Lenyúzott állati tetemek hevertek a patakmederben - Megdöbbentő képek

2017. március 6. 07:44 Barta Katalin, Mellik Alexandra
Heves megye | Illegális dögtemetőre bukkantak a patakban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


Illegális dögtemető fekszik Recsk határában – panaszolta a Heol olvasója, aki kérte, személyesen is győződjünk meg a szörnyű állapotokról. Valószínűleg egy helyi vadásztársaság tagjai dobták a Tarnába a feldolgozott állatok maradványait.

Recsktől pár száz méterre, átkelve egy hídon, amely az Alsó-Tarna felett húzódik, olyan látvány fogadott minket fotóriporter kollégánkkal, amit valószínűleg egy darabig biztos nem tudunk elfelejteni. Kezdetben csak a gyomorforgató szaggal kellet megküzdenünk, ám amikor a vízpartra értünk, elszörnyedtünk. Lenyúzott szarvasbőrök és állatfejek hevertek szerteszét a parton és a patakban. A tetemektől nem messze, a víz folyási iránya felé haladva számos csont, koponya is a vízben éktelenkedett. A látvány bizonyította, a dögtemető nem az elmúlt hetekben alakult ki, hiszen a maradványok már régóta ott lehettek.

  Fotó: Korsós Viktor Fotó: Korsós Viktor

A környéken élők állítása szerint sem ma kezdődött ez a brutális környezetkárosítás, a vadászati törvény módosítása ugyanis alaposan megkavarta az ágazat szereplőit. Egy környékbeli gazdálkodó elmondása alapján ádáz harc folyik a földterületek megszerzéséért, átalakulnak a társaságok és a tulajdonviszonyok, miközben perek sora zajlik. Ilyen körülmények között próbálnak sokan a zavarosban halászni, hiszen sokszor nincs konkrét felelőse egy-egy területnek.

Olvasónktól, aki jelezte a heol.hu szerkesztőségének a problémát, megtudtuk, a közelben fekszik egy vadászház, ahol a Kanázsvár Vadásztársaság tagjai dolgozzák fel rendszeresen a vadakat, amelyek egy részét leadják, szétosztják. A megnyúzott, kizsigerelt állatok maradványait – az új szabályozás értelmében – a vadászok kötelesek egy legális feldolgozóba leadni, hiszen azok elásása vagy a természetbe való kihelyezése már törvényt sért.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere kérdésünkre elmondta, hozzá is érkezett bejelentés, s azonnal kiment a helyszínre tájékozódni. Megerősítette, szörnyű látvány és szag fogadta, így tanácsosnak látta a társaság egyik vezetőjét személyesen felkeresni. Elmondása szerint Németh József vadászmester kérdésére úgy válaszolt, mivel a korábbi dögkút megtelt, jó ideje hordják ide az állati hulladékot, de ha ez gondot jelent, felszámolják a jelenlegi helyzetet.

Kiderült, a terület közigazgatásilag Sirokhoz tartozik. Tuza Gábor polgármester tőlünk értesült először a kialakult helyzetről, de azonnal kapcsolatba lépett a recski településvezetővel, milyen lépéseket érdemes tenni az ügyben. Persze felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban miféle károkat okozhatott a társaság az illegális tevékenységgel. Egyelőre ugyanis még azt sem tudni, hogy a Tarnába került és oszlásnak indult bőrök, csontok milyen közegészségügyi veszélyt jelentenek.

  Lenyúzott szarvasbőröket és szarvas fejeket dobtak a patakba Fotó: Korsós Viktor Lenyúzott szarvasbőröket és szarvas fejeket dobtak a patakba Fotó: Korsós Viktor

Fábián János, a vadásztársaság elnöke vasárnap már azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy délután hozzákezdtek a terület takarításához. A tetemeket zsákokba rakták és a legközelebbi legális állati hulladéktárolóba szállították. Állította, nem tudja, hogy kerültek a helyszínre a maradványok, de gondoskodnak arról, hogy ilyen többé ne forduljon elő. Hozzátette: feltehetően területi vita miatt jelentette fel őket valaki. 

A Tarna is hozhatta a tetemeket

A recski és a siroki polgármester az egyeztetés után közösen léptek fel az ügyben. Tuza Gábor az értesülést követően azonnal a helyszínre sietett, ahol a rögtönzött szemlén azt állapította meg a vadásztársaság és a recski polgármester jelenlétében, hogy a bejelentést követően példás gyorsasággal összegyűjtötték az állati maradványokat, és legális lerakóhelyre szállították, amiről jegyzőkönyv is készült. Úgy véli, nem bizonyítható, hogy a társaság vétett volna, a maradványokat szerinte a bő sodrású Tarna is hozhatta. A mindössze négy zsáknyi tetemet időben, precízen összegyűjtötték, és elvitték. Véleménye szerint közegészségügyi problémát nem jelenthet az ügy, hiszen a bejelentést követően azonnal intézkedtek az illetékesek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Lenyúzott állati tetemek hevertek a patakmederben - Megdöbbentő képek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Ez a kóbor kutya mindennap ajándékot visz a nőnek, aki eteti

Tua Plu általában levelet vagy papírlapot hoz cserébe.

Itt az Igazából szerelem folytatása (videó)

Csak 15 perc, de megéri megnézni.

Hihetetlen, de már létezik digitális sírkő is

Egy szlovén vállalat rukkolt elő vele, a mintapéldány bemutatása óta már ötven megrendelés érkezett a termékre.

Vb 2018: Messi négymeccses eltiltást kaphat – sajtóhír

Vb 2018: Messi négymeccses eltiltást kaphat – sajtóhír

A FIFA vizsgálatot indított, mert Messi megsértette a brazil játékvezetőt.

Válogatott: „Nem gondolnám, hogy Dzsudzsáknak mindig játszania kell”

Esterházy Márton szerint túlzott elvárás a csapattól, hogy kijusson a világbajnokságra.

Real: a francia csodagyereket óva intik a királyi gárdától

Robert Pires szerint Kylian Mbappénak egyelőre maradnia kellene a Monacónál.

Világfutball: momentán ez a labdarúgás legnagyobb csodája

Világfutball: momentán ez a labdarúgás legnagyobb csodája

Egy válogatott, amely sikerei révén 90 percre egyesít kormánypártit, ellenzékit, terroristát.

U17: Szinte agyonnyomtak a többiek, de kit érdekelt – Szoboszlai

Salzburgi légiósunkat benevezték az ifi BL-be, készülhet a Barcelona elleni elődöntőre.

Hertha: tovább sűrűsödnek Dárdai Pál gondjai

Marvin Plattenhardt középfülgyulladás miatt kihagyta a keddi edzést.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér