Nem sikerült megegyezni, a Kúriára vár a végső döntés

2017. január 5. 08:06 Sike Sándor
Eger | Egy garázs árát kapná a Papp Autóház 1500 négyzetméter telekért.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Papp Autóház egyik tulajdonosa azzal kereste meg lapunkat, hogy a déli iparterületen lévő, közel 1500 négyzetméteres telküket olyan nevetséges áron sajátították ki, amiből Egerben még egy garázst sem lehetne venni, nem egy másik, hasonló célokra alkalmas telket. Az önkormányzat reagálása szerint minden törvényesen történt.

– Az önkormányzat számára ezek csak ügyek, a miénk is egy a sok közül. De mivel mi személyesen vagyunk érintve, tőlünk vesznek el, megpróbálunk mindent megtenni, hogy a legkevesebb kárunk legyen. Szomorú, hogy a helyhatóság a törvényességre hivatkozva erőből bármit megtehet. A Papp Autóház éveken át sokat adott a városnak, nem kértünk és nem is kaptunk cserébe semmit, most sem valamiféle jogosulatlan előnyre szeretnénk szert tenni, csak azt szeretnénk, ami bennünket jogosan megillet – reagált Eger önkormányzatának a város déli gazdasági területén történt kisajátításai ügyében Papp Andrea cégtulajdonos.

A városháza illetékeseit abból az apropóból kérdeztük, hogy vannak olyan telektulajdonosok, például a Papp Autóházé, akik erősen kifogásolják azt az összeget, amennyire taksálták a kisajátított telkük értékét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen eljárásban ment végbe az említett jogi procedúra.

Az önkormányzattól kapott válasz szerint részükről a tulajdonszerzés minden érintett ingatlan esetében – igazságügyi szakértői minősítéssel rendelkező – szakértői szakvélemény (értékbecslés) megrendelésével indult. A szakvélemény szerinti értékhez a közgyűlés forrást biztosított azzal, hogy meghozta a döntést az adásvételről, vagy a közérdekből történő kisajátításról.

Jelezték, hogy Eger önkormányzata – kifejezetten a déli iparterület esetében – összesen 33 ingatlanra tett vételi ajánlatot. Kétharmadukban azt a tulajdonosok elfogadták, 11 esetben pedig kisajátítási eljárás indult.

A fentiekben leírt módon elindított eljárásokat a kormányhivatal lefolytatta, az általuk kijelölt szakértői vélemények csupán néhány ezer forinttal tértek el az önkormányzat által ajánlott vételártól. Jelezték azt is, szerintük nem megkerülhető tény, hogy az eljárás során legalább öt esetben, s ezek között városvezetői szinten is történt személyes egyeztetés a Papp Autóház képviselőivel, ám a céggel a többféle önkormányzati javaslat és a város kifejezetten megegyezési szándékú ajánlatai ellenére nem sikerült egyezségre jutni.

Papp Andrea cégtulajdonos szerint 2013-ban kapták a vételi ajánlatot tartalmazó levelet a Külsősor úton lévő telkükre két és fél millió forint értékben. Az 1463 négyzetméteres, vállalkozás céljára alkalmas telek az ingatlanpiacon nem ilyen áron taksálódott, ezért jelezték aggályukat az önkormányzatnak, illetve azt is, hogy nem a pénzre lenne szükségük, hanem telekre, mert az a vállalkozás fennmaradása szempontjából létfontosságú.

– Akkor valóban felajánlottak a K2-esen egy ingatlant, amit mi megnéztünk, s az ügyvédünk által megfogalmazott levélben a cserét elfogadtuk. A megegyezés tudatában vártuk az önkormányzat lépését, ami a megbeszéltekhez képest igen meglepő volt: újabb levelük már arról szólt, hogy mivel nem jött létre megegyezés és letelt a megegyezésre szánt egy év, elindul a kisajátítási eljárás. A felajánlott ingatlanról közölték: az önkormányzat más funkciót szán neki, így az nem képezheti csereingatlan tárgyát. Az, hogy bíróságra mentünk, ebből a lépésből fakadt – idézte a történteket Papp Andrea, aki jelezte másik sérelmüket, tudniillik azt, hogy mi lett ez a „más funkció”. A 2014-ben nekik felajánlott telek „más funkciója” az lett, hogy azt egy a kisajátításban érintett másik ügyfél kapta meg.

A Papp Autóház tulajdonosa szerint vannak más furcsaságok is az ügyben. Ennek a bizonyos másik ügyfélnek a telke az övékével szomszédos, és mindössze 880 négyzetméteres volt, mégis közel négymillió forintra taksálták az értékét a kisajátításkor: 1700 forint négyzetméterenkénti ár itt, 4300 forint ott. A többi Papp Autóháznak felajánlott „csereteleknek” viszont az volt a jellegzetessége, hogy azokat már nem saját tulajdonként ajánlotta fel az önkormányzat, hanem egy év bérleményként.

– Azt a polgármester úrnak is többször hangsúlyoztuk, hogy a Papp Autóház nem akarja akadályozni az önkormányzatot a fejlesztésben, nem az a szándék, hogy a telket ne adjuk át. Elmondtuk, hogy nekünk azon a telken olyan értékeink vannak, amit telek hiányában nem tudunk hol tárolni, nem tudunk kipakolni, ezért kértük az önkormányzatot a telekcserére, nem pedig pénz felajánlására. A bíróság által megadott összeget, nem voltunk hajlandóak elfogadni, mert mi a Kúriára adtuk az ügyet – fogalmazott a cégvezető.

Ami a bírságot illeti, arra Papp Andrea így emlékezik: a kormányhivatalnál is jártak haladékot kérni a kiürítésre. Ott azt mondták, hogy mivel most nem történik ott semmi, nem gond, ha maradnak. A szóbeli megbeszélések után váratlanul jött a kormányhivatal bírsága, pláne úgy, hogy ők hangsúlyozták mindig, mivel nem üres telekről van szó, helyet kell találniuk.

Így látják az egész eljárást a Városházán

„A Papp Autóház esetében a kisajátítási eljárás jogerősen már 2014. október 13-án befejeződött, ám a társaság több megkeresésünkre, illetve a Kormányhivatal bírságot kiszabó végzése ellenére sem adta birtokba az érintett ingatlant. A Heves Megyei Kormányhivatal egyébként éppen azért szabott ki bírságot az ügyben, mert a cég nem hajtotta végre a bírósági határozatot, azaz a jogerős ítéletet. A társaság a bíróság által jóváhagyott vételárat nem volt hajlandó átvenni, így az általunk tett vételi ajánlat és a Kormányhivatal által készíttetett értékbecslés összege közötti különbözetet bírói letétbe helyeztük, s ez alapján a földhivatal – még 2014-ben – bejegyezte az önkormányzat tulajdonjogát” – áll a megyeszékhely önkormányzatának lapunknak megküldött válaszában.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nem sikerült megegyezni, a Kúriára vár a végső döntés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

Holczer Ádám kihasználta, hogy Simon András és Máté János nem értett egyet abban, ki rúgja a 11-est.

Vasárnapi sportműsor: topligák el Clásicóval, kézi BL, NB II

Arsenal–Manchester City az FA-kupa döntőjéért • Moto GP • Sznúker.

Vasas–Honvéd: Nagy Gergely lázas betegen lett a meccs legjobbja

A Vasas kapusa megfogta Lanzafame tizenegyesét és a hosszabbításban is hatalmasat védett.

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

A Gyirmót előnyben volt, de Gera Zoltán megfordította a meccset • A hazaiak lőttek lesgólt és kapufát is, az utolsó percekben pedig tizenegyest hibáztak.

Úszás: Sós Csaba kijelölte a magyar csapatot a vizes vb-re

Az ob végéig kvalifikációt szerző versenyzők mostantól kezdve védettséget élveznek.

Örülhet a Vasas: Nagy-bravúrokkal fontos győzelem

Nagy lehetőséget szalasztott el az éllovas Honvéd, amely kikapott a piros-kékektől az újpesti rangadón.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér