalálni. Alapelvem, hogy semmit nem kell túlbonyolítani, mert 3-4 hozzávalóból is össze lehet hozni nagyon jó fogást. A sót, a borsot nem tartom fűszernek, szeretném, ha mások is rájönnének, hogy a fűszer a lestyán, a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű… – részletezte.

– Soha nem főzök recept alapján, mert általában a hozzávalók alapján rögtönzök. Az egészséges ételeket preferálom. Csak, hogy pár példát említsek: a cukrot ki lehet váltani édes összetevőkkel, például mézzel vagy aszalt gyümölcsökkel. A sót füstölt szalonnával vagy sóval tartósított darált paprikával. Ha főzök, csak azt a zsiradékot használom, ami a szalonnában van, vagy éppen annyit sem, sokszor elég csak a húsban lévő zsiradék. Nem vagyok híve a túlízesítésnek, mert meg kellene tanulnunk, hogy a húsnak mi a valódi íze, amit csak odafigyelt sütéssel lehet előhozni – mondta.

Törekvéseit aztán mások is támogatták. A honlapjára többen felfigyeltek, és ennek köszönhetően érkeztek sorban a felkérések. Mára számos világmárka szponzorálja, tesztelő séf, Katus Attila aerobik szakedző saját márkás termékeinek szakértő séfje. Rengeteg saját projektje is fut: elindította a már megyei értéktárba került Ovikert Programot, ami miatt 2013-ban az Év Emberének választották Heves megyében. Kislánya, Szofi születése adta az ötletet a Babaséfhez, ahol feleségével, Orosz Tímeával – aki belgyógyász-szakorvos – egészséges babaételeket állítottak össze, néhány éve pedig a halfogyasztást és a grillezést is népszerűsíti. Szóval, hosszan lehetne sorolni, mi mindenben van benne a keze Stiller Tamásnak, de ígérjük, nem veszítjük szem elől, mert ezek után a Heol gasztronómiai oldalának is visszatérő szereplője lesz.

Mozzarellás pizza

Ez egy nomád kaja az olaszoknál, tehát nem kell túlgondolni – mondta: 360 gramm rétesliszthez 140 gramm finomlisztet adunk. Ez után 3,5 deciliter langyos vízben elkeverünk egy fél kocka élesztőt. Teszünk bele 1 kávéskanál porcukrot és ugyanennyi sót. Hagyjuk felfutni az élesztőt, amit aztán hozzáöntünk a liszthez 6 evőkanál olívaolaj társaságában. Egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd betesszük a hűtőbe körülbelül 1-1,5 órára. Ezt az adag 3 darab 24 centiméter átmérőjű pizzához elég. A hideg tésztát kinyújtjuk, megkenjük paradicsompürével, elosztjuk rajta a mozarella szeleteket, a szalonnadarabokat, megszórjuk grillfűszerrel. Tamás fűszere bazsalikomból, borsikafűből, fokhagymából, oregánóból, rozmaringból, kakukkfűből állt. A grillt 220-230 Celsius fokra állította be, majd 10 perc alatt ropogósra sütötte. Tálalás előtt pedig megszórta reszelt parmezánnal.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Grillezésre mindig kapható

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kamuti Jenő lett a nemzet sportolója

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a mozgásforma káros is lehet.

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

A gól nélküli 120 perc után az Eb-győztes portugálok háromból három tizenegyesüket elrontották.

Lőj egy gólt az Újpestnek – szerződtetnek!

A lila-fehérek ismét egy olyan játékost igazoltak át, aki korábban betalált ellenük. VIDEÓK.

F1: Vettel újabb büntetést kaphat az Azeri GP-n történtekért

Az FIA újravizsgálja a vb-éllovas Hamiltonnal történt incidensét – súlyosabb szankció jön?

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Dibusz: A Jelgava ellen a 2–0-val nem lennénk szomorúak!

Felkészülés: az NB I újonca emberelőnyben kapott ki az NB II-es csapattól

A Balmazújváros hazai pályán 3–2-es vereséget szenvedett a Békéscsabától.

Vasas: A nevem miatt nem engedtek be egyből – Remili

Az Izraelben El-selejtezőt játszó Vasas csapatkapitánya szerint most kiderül, mit ér a hazai bronzérem.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér