Halál a munkahelyeken

2017. április 20. 20:04 Szalay Zoltán
HEVES MEGYE | Meghalt egy vécsi lakos február 4-én a Mátrai Erőmű 3-as bányaterületén. A hasonló munkahelyi balesetek sajnos nem ritkák megyénkben. Konkoly Thege Lászlóval, a megyei főügyészség sajtószóvivőjével beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tisztázatlan körülmények között egymásnak csapódott a visontai 3-as számú bányaterületen a két munkagép, a kotrógép egysze­rűen maga alá gyűrte a másikat, amelynek a 64 éves vezetője meghalt. Ezt állapította meg a katasztrófavédelmi és a rendőrségi szakemberek helyszíni vizsgálata, s az ügyben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult nyomozás.

– Nem ritkák sajnos megyénkben a halálos munkahelyi balesetek – közölte lapunkkal dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. – Több más esetben is nyomoznak. Markaz külterületén például fakitermelés közben szenvedett egy dolgozó olyan fejsérülést, amibe a kórházba szállítása után belehalt. Egy sírköves telephelyén a leboruló márványlap ütött agyon egy munkást. Súlyos sebesülések is előfordulnak, egy megye­beli régi gumiüzemben ketten szorultak ápolásra.
 


 
A sajtószóvivő arról is tájékoztatást adott, hogy a Büntető Törvénykönyv megfelelő rendelkezése alapjában véve gondatlan vétségként kezeli a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést, amiért alapesetben egy esztendeig terjedő szabadságvesztés-büntetés szabható ki. Három évre kerülhet rács mögé a vádlott, ha a bűntény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz. Egytől öt évig alkalmazható a szankció, ha a bűncselekmény más halálával jár, s 2–8 év a büntetési tétel, ha kettőnél több ember veszti életét, illetve halálos tömegszerencsétlenség következik be a vádlott tette nyomán.

– Az követi el ezt a bűncselekményt – folytatta a szakember –, aki megszegi a foglalkozási szabályokat, s ezzel más vagy mások életét, testi épségét, egészségét gondatlanságból közvetlenül veszélyezteti, netán másnak sérülést, illetve halált okoz. Ha a tettes nem gondatlanul, hanem szándékosan idézi elő munkahelyen dolgozva a közvetlen veszélyt, akkor már bűntett miatt kell felelnie, s a büntetés 5–10 év szabadságvesztés lehet.

Megesik ugyanakkor, hogy a büntetőeljárást ilyen típusú ügyben végül megszüntetik bizonyítottság hiányában. Ez akkor történik, ha a rendelkezésre álló adatokból kellő bizonyossággal nem dönthető el, hogy az egyes szakmai szabályokat megszegő ember magatartása vezetett-e – akár gondatlan, akár szándékos formában – a baleset sajnálatos eredményéhez.

Nem árt tudni ugyanis, hogy a munkavédelmi szabályok megszegése önmagában nem bűncselekmény, ezen szabályszegés miatt vádemelésre nem kerül sor, az ilyen „szimpla” jogsértés esetén az illetékes közigazgatási (munkavédelmi) hatóság jár el. Például nem bűntény, ha egy építkezésen a vállalkozó nem biztosít védőfelszerelést – mondjuk védősisakot – a munkásoknak, de az már igen, ha emiatt valamelyikük testi épsége közvetlen veszélybe kerül, vagy az illető súlyos, netán halálos sérülést szenved.
 

Sok mindentől függ, bűntényért felel-e munkabaleset miatt bárki. Képünk illusztráció Fotó: Cz. T. Sok mindentől függ, bűntényért felel-e munkabaleset miatt bárki. Képünk illusztráció Fotó: Cz. T.

 
– Bebizonyítottság hiányában szüntették meg a nyomozást nemrég egy gyöngyösi kovácsolóüzemben 2012-ben előfordult halálos munkahelyi baleset miatti eljárásban – említett konkrét példát dr. Konkoly Thege László.

– A megyében lévő üzemcsarnokban elhelyezett készkovácsoló gép megszorult excentertengelyét egy német cég munkatársainak segítségével akarták kiszerelni, de a hidraulikus munkahengerekkel nem sikerült azt kihúzni. A külföldi vállalkozás képviselője amellett döntött, hogy a tengelyt targoncával löketi ki a helyéről úgy, hogy a kovácsológép szemközti oldalán várakozó másik targonca villája fogja majd fel a kieső alkatrészt. Ám a művelet balul sikerült, a tengely ráesett az utóbbi targonca vezetőjére, aki a kilökéskor – ismeretlen okból – nem a munkagépének fülkéjében, hanem éppen a leeső tengely alatt, a villák közelében tartózkodott.

A német munkavezető ellen indult büntetőjogi procedúra. Szakértőket rendeltek ki, számos tanút hallgattak meg. A magyar hatóságok jogsegély keretében a német bűnüldöző szervekhez is fordultak. Ám a bizonyítás lefolytatás után sem lehetett a vádemeléshez elégséges bizonyossággal megállapítani, hogy a tengely eltávolításához nem megfelelő módszert választó gyanúsított döntése, a tengely szabálytalan kilöketése állt volna közvetlen ok-okozati összefüggésben a sértett halálával. A targoncavezető ugyanis feltehetően saját elhatározásából ment abba a veszélyzónába, a kivetülő tengely alá, ami a saját felelősségének kérdését veti fel. Ha a sértett a vezetőfülkében marad, valószínűleg nem sérült volna meg, a tengely szabálytalan eltávolítása ellenére sem.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Halál a munkahelyeken

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

U17: magyar vagy norvég válogatottság? Torvund Alexander döntött

A Norvégiában született, de Magyarországon nevelkedett futballista meghozta döntését.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér