Parkvasút a népkerti futballpálya mellett

2017. február 17. 11:47 Tari Ottó
HATVAN | Sikeres elbírálás esetén elkezdődhetne a népkerti parkvasút építése. Az önkormányzat vezetése két pályázatot is benyújtott a megvalósításra.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Európa számos országában reneszánszukat élik a kisvasutak. A keskenyvágányon közlekedő járatokat nemcsak az adott településen élők, hanem a turisták is kedvelik, környezetkímélő üzemmódjuk – többnyire elektromos hajtásúak lévén – pedig népszerűvé teszi azok számára is, akik egyébként kifogásolják a levegő terheltségét.

A hatvani idegenforgalom fellendítésére irányuló elképzelések között is fontos szerepet kap a parkvasút létesítése. Horváth Richárd polgármester – aki a Vasutastelepülések Szövetségének elnöki tisztét is betölti – már tavaly vázolta erre vonatkozó elképzeléseit, amikor kifejtette: az általa vezetett település másfél évszázada meghatározó vasúti csomópontja hazánknak, ezért a keskenyvágányos közlekedés nemcsak praktikus megoldás, hanem tisztelgés a hagyományok előtt, s egyben nosztalgiázásra is alkalmas.

Az elképzelések első fázisa a Népkertet érinti, amely kiemelt szerepet kap az önkormányzat fejlesztési terveiben. A területen – a futballpálya felőli északi részben – még fellelhető a régi kisvasút nyomvonala, amit a tervek szerint mintegy kétszáz méteren felújítanak, esetleg kibővítenek. A megállókban hordó, várfal, indóház, sorompó vagy éppen talpfák jelzik, hogy ki lehet szállni a történeti játszótérnél. Terveznek ezen kívül vadászatról szóló játszóteret és további tematikus megállókat. Lesz díszkert ivókúttal, szökőkúttal, padok és virágok karéjában. A sérülések elkerülése végett gumitégla-burkolat védi a gyerekeket. Nem maradhatnak aréna nélkül a tinédzserek sem. Nekik mászófalat és gördeszkapályát építenek, de alkalmuk lesz a graffiti vagy street art iránti vonzalmaikat is kiélni.

A parkvasút pályáját a későbbiekben kibővítenék, bekapcsolva a település főbb pontjait, illetve a Vadasparkot is. Ehhez számos műtárgyra és kiszolgáló egységre – kocsiszínre, töltőállomásra, tóra, hidakra és egyebekre – is szükség lesz, de ezek ma még csak a hosszú távú elképzelésekben szerepelnek. Miként a vasúttörténeti park létrehozása, amelyben használaton kívüli, felújított mozdonyok kapnának helyet.
– Ha mindez megvalósulna, még népszerűbbé válhatna a Népkert – közölte Horváth Richárd, hozzátéve: az erre irányuló egyik pályázatot tavaly májusban adta be a város, s a projekt összértéke több mint négyszázötvenkét millió forint, ami az utolsó fillérig uniós támogatás. Emellett állami forrásokra is számítanak. A képviselő-testület a legközelebbi rendes ülésén dönt a terepfelmérésről, illetve az ezzel összefüggő teendőkről.

A parkvasút pályáját is későbbiekben kibővítenék Képünk illusztráció Fotó: beküldött A parkvasút pályáját is későbbiekben kibővítenék Képünk illusztráció Fotó: beküldött

S ha már a Népkert fejlesztése terítékre került, a polgármester elmondta, hogy a fentieken túl számos ötlet vár még megvalósításra. Például az elmúlt fél évszázadban szabadtéri színpad is működött itt, amit mintegy tíz évvel ezelőtt lebontottak. Azonban több rendezvényt is tartanak a területen, amelyekhez szükség volna mobil színpadra és lelátóra. Ezek megépítése is a tervekben szerepel, továbbá mintegy négyszázötven méter járda, vécé és pelenkázó is a komfortot szolgálná, miként a vizesblokk, az alkalmi büfék és a kávézó.

Lifttel a víztoronyba

A turistacsalogató elképzelések sorában talán a buszpályaudvarból kimagasló víztorony fejlesztése tűnik a legmerészebbnek. Azt tervezik, hogy kívül, a torony oldalában üvegborítású panorámalift vinné fel a forgó teraszig kíváncsi utasait, ahol azok a kávézót magába foglaló kilátóhelyről maradéktalanul gyönyörködhetnének  a városképben. A terasztól felfelé karfalift szolgálná a közlekedést, de a víztorony belső lépcsőin gyalog is fel lehetne kapaszkodni. Helytörténeti kiállítással lenne teljes a nem mindennapi élmény. Egy másik tervvel, a gumikerekes kisvasúttal – a „dottóval” – pedig részben már meg is ismerkedhettek a hatvaniak, hiszen az alkalmatosság több próbajáraton szállította az utasokat, ha pedig kedvezőbbre fordul az időjárás, még gyakrabban találkozhatnak a piros színű járgánnyal.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Parkvasút a népkerti futballpálya mellett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

NB I: hidegrázós kispesti fieszta, Rossi utolsó pacsija – videó

Ott voltunk a pályán, a lelátón, a sörsátorban, de a Honvéd öltözőjébe is bejutottunk a „bajnoki döntő” után.

Honvéd: bejelentették Marco Rossi holland utódját

Erik van der Meer veszit át a bajnokcsapat irányítását a következő szezonban.

MTK: ezt ordították a drukkerek Torghellééknek a kiesés után

A találkozó lefújása után a kék-fehérek szurkolói nagyon csalódottak voltak.

Videó: Lazovics úgy dobálta magát, mint egy partra vetett hal

A Videoton szerb támadója nagyon meg akarta mutatni, mennyire fáj a lába.

NB I: Ha valakinek 10 kiló súlyfeleslege van, ne vezessen az élvonalban – Bódog

Herczeg: Debreceni vagyok, bennem volt azért, hogy nehogy kiessen a csapat, amikor én ülök a kispadon.

NB I: így tudta meg Eppel, hogy Rossi távozik – videó

A Budapest Honvéd gólkirálya az újságíróktól értesült az olasz vezetőedző bejelentéséről.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér