Lenyúzott állati tetemek hevertek a patakmederben - Megdöbbentő képek

2017. március 6. 07:44 Barta Katalin, Mellik Alexandra
Heves megye | Illegális dögtemetőre bukkantak a patakban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


Illegális dögtemető fekszik Recsk határában – panaszolta a Heol olvasója, aki kérte, személyesen is győződjünk meg a szörnyű állapotokról. Valószínűleg egy helyi vadásztársaság tagjai dobták a Tarnába a feldolgozott állatok maradványait.

Recsktől pár száz méterre, átkelve egy hídon, amely az Alsó-Tarna felett húzódik, olyan látvány fogadott minket fotóriporter kollégánkkal, amit valószínűleg egy darabig biztos nem tudunk elfelejteni. Kezdetben csak a gyomorforgató szaggal kellet megküzdenünk, ám amikor a vízpartra értünk, elszörnyedtünk. Lenyúzott szarvasbőrök és állatfejek hevertek szerteszét a parton és a patakban. A tetemektől nem messze, a víz folyási iránya felé haladva számos csont, koponya is a vízben éktelenkedett. A látvány bizonyította, a dögtemető nem az elmúlt hetekben alakult ki, hiszen a maradványok már régóta ott lehettek.

  Fotó: Korsós Viktor Fotó: Korsós Viktor

A környéken élők állítása szerint sem ma kezdődött ez a brutális környezetkárosítás, a vadászati törvény módosítása ugyanis alaposan megkavarta az ágazat szereplőit. Egy környékbeli gazdálkodó elmondása alapján ádáz harc folyik a földterületek megszerzéséért, átalakulnak a társaságok és a tulajdonviszonyok, miközben perek sora zajlik. Ilyen körülmények között próbálnak sokan a zavarosban halászni, hiszen sokszor nincs konkrét felelőse egy-egy területnek.

Olvasónktól, aki jelezte a heol.hu szerkesztőségének a problémát, megtudtuk, a közelben fekszik egy vadászház, ahol a Kanázsvár Vadásztársaság tagjai dolgozzák fel rendszeresen a vadakat, amelyek egy részét leadják, szétosztják. A megnyúzott, kizsigerelt állatok maradványait – az új szabályozás értelmében – a vadászok kötelesek egy legális feldolgozóba leadni, hiszen azok elásása vagy a természetbe való kihelyezése már törvényt sért.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere kérdésünkre elmondta, hozzá is érkezett bejelentés, s azonnal kiment a helyszínre tájékozódni. Megerősítette, szörnyű látvány és szag fogadta, így tanácsosnak látta a társaság egyik vezetőjét személyesen felkeresni. Elmondása szerint Németh József vadászmester kérdésére úgy válaszolt, mivel a korábbi dögkút megtelt, jó ideje hordják ide az állati hulladékot, de ha ez gondot jelent, felszámolják a jelenlegi helyzetet.

Kiderült, a terület közigazgatásilag Sirokhoz tartozik. Tuza Gábor polgármester tőlünk értesült először a kialakult helyzetről, de azonnal kapcsolatba lépett a recski településvezetővel, milyen lépéseket érdemes tenni az ügyben. Persze felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban miféle károkat okozhatott a társaság az illegális tevékenységgel. Egyelőre ugyanis még azt sem tudni, hogy a Tarnába került és oszlásnak indult bőrök, csontok milyen közegészségügyi veszélyt jelentenek.

  Lenyúzott szarvasbőröket és szarvas fejeket dobtak a patakba Fotó: Korsós Viktor Lenyúzott szarvasbőröket és szarvas fejeket dobtak a patakba Fotó: Korsós Viktor

Fábián János, a vadásztársaság elnöke vasárnap már azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy délután hozzákezdtek a terület takarításához. A tetemeket zsákokba rakták és a legközelebbi legális állati hulladéktárolóba szállították. Állította, nem tudja, hogy kerültek a helyszínre a maradványok, de gondoskodnak arról, hogy ilyen többé ne forduljon elő. Hozzátette: feltehetően területi vita miatt jelentette fel őket valaki. 

A Tarna is hozhatta a tetemeket

A recski és a siroki polgármester az egyeztetés után közösen léptek fel az ügyben. Tuza Gábor az értesülést követően azonnal a helyszínre sietett, ahol a rögtönzött szemlén azt állapította meg a vadásztársaság és a recski polgármester jelenlétében, hogy a bejelentést követően példás gyorsasággal összegyűjtötték az állati maradványokat, és legális lerakóhelyre szállították, amiről jegyzőkönyv is készült. Úgy véli, nem bizonyítható, hogy a társaság vétett volna, a maradványokat szerinte a bő sodrású Tarna is hozhatta. A mindössze négy zsáknyi tetemet időben, precízen összegyűjtötték, és elvitték. Véleménye szerint közegészségügyi problémát nem jelenthet az ügy, hiszen a bejelentést követően azonnal intézkedtek az illetékesek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Lenyúzott állati tetemek hevertek a patakmederben - Megdöbbentő képek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

Man. City: orvosin a Bayern München világbajnok játékosa?

Man. City: orvosin a Bayern München világbajnok játékosa?

A bajorok labdarúgója alapember volt Ancelottinál, az utóbbi szezonban 37 tétmeccsen szerepelt.

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

A magyar pilóta új pályacsúccsal nyerte meg a kvalifikációt Vila Realban.

Kézi BL: a Tatabánya nem indulhat, a Hypo selejtezőt játszik

A következő kiírásban is négy magyar csapat vesz részt az elitligában • Sorsolás június 30-án.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér