Így terrorizálják egymást az iskolások

2017. május 11. 08:00 Szomszéd Eszter
heves megye | Hazánkban szinte minden fiatal részese az iskolai zaklatásnak, s olykor
szótlanul nézik, ahogy a társukat bántalmazzák.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.Az OECD azt vizsgálta, mennyire általános az iskolai zaklatás – idegen kifejezéssel élve ez a bullying – az uniós tagországokban. Az eredmények ránk nézve elszomorítóak. Hazánkban a gyerekek ötöde tapasztal iskolai bántalmazást. A jelenségről megyei szakemberek nyilatkoztak.

Az adatok forrásául szolgáló 2015-ös PISA-felmérés keretében azt nézték meg, a gyerekek hány százaléka számol be legalább havi néhány alkalommal bántalmazásról. Az OECD-átlag 18,7, Magyarország egy kicsit rosszabbul áll ennél a 20,3 százalékos eredményével – ez azt jelenti, hogy a gyerekek ötöde tapasztal itthon iskolai bántalmazást.

– Úgy vélem, ennél sokkal többen részesei az iskolai zaklatásnak – mondta Kocsis Irén Mária r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának a vezetője.

Kiközösítés, bántalmazás, zaklatás – így terrorizálják egymást az iskolások. Ezen esetekről sajnos csak ritkán és nehezen hullik le a lepel. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock Kiközösítés, bántalmazás, zaklatás – így terrorizálják egymást az iskolások. Ezen esetekről sajnos csak ritkán és nehezen hullik le a lepel. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock


– Ugyan ritkán jutnak el ezek az esetek rendőrségi szakaszba, mégis azt gondolom, szinte minden gyermek érintett az iskolai zaklatásban: a bántalmazó, a bántalmazott, az esetleges drukkerek és a szemlélők is. Minden ilyen ügyben nagy jelentősége van annak, hogy a felnőttek hogyan tudják befolyásolni a gyerekek viselkedését, hisz' egy jó közösségben, ahol sok közös élmény és siker van, kevésbé tapasztalható ez a jelenség – emelte ki, s hozzátette: manapság a cyberbullying legalább olyan elterjedt, mint a bullying, ezért fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket a biztonságos internethasználatra.

Az alosztályvezető statisztikát is szemléltetett, amiből kiderült, hogy 2016-ban a rendőrség adatai szerint Heves megyében egy kiskorút ért zaklatás, a 14 és 17 éves korosztályban pedig 13 ilyen esetről van tudomásuk. Ám felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb bullying-esetről nem érkezik hozzájuk bejelentés, így ezek az adatok vélhetően nem a ténylegesen megtörtént események számát mutatják.

– Mi a prevencióra próbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni: bűnmegelőzési hírlevelet küldünk minden önkormányzatnak, rendszeresen jelen vagyunk az iskolákban, működik a D.A.D.A. és az Ellenszer program. Három iskolai bűnmegelőzési tanácsadónk van, akik Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban segítenek. Szívesen megyünk bármely megyei intézménybe, ehhez csak előzetes időpont-egyeztetésre van szükség, amit a bunmeg@heves.police.hu e-mail címen megtehetnek – foglalta össze Kocsis Irén Mária.

A felelősség elsősorban a családé, másodsorban az iskoláé

– Hogyan is kezdődnek ezek az esetek? Egy szorongó gyermek megfélemlítésével, és azzal a céllal, hogy ezt az állapotot tartósan fenntartsák – magyarázta Pósán György pszichológus. – Fiatal korban főleg veréssel terrorizálnak, a kamaszoknál már átcsúszhat verbális zaklatásba, az idősebbeknek pedig egyre finomabb módszereik alakulnak ki arra, hogy bántsák társaikat – tudatta a szakember. Elmondta, ha ez a zaklatás folyamatosan fennáll, akkor az áldozat egy idő után el is hiszi, hogy ezt érdemli, és komoly önértékelési zavarai alakulhatnak ki. De hogyan lehet ebből kilépni? – Senki ne várja azt, hogy majd egy bántalmazott gyermek ezt elmondja otthon, hisz'' szégyelli azt, ami vele történik. A felelősség ezen esetekben elsősorban a családé, másodsorban csak az iskoláé – mondta.Ha bizonyítható erőszakra derül fény, határozottan közbe kell avatkozni.

Egy neve elhallgatását kérő egri pedagógus arról számolt be, hogy az iskolai zaklatást nehéz tetten érni, mert a bántalmazott szégyenből, megtorlástól való félelem miatt nem hajlandó elismerni, hogy valójában bántalmazták.

– Ha bizonyítható erőszakra derül fény, határozottan közbe kell avatkozni, a bántalmazót ellentmondást nem engedve szembesíteni kell a tettével és tisztázni kell az okokat. Azt sajnos tudni kell, hogy az erőszakos gyermek mögött általában egy konfliktusait nehezen kezelő szülő áll. Az ilyen gyermek egyszerre tettes és áldozat, ezért elengedhetetlen a szülő bevonása. A gyermekkel „programot” kell készíttetni arra vonatkozóan, hogy a jövőben hogyan kezelje a konfliktusokat és várható szankciókat is be kell építeni, hisz' a tetteknek következménye van. Előfordult nálunk olyan eset, hogy végig kellett vinni a fenti „menetrendet”, melynek a végén a szülőkkel arra a döntésre jutottunk, hogy a gyermek másik iskolában folytassa, ami jó választásnak bizonyult mindenki számára – mesélte a tanár.

Mit tehet a bántalmazott

Ha a gyermek baráti kapcsolatai meglazulnak, ha romlik a tanulmányi eredménye – azok már árulkodó jelek lehetnek. Pósán György szerint vélhetően lesznek testi tünetei is: ilyen a fejfájás, a hasmenés, vagy eljöhet az a pillanat is, amikor már nem akar iskolába menni. A trauma feldolgozásához mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnie a bántalmazott félnek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Így terrorizálják egymást az iskolások

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Pénteki sportműsor: magyar elődöntő a póló BL-ben

Kajak-kenu vk-futam Szegeden • Sorsolnak a Roland Garroson • Micheliszék köröznek.

Vigaszág – Deák Zsigmond jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. A resztli marad, meg néhány hibázó nagyágyú.

NS: Bardit a Videoton is vinné; exkluzív interjú McEnroe-val – csütörtök

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Doll: Tudjuk, mi kell az Újpest legyőzéséhez

Gera Zoltán játéka kérdéses, és ott van még Böde Dániel, Botka Endre és Dibusz Dénes kiesése is.

33 pontos győzelemmel jutott nagydöntőbe a Cleveland

Sorozatban harmadszor rendeznek GSW–Cavs finálét az NBA-ben.

Hátsó füves: csajkaellenőrzés, kártyapartik és büntetőszolgálat az őrtoronyban

A mezőtúri katonacsapat emlékei a válogatottból lett újságíró szemével. Keserédes nosztalgia a beteg társnál.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér