Megkóstolta már az indonéz szöcskelábat is

2017. március 19. 15:22 Szomszéd Eszter
eger | Kalandos út vezetett odáig, hogy Hegyi Mátyás, az 1552 Étterem konyhafőnöke, Egerben horgonyozzon le, és az egri vár látogatóinak mutassa be az általa képviselt fine bistro szellemiséget.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mint Mátyás meséli, főként tapasztalatszerzés céljából hagyta itt a 2000-es évek elején Magyarországot. A salgótarjáni születésű séf a nógrádi megyeszékhely kereskedelmi és vendéglátó szakközépiskolájában szerezte meg szakmája alapjait, de a konyha már gyermekkorában elbűvölte.

Ő maga ugyan nem emlékszik a kezdetekre, de a szülei elmondása alapján tudja, hogy már hét-nyolc évesen azt hajtogatta: egyszer szakács lesz. A középiskola elvégzése után aztán elkerült a fővárosba, ahol folyamatosan lépkedett felfelé a ranglétrán, de aztán úgy döntött: nem magazinokból akar értesülni a gasztronómiai forradalmakról, újdonságokról, hanem személyesen szerette volna megtapasztalni, hogy mi is az a fine dining.

Így hát összepakolt, és kiutazott Angliába, ahol eleinte egy pubban dolgozott, majd eljárt éttermekbe, ahol kezdetben fizetés nélkül dolgozott – megfigyelt –, majd kapott esélyt a kibontakozásra. Séfként tevékenykedett két nagynevű angol étteremben – Old Wine és Elements –, ahol sikerült ellesni a szakmai fortélyokat, majd ötévnyi tapasztalatszerzés és tanulás után hazajött. Ismét Budapesten dolgozott, majd egy ötcsillagos dunai hajón is kamatoztatta tudását. Egerbe aztán egy ismerőse révén került, amikor három éve megkeresték egy induló hely konyhájának vezetésével. Azonnal elvarázsolta a történelmi helyszín, az egri vár milliője, látta benne a lehetőséget, és tetszett neki, hogy ő alakíthatja ki az újonann létrejövő étterem kínálatát, szellemiségét.

Hegyi Mátyás három éve érkezett Egerbe, ahol a vár 1552 Éttermének a konyhafőnöke. Beleszeretett a városba Fotó: Korsós Viktor Hegyi Mátyás három éve érkezett Egerbe, ahol a vár 1552 Éttermének a konyhafőnöke. Beleszeretett a városba Fotó: Korsós Viktor

– Több dolog van, ami miatt értelmét látom, hogy itt legyek. Egyrészt Eger egy olyan vidéki város, ahol még gyerekcipőben jár a gasztronómia, de sokkal nagyobb már ez a cipő, mint a többi nagyvárosunkban. Jó az idegenforgalom, érezhető a lüktetés, ennek köszönhetően sokan térnek be az éttermekbe is, kíváncsian arra, hogy mi készül a konyhájukon. A vár különösen frekventált hely Egeren belül, és felvillanyozott, hogy itt működhet az éttermünk. Nem utolsósorban pedig kifejezetten tetszik, hogy a környék nagyon jó adottságokkal rendelkezik, így a jó minőségű alapanyag beszerzése sem okoz gondot – mondta Hegyi Mátyás, aki szerint az 1552 kínálata magyaros ételeken nyugszik, de vannak a nemzetközi konyha vonalát képviselő fogásaik is, és mindezt a fine bistro szellemiségében kínálják a vendégeknek.

Az étel és a bor egysége

A konyhafőnökség nagyon összetett munka, nemcsak főzésből áll – ez adja ugyan a gerincét –, de nagyon sok mindenre kell figyelni. Attól, hogy valaki nagyon jó szakember, nem biztos, hogy alkalmas arra, hogy egy konyhát elvezessen – vélekedett Mátyás, aki elárulta: nincs olyan étel, amit ne enne meg, mindent megkóstol, még az indonéz szöcskelábat is. Sommelier végzettsége is van, amiről úgy tartja: egy szakácsnak értenie kell a borokhoz, mert az étel és a bor egysége adja a teljességet. Egy étel a borral kezdődik, és nem fordítva – ez adja az alapját borvacsoráiknak is.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megkóstolta már az indonéz szöcskelábat is

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér