Orbán optimista, és néhány hibát beismert Egerben

2012. február 9. 07:17 heol/origo/nol
eger | A miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány nem menti meg az önkormányzatokat. A bankok felé már nem nyit újabb frontot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Orbán Viktor gimnazistáknak beszélt a rendszerváltásról

20:05
A rendszerváltoztatásról és a Fidesz megalapításáról is beszélt Orbán Viktor kormányfő csütörtökön délután az egri könyvtárban gimnazistáknak - közölte a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter kifejtette: az egri könyvtár rendszeresen lát vendégül helyi gimnazistákat, akik ezeken az eseményeken történelmi témájú előadásokat hallgatnak és beszélnek meg. Orbán Viktor csütörtökön mintegy félszáz diák előtt a rendszerváltoztatásról és a Fidesz megalapításáról beszélt - ismertette a szóvivő, hozzátéve: a pártelnök-miniszterelnök kitért arra, hogy "az 1989-1990-ben egy célért küzdő közéleti személyiségek mára a politikai paletta legkülönbözőbb részeire kerültek, és sokszor igen éles vitákat folytatnak egymással".

A tanulók a csaknem kétórás találkozón sok kérdést tettek fel a kormányfőnek, többek között az 1989. június 16-án a Hősök terén történtekről, a miniszterelnöki munkáról, beszédek írásáról, valamint a munka és a családi élet összeegyeztethetőségéről - közölte Szijjártó Péter.

A miniszterelnök facebook-oldalán néhány fotót is közölt az eseményről.

Krónika

Szimpatizánsok fogadták Orbán Viktort Egerben szerdán este. A miniszterelnököt "Szeretünk Viktor", "Viktor, tarts ki, veled vagyunk" feliratú transzparensekkel fogadták a demonstrálók. Néhányukkal a miniszterelnök kezet fogott, pár szót váltott, mielőtt bement volna a frakcióülésnek helyet adó Hotel Eger Park épületébe.

Védőernyő alatt tanácskoznak

Mivel tavaly ősszel Hajdúszoboszlón az újságírók és a képviselők "a bokrok alatt találkoztak", Lázár János frakcióvezető Egerben (félig) tréfásan inkább egy "intimszobát" javasolt az információ-szivárogtatásra készülő képviselőtársainak - tudta meg a heol.hu (nem az intimszobában).
A portálnak többen megerősítették, hogy a tanácskozásnak helyet adó termet "leárnyékolták", így bent nem használhatók a mobiltelefonok. (Az épületben viszont igen, legalábbis a recepción biztosan). A lap forrása szerint ennek a technikai korlátnak nem holmi "titkolózás" az oka, inkább az, hogy a belső körben elhangzó, olykor "kötetlenebb mondatok", (fél)információ-morzsák ne keljenek önálló életre a médiában.

Orbán esti értékelő beszédében "az átalakítások veszteségének" nevezte, hogy nagyjából tizenöt százaléknyi választó elpártolt a Fidesztől az elmúlt másfél évben. A miniszterelnök az [origo] értesülései szerint elismerte, hogy a felpörgetett törvényhozási tempó hibákkal járt, és azt is, hogy a kormány nem tudta betartani az új munkahelyek teremtésére vonatkozó ígéretét. A képviselőket főleg a recesszió és az önkormányzatok devizaadóssága aggasztotta. Az utóbbival kapcsolatban Orbán világossá tette, hogy a kormány nem menti meg a helyhatóságokat.

  Szimpátia. Mintegy ötvenen fogadták kitörő lelkesedéssel a miniszterelnököt FOTÓ: ÖTVÖS IMRE Szimpátia. Mintegy ötvenen fogadták kitörő lelkesedéssel a miniszterelnököt FOTÓ: ÖTVÖS IMRE

Az eddigi időszak törvényhozási tempójával kapcsolatban a résztvevők szerint néhol önkritikusan fogalmazott a miniszterelnök: elismerte például, hogy gyakran "a választók se értették, hogy hova ez a kapkodás". Az átalakításokat azonban szerinte nem lehetett volna lassabban levezényelni, mert "ha elhúztuk volna, megfeneklettek volna az ügyek". A felfokozott törvényhozási tempóval kapcsolatban Orbán később egy képviselői kérdésre is elismerte, hogy a kapkodásban születtek olykor "nem szerencsés vagy nem megfelelő" megoldások, ezeket azonban, azt mondta, hogy orvosolni fogják utólagos korrekciókkal, törvénymódosításokkal.

A derűlátó beszéd után a képviselői kérdésekre már nem mindig adott megnyugtató válaszokat Orbán. Elismerte például, hogy a visszaesésnek nem a költségvetési következményei lesznek drámaiak hanem az, hogy recesszióban nemcsak hogy nem hoz létre a piac új munkahelyeket, hanem még a meglévőket sem őrzi meg. Márpedig ebben Orbán szerint e téren "erős ígérete volt" a kormánynak, ami eddig nem teljesült és elérni is egyre nehezebb.

Mindenkire szükség van

A frakcióülés szerdai programja - Orbán Viktor helyzetelemzése után - csaknem éjfélig tartott, utána még volt módjuk a megfáradt képviselőknek az egri borokkal ismerkedni, viszont a kérdések korántsem fogytak el, így csütörtökön reggeltől, várhatóan délig, kora délutánig folytatódik a kérdezz-felelek. Utána Pintér Sándor a közmunkaprogramról fog beszélni, Matolcsy György pedig a gazdasági helyzetet taglalja, ebben várhatóan központi téma lesz a devizahitelesek megmentésének ügye.

A heol.hu úgy tudja: csütörtökön is terítékre kerülhetnek konfliktusos ügyek, köztük helyi, térségi problémák is, hiszen minden képviselő a saját körzetének dolgait tartja a legfontosabbank. A "nagy témák" között várhatóan a járási rendszerrel kapcsolatban alakulhatnak ki viták, belső források szerint sok érdeksérelem feszíti a közigazgatás átszervezését.
A kisebb parlament témaköre már szerdán szóba került, mint olyan téma, ami belső feszültségeket szülhet. Úgy tudni, elhangzott a tanácskozáson, hogy már zajlanak és "jó ütemben" haladnak azok a tárgyalások, amelyek során kiderül, hogy a későbbiekben "kire hol számítanak." Orbán Viktor pedig mindenki tevőleges együttműködését kérte abban, hogy az emberek továbbra is a mostani kormányzópártokban lássák azt a politikai erőt, amelyik képes a válsággal megbirkózni. Beszélt arról is: a világgazdasági körülmények rejtenek kockázatokat, ám szerinte ezeket remélhetően csillapíthatja, hogy a idén a tavalyinál mintegy 500 milliárd forinttal több uniós pénz érkezhet az országba. (heol.hu)

"Már eleget csaptunk oda a bankoknak"

Aggályként vetették fel a kormánypárti polgármesterek a miniszterelnöknek az önkormányzatok devizaadósságának problémáját is, azt firtatva, vajon készül-e a kormány a helyhatóságoknak hitelező bankok elleni fellépésre, ahogy azt a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester több alkalommal is felvetette. A miniszterelnök nemmel válaszolt a felvetésre, mondván a kormány "eleget csapott már oda" a bankoknak az elmúlt másfél évben, és nem illene újabb frontot nyitni akkor, amikor épp csak lezárultak a konfliktusai a pénzintézetekkel.

Pósán László az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentését bírálta, példaként a jogászképzést hozva fel. Orbán szerint valóban hiba volt százra csökkenteni az államilag támogatott jogász férőhelyeket. A helyes az lett volna, ha nullára csökkentik, mondta.

Puccs leverve

Puccskísérlet zajlott ellenem három fronton, amiben benne volt a CNN és néhány magyar, valamint külföldi diplomata is – erről beszélt Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén. A hvg.hu szerint a miniszterelnök másfél órás beszédének jelentős részét az általa csak "három lábon állló puccskísérletnek" szentelte. Eszerint az elmozdítására irányuló folyamatnak volt egy nemzetbiztonsági része, a szervezők felhasználták a "nemzetközi médiát", valamint diplomáciai kapcsolataikat is.

A részletekről szólva Orbán Viktor arról beszélt, szerinte például a CNN Magyarországról szóló tudósításai szándékosan akarták azt a látszatot kelteni, hogy a Fideszen belül egyre erősödik az elégedetlenség személyével szemben, emiatt befolyása meggyengült. Konkrét példaként az Országos Bírói Hivatalt vezetőjének személyét, a kiválasztás körüli híreket említette. (Szájer József felesége, Handó Tünde került az új bírói hivatal élére, ezt többen a Fideszen belül is nehezen vállalhatónak tartották.) Mint mondta, ez volt az oka annak, hogy Handó Tünde megválasztása után "vakondokat", vagyis nemmel szavazó képviselőket keresett a frakcióban. "El kell dönteni, hogy ki melyik párt tagja, melyik oldalon áll" - mondta a hvg.hu szerint. A harmadik "lábról" annyit mondott, hogy az előző kormányokhoz kötődő külügyesek használhatták fel nemzetközi kapcsolataikat arra, hogy gyengítsék személyét. "A puccsot sikerült leverni" - mondta végül.

Működik a centrális erőtér

Jó hangulatban volt - így jellemezték fideszes képviselők a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén, a Hotel Egerben felszólaló Orbán Viktort, aki a parlamenti szezont előkészítő tanácskozáson politikai helyzetértékelést adott Egerben.

A miniszterelnök az éjszakába nyúló frakcióülésen, az országértékeléshez hasonlóan, arról beszélt, hogy az alkotmányos rendelkezésekkel és a sarkalatos törvényekkel megakották a konszolidációs kereteket, a rendszereket viszont be kell lakni, "be kell üzemelni", ez most következik. A kiszivárgott hírek szerint utalt arra, hogy az átalakítások során a konfliktusokkal is számolnak, és a kormány kalkulált a népszerűségvesztéssel is.

A résztvevők elmondása szerint Orbán Viktor - ahogyan egy évvel ezelőtt Siófokon, illetve ősszel Hajdúszoboszlón - ezúttal is beszélt arról, hogy nincs ellenzék, a centrális erőtér viszont már működik. Azaz, amit elterveztek, az már létező valóság, és ezt a rendszert az esetleges recesszió sem veszélyezteti. A kormány viszont nem recesszióval, hanem – ha minimálisan is – gazdasági növekedéssel számol, 2012 az elrugaszkodás éve lesz.

Az IMF-tárgyalásokról nem hangzottak el részletek

A képviselők azt mondták, az IMF-tárgyalásokról, arról, hogy a kormány milyen mandátummal hatalmazta fel a Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezette delegációt, Orbán Viktor szerdán este nem beszélt a kormánypárti frakciók előtt. A részleteket valószínűleg ma ismerteti Fellegi Tamás a képviselőkkel.

Az egyik résztvevő azt mondta, a miniszterelnök Egerben a helyzetértékelése során azt sem erősítette meg, nem is említette, hogy az IMF-hitel nagyságrendje azonos lehet a Gyurcsány-kormány által felvett hitellel, azaz 17-20 milliárdos lehet.

BKV- és Malév ügy igen, Schitt-ügy nem

Késő este szóbe került a BKV- és a Malév ügye is; a miniszterelnök  állítólag "sorsszerűnek" nevezte a Malév sorsát, forrásaink szerint azt mondta, ez borítékolható volt, különösen miután az Európai Uniós szabályok "eltiltották" a kormányt attól, hogy finanszírozza a légitársaságot. Orbán Viktor állítólag azt mondta, hogy szerinte XXI. század nemzetgazdaságához hozzátartozik egy nemzeti légitársaság, "de nem mindenáron". És miután Európában nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, „nem tolonganak a befektetők sem”.

Tarlós István nem volt ott Egerben a frakcióülésen, viszont a képviselők felvetették, hogy a BKV is a Malév sorsára juthat. A nol.hu információi szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy ez nem igy lesz, és egyértelművé tette, hogy az állam nem finanszírozza a közlekedési vállalatot a végtelenségig. Budapestnek is biztosítani kell a szükséges források egy részét. "A főpolgármesternek pedig a kerületi polgármestrekkel le kell ülnie, és megyegyeznie".

A nol.hu -nak név nélkül nyilatkozó képviselők szerint éjfél előtt a Schmitt-ügy nem került szóba.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Orbán optimista, és néhány hibát beismert Egerben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

És végül mégis csak egy lyukat sikerül vele megtalálni.

Molylepkét neveztek el Donald Trumpról

Az újonnan felfedezett rovarfaj ezt annak köszönheti, hogy egyedeinek fején pont olyan sárga hajképződmény van, mint a megválasztott amerikai elnökén.

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Aspas góljára még felelt Marcelo, de rögvest jött az újabb vigói gól. 3 meccs óta nyeretlenek a királyiak.

„Nem vagyok magyar, de papíron az lehetek” – a légiósszabály útvesztőjében

Fél éven belül is többször változott a szabály – most akkor ki számít hazai játékosnak?

Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Kezdődik a keretgondozás, Schneiderlin után Depay, Young, Rashford és Martial is távozhat Manchesterből.

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Zubai: Felszabadult játékkal nyertünk, ez már ráfért a csapatra • Sabaté elégedett volt a védekezéssel.

Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Tizenhárom gól lett közte.

Felkészülés: a Videoton ikszelt az orosz élcsapattal

Döntetlent játszott a Honvéd is, a DVTK és a Paks NB II-es csapatot győzött le.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér