Izgalmas eredményeket hoztak az ásatás vizsgálatai

2016. január 11. 08:43 Szomszéd Eszter
gyöngyös | A radiokarbon kormeghatározás szerint már a X. században is élhettek Gyöngyös mostani területén.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Évekkel ezelőtt lapunk is beszámolt arról, hogy régészeti szakfelügyelet keretein belül 2013 decemberében csontvázas temetkezések kerültek elő a gyöngyösi Olajbanfőtt Szent János templom kerítőfalának déli oldalán, a zárt vízelvezető csatorna kiásásakor. A Dobó István Vármúzeum (DIV) Tóth Zoltán régész vezetésével egy korábban ismeretlen temetőhöz tartozó sírokat tárt fel akkor. A beruházás a téli időszak miatt szünetelt, a munkavégzés a következő év tavaszán folytatódott, amely során 2014 márciusában még egy gyermeksírt dokumentálhattak a régészek.

– A feltárás során a sírokat előzetesen a keresztény közösség tagjainak gondolhattuk – idézte fel lapunknak Tóth Zoltán. – A legfelső sír rendellenes temetkezés volt, mert a felnőtt, 25-35 év közötti nőt zsugorított pózban helyezték el a sírgödörben. A sír kiásásának idejét sokáig nem ismertük, ugyanúgy lehetett volna Árpád-kori, mint kora újkori is, nem volt olyan tényező, amelyre a korhatározást építhettük volna – mondta.

Azonban a közelmúltban egy C14-es vizsgálathoz mintát vettek a nő csontjaiból, és mikor megkapták az eredményeket, hipotézisük megdőlni látszott. A radiokarbon kormeghatározás ugyanis az addig ismert feltételezést megváltoztatta.

– A vizsgálat eredményéből megtudhattuk, hogy a nőt 1000 és 1030 között temették el. Ettől a sírtól legalább három temetkezés idősebb rétegtanilag. Ez alapján már megállapíthatjuk, hogy a legfelső sír alatt talált elhunytak még a X. században, tehát a honfoglalás időszakában éltek és haltak Gyöngyös jelenlegi területén – mondta a szakember.

Tóth Zoltán, a Dobó István Vármúzeum régésze mutatja az radiokarbon kormeghatározáson átesett csontokat FOTÓ: KORSÓS VIKTOR Tóth Zoltán, a Dobó István Vármúzeum régésze mutatja az radiokarbon kormeghatározáson átesett csontokat FOTÓ: KORSÓS VIKTOR

Tóth Zoltán hozzátette: a temető kerítőfalán kívül előkerült sírok alapján azt feltételezhetik, hogy a ma látható fal többnyire az Árpád-korban is használt, felszentelt területet veheti körbe. Ellenkező esetben több középkori sírt is kellett volna találniuk a kutatott területen.

– Gyöngyöspüspökin elképzelhető, hogy a keresztény közösség a zsugorított pózban elhelyezett nőt pogány életmódja – például a hitvilága vagy látomásai miatt –, esetleg keresztényhez nem méltó halála – például öngyilkosság – miatt nem engedte a kerítőfallal körbevett, felszentelt területre. Azonban a régészet módszereivel ilyen információkra nem kaphatunk választ, az elképzelések többek között írott forrásokra vagy történeti, néprajzi párhuzamokra épülhetnek. Ami bizonyos, hogy a temetőrészlet még néhány sír ismeretében is nagyon fontos részét alkotja Gyöngyöspüspöki, valamint Gyöngyös történetének – avatott be.

Tehát ez azt jelenti, hogy a DIV szakemberei Gyöngyöspüspöki területén a X-XI. századi közösség első temetkezési helyét találták meg 2013-ban. Így, az 1261-es okleveles forráshoz képest már régészeti adatokkal is igazolhatók a X. századi előzmények, bizonyíthatóan legalább 300 évvel korábbra helyezhető a település története.

– A X. századi pogány temetőket a XI. század első harmadában is még gyakran használták. Az államalapítás, a keleti és nyugati irányú keresztény térítések a hétköznapok emberei számára változó mértékben voltak érzékelhetők régiónként, településenként. Az új hit felvétele és tanításainak betartása egy hosszabb folyamat eredménye volt – tette hozzá Tóth Zoltán.

Mi is az a C14-es kormeghatározás?

A légáramlás következtében a C14-es izotópok egyenletesen keverednek a légkörben, amihez szükség van a hosszú felezési időre is. A radioaktív szénizotópok az élő szervezetekbe a táplálékláncon keresztül jutnak be. A növények a fotoszintézis során a légkörben lévő szén-dioxidot kötik meg, így ezt az izotópot is, ami emiatt a növényeken keresztül az összes élő anyagba eljut. A C14-es izotóp koncentrációja minden élő szervezetben azonos. Amennyiben egy élő szervezet elpusztul, a benne lévő izotóp koncentrációja csökken, így a régészeti leletekben is. A kormeghatározást az aktivitás mérésével végzik. Az eljárást radiokarbon kormeghatározásnak nevezik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Izgalmas eredményeket hoztak az ásatás vizsgálatai

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér