Különleges sírokat tártak fel – egy munkagép forgatta ki a csontokat

2014. január 6. 08:10 Guti Rita
Gyöngyös | A gyöngyösi Olajbanfőtt Szent János templom körül zárt vízelvezető csatorna kiásása során a munkagép hatvan centiméteres mélységben csontokat bolygatott meg a templom körítőfalának déli oldalán.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A gyöngyösi Olajbanfőtt Szent János templom körül zárt vízelvezető csatorna kiásása során a munkagép hatvan centiméteres mélységben csontokat bolygatott meg a templom körítőfalának déli oldalán. A Dobó István Vármúzeum munkatársai Tóth Zoltán régész irányításával még aznap elkezdték a leletmentést. Mindez még december elején történt.

 A terület kézi erővel történő megtisztítása után egész koponya, valamint ettől kissé távolabb jobb oldali medence- és combcsont maradványai kerültek elő.

A Dobó István Vármúzeum munkatársai Tóth Zoltán régész irányításával még aznap elkezdték a leletmentést a kb. 2,5 x 0,6 m széles árokrészen, ahol a két sír előkerült. Három munkanap alatt összesen 6 sírt bontottak ki. A feltárás során több szuperpozíciót (egymásra temetkezést) is megfigyelhettek a szakemberek. Az 1. és 2. sírt találták meg először, a relatív kronológiai sorrendben ezeket a személyeket temethették el a legkésőbb, hasonló mélységben is voltak.

– Az első sír rendellenes temetkezés volt, a felnőtt személyt a jobb oldalára fektetve, zsugorítva helyezték örök nyugalomra. Sajnos a csontváz hiányos volt, mert ezeket a csontokat találta meg elsőként a munkagép – mesélte a leletmentést irányító régész, Tóth Zoltán. – A jobb oldali medence és lábcsontok mellett a csigolyák egy része volt csak eredeti helyzetében.

A feltárt sírban jól látszik a szokatlan pózban eltemetett ember csontváza. Attól féltek, hogy visszajár majd. Ezért temették el így. FOTÓ: AS A feltárt sírban jól látszik a szokatlan pózban eltemetett ember csontváza. Attól féltek, hogy visszajár majd. Ezért temették el így. FOTÓ: AS

A második és negyedik sírban gyermeket temettek el, amelyeknek csontváza jó megtartású volt. A rendellenesen elhelyezett felnőtt sírjának kiásásakor bolygathatták meg a harmadik sírba fektetett gyermeket. A hatodik sírban egy felnőtt férfit helyeztek el háton fekve, nyújtott testhelyzetben. A csontok felszedésekor a koponya alól, annak mindkét oldalán egy-egy S-végű hajkarika, valamint 2 db sima hajkarika került elő. A negyedik sírban egy gyermeket temettek el háton fekve, nyújtott testhelyzetben. A 6. sír kiásásakor megbolygatták – ezért ez a legkorábbi a kibontott sírok közül –, amely miatt a bal oldali medencecsontja és a teljes bal lába hiányzik.

A síroktól azt is megtudtuk Tóth Zoltántól, hogy az elhunytakat nyugat-keleti tájolásban, arccal keletnek, háton fekve, nyújtott testhelyzetben temették el, keresztény temetkezési szokás szerint. Az első sír rendellenes temetkezés volt, mert a felnőttet zsugorított pózban helyezték el a sírgödörben, azonban őt is keletelve.

–  Az ilyen temetkezésekre a középkori és kora újkori templom körüli temetőkön belül is több példát ismerünk. A régészet módszereivel erre a szokásra nem kaphatunk választ, azonban néprajzi példákból jól ismert ez a temetkezés, amelyre az elhunyttól, a visszatérő lélektől való félelem ad magyarázatot – tette hozzá a régész.

Egyik sírnál sem találtak koporsós temetkezésre utaló nyomokat (koporsószeg, famaradvány). Az elhunytak felét valamilyen szerves anyagba becsavarták, amelyre utalnak a felhúzott vállak, valamint a szorosan test mellett elhelyezkedő karok. A hatodik sír tartalmazott csak mellékleteket. Az S-végű hajkarikákat a Dunától keletre a 10. század utolsó harmadától a 12. század második feléig is használták, ezért a sír csak szélesebb időhatáron belül keltezhető.

Óvatos keltezéssel is legkésőbb a 12. század második felében kiásták ezt a sírt. Azonban negyedik sírt részben átvágja a hatodik sír, ezért a negyedik sírban elhelyezett gyermeket legkésőbb a 12. század elején el kellett temetnie a hozzátartozóinak, rokonainak. A többi sír korát pontosan nem lehet meghatározni leletek hiányában. Rétegtanilag Árpád-koriak és kora újkoriak is lehetnek. A temetkezések egymáshoz viszonyított, relatív kronológiai sorrendjét figyelembe véve annyit megállapíthatunk, hogy a 12. század második felétől idősebbek lehetnek a magasabban talált sírok.

Új fejezet nyílt Gyöngyöspüspöki történetében
Gyöngyöspüspöki történetében is új fejezetet nyitott az ásatás, mivel régészeti kutatások sem a templomon belül, sem azon kívül nem voltak korábban. Eddig a település Árpád-kori történetéről csak annyit lehetett biztosan tudni, az egri püspökség birtokait összeíró 1261-es oklevél 1271-es átiratában megemlítik, hogy I. (Szent) László király a püspökségnek adományozta. A feltárt sírok régészetileg is alátámasztják, hogy az egykor itt élt népesség legkésőbb a 11. század végétől ezt a temetőt használta. Az Árpád-kori templomot jelenleg nem ismerjük, feltételezhetően a középkori, illetve barokk kori templom alatt találhatók a maradványai. A földben egy nagyobb kiterjedésű, vélhetően több száz síros középkori és kora újkori templom körüli temető nagyon kicsi részletét találtak meg és tárták fel a régészek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Különleges sírokat tártak fel – egy munkagép forgatta ki a csontokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér