Mintát adott az országnak: új képzési formákat vezetett be

2017. február 16. 12:00 Szomszéd Eszter
eger | Dr. Sipos Mihály neve sokaknak ismerősen cseng Egerben: a Neumann János Középiskola igazgatója idén vezeti 30. éve a legendás lila iskolát, és 45 éve pedagógus.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Dr. Sipos Mihály pedagógiai tevékenységét már számos díjjal elismerték. Ám nemcsak a tanításból veszi ki részét a Neumann igazgatója, elnökölte ugyanis az egri Rotary Klubot, tagja a Fertálymesteri Testületnek, de még az Egri Bikavér Borlovagrendnek is. Nemrég megkapta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól a Tarján Rezső Emlékérmet a számítástechnika oktatásáért és népszerűsítéséért végzett kiemelkedő munkájáért. Aki kicsit is ismeri a lila iskola történetét, tudhatja, az elismerés az egyik legjobb helyre került. Harminc éve, tehát 1987-ben, alapították az iskolát egy tettre kész, bátor, nagy tervekkel rendelkező tanári gárdával.

– Kétféle képzést indítottunk: az újszerű, közgazdasági, szakközépiskolai rendszerbe ágyazott számítástechnikai képzést, illetve a gimnáziumot. A ’80-as évek második felében már vonzó volt a számítástechnikai képzés a fiatalok számára, és mi jó tárgyi feltételekkel is rendelkeztünk. Igyekeztünk maximálisan kielégíteni a tanulói igényeket és a környezet elvárásait, és ez hamar sikeressé tette az intézményt – idézte fel az igazgató, akitől természetesen a színválasztásra is rákérdeztünk.

Dr. Sipos Mihály három évtizede vezeti a legendássá vált egri lila iskolát. A mai generációról úgy vélekedik: ugyanolyan ambiciózusak, mint azok, akiket korábban tanított FOTÓ: KORSÓS VIKTOR Dr. Sipos Mihály három évtizede vezeti a legendássá vált egri lila iskolát. A mai generációról úgy vélekedik: ugyanolyan ambiciózusak, mint azok, akiket korábban tanított FOTÓ: KORSÓS VIKTOR

– Amikor 1987-ben befestették lila színre az épületet, mindenki meghökkent. Kicsit még én is, de nem kellett két év: a lila jelző egyenlővé vált a Neumann-nal. Elfogadtam a hajdani tervező, Botos Barna érvelését, hogy egy lakótelepen elhelyezkedő oktatási intézményt, ahol a fiatalok magas szintű tudást kapnak, külsőségeiben is ki kell emelni a szürkeségből – mesélte dr. Sipos Mihály, aki Egri iskolakísérlet néven ismertté vált programot dolgozott ki az informatika alkalmazására közgazdasági tárgyak oktatásában. Ezt több mint 50 középiskola vette át később. Sipos Mihály azt is elárulta, mi inspirálta ebben.

– A ’80-as években találkoztam egy cégvezetővel, aki mesélte, hogy az anyag-nyilvántartási adatokat számítógépre vitték fel. Érdekelt, mennyivel lett gyorsabb, olcsóbb így a munka és mennyi embert alkalmaznak mindehhez. A válaszból az derült ki, hogy sokkal lassabban, drágábban tudnak dolgozni, plusz 4 ember felvételére is szükség volt. Ezt nem tartottam jó megoldásnak, és ez adta az impulzust, hogy a két szakterületet már az oktatásban összekapcsoljuk. A fókuszba helyeztük a számítástechnika alkalmazását. Mi voltunk az elsők abban is, hogy az érettségi után gazdasági informatikusokat képeztünk – avatott be.

A másik újítás az volt, hogy bevezették: az iskolába jelentkező 14 éveseknek nem kell azonnal megmondaniuk, mit szeretnének tanulni, hanem kapnak két évet arra, hogy kiderüljön, mi az a terület, ami igazán érdekli őket: gimnazisták lesznek vagy szakközépiskolások. Ez mindenképpen eredményes módszernek bizonyult, hiszen a Neumannban a továbbtanulási arány 90 százalékos, és általában az első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe minden diákjuk bekerül. Az évek múlásával az iskola alapítványi iskolává vált, és egyre több lehetőségük adódott: bevezették a két tanítási nyelvű képzést, a nyelvi előkészítő osztályokat indítottak, részt vesznek az Arany János Tehetséggondozó Programban. Még felsorolni is nehéz, mennyi mindent vittek véghez vezetésével a Neumannban, ezért arra is kíváncsiak voltunk, mi adja neki az energiát a feladatai elvégzéséhez.

– Eléggé szigorú szabályok között élek. Minden reggel 5 órakor kelek, háromnegyed 6-kor már csobbanok az uszoda medencéjében. Emellett a családom támogatása is sokat jelent: feleségemmel 41 éves házasok vagyunk, a gyerekeink egyetemet végzett, családos emberek. Az utóbbi években pedig már az unokáink aranyozzák be az életünket. Sőt, egy új hobbim is van: 4 éve galambokat tenyésztek – árulta el dr. Sipos Mihály.

A mai generációról úgy vélekedik, hogy ők másként szocializálódtak, másként lehet őket megnyerni feladatokra, másként motiválhatók, de ugyanolyan ambiciózusak, okosak és tehetségesek, mint a korábbi generációk.

– Ami nagyon érdekes, hogy ők már kevésbé értik meg a leírt szöveget, az előadást, ezen oktatási módszereket fel kell váltsa az internet alapú kommunikáció, a telefon és az interaktív táblák. De a kiscsoportos beszélgetések is hatékonyabbak manapság, az ily’ módon közvetített információk sokkal közelebb kerülnek, könnyebben jutnak el hozzájuk. Tehát nagy szükség van a tanári szemléletváltásra, az új oktatási módszerekre – vélekedett a mai generációról a Neumann igazgatója.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Mintát adott az országnak: új képzési formákat vezetett be

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Felvenne 15 ezer aprópénzt a földről?

Londonban kipróbálták: egy művész egy halom érmét szórt szét az utcán, aztán várt.

Fantasztikus videón barangolhat a szívben

Fantasztikus videón barangolhat a szívben

360 fokban járhatja körül az egyik legfontosabb szervet.

Gyász: elhunyt a korábbi világbajnok Nicky Hayden

Gyász: elhunyt a korábbi világbajnok Nicky Hayden

Múlt szerdán gázolta el egy személygépkocsi Olaszországban kerékpározás közben.

DVSC: már nem Pontes a vezetőedző – hivatalos

Szerződést bontottak a portugál trénerrel, akinek a helyét átmenetileg Herczeg András veszi át.

PL: utolsó lett a Sunderland, David Moyes távozik – hivatalos

Moyes egy szezon után lemondott • A Sunderland 26-szor kapott ki a bajnokságban.

A Loki és Tőzsér mélypontja; Moniz óta nem kapott négyet a Fradi

A Loki és Tőzsér mélypontja; Moniz óta nem kapott négyet a Fradi

28 éve nem látott „bajnoki döntő” jön • Korábbi MTK-játékos csapata „dönthet″ a kék-fehérekről.

Monaco: szeretnék, ha Mbappé náluk maradna, de...

„Nem azért vagyunk itt, hogy emberek sorsáról döntsünk, visszatartsuk őket.”

Topligák: Casemiro a 2., Kanté a 67., nincs barcás a top 100-ban

Arturo Vidal a 45. helyen végzett az európai elitligák legjobban szerelő játékosai között.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér