Szabad jelzésre várnak

2011. február 15. 11:45 Szilvás István
MÁTRAVASÚT | Váltóállításra készülnek a térségben a korábban bezárt kál-kápolna–kisterenyei szárnyvonalon, ahol az érintettek most szövetséget alakítottak a személyszállítás újraindítására.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


Nem nyugodtak bele a Tarna-völgyi településeken élők abba a döntésbe, amellyel a korábbi kormány – a gazdaságtalan működésre hivatkozva – megszüntette a személyforgalmat a Kál-Kápolna–Kisterenye közötti szárnyvonalon. A térséget keményen sújtó válságot ugyanis még jobban elmélyítette a vasúti forgalom hiánya, ami csaknem teljesen elzárta a lakosságot, s a még működő vállalkozásokat az ország vérkeringésétől. Ezért az elárvult sínpár mentén egyre többen szorgalmazták a 84-es, mátrai szárnyvonal újranyitását, legutóbb január elején Recsken tartottak fórumot az ügyben. Az érveket és ellenérveket egyaránt felvető tanácskozáson a többség az újranyitás mellett kardoskodott.

Újraindul? A bezárás elzárta a lakosságot, a még működő vállalkozásokat az ország vérkeringésétől. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE Újraindul? A bezárás elzárta a lakosságot, a még működő vállalkozásokat az ország vérkeringésétől. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE


– Ideje lenne létrehozni a mátrai vasúti szövetséget – szorgalmazta akkor Tuza Gábor.  Sirok alpolgármestere arra a kezdeményezésre utalt, amelyről Bödecs Barna, a már működő, s hasznosítható tapasztalatokkal rendelkező Bakonyvasút Szövetség elnöke beszélt a fórumon.
Azóta komoly lépés történt a szárnyvonal ügyében, a számos helyi, illetve a megyei önkormányzat, valamint több civil személy összefogásával február 4-én megalakult ugyanis a Tarna-völgyi Mátravasút Szövetség.


– A résztvevők azt a célt tűzték ki, hogy mind a személy-, mind pedig a teherszállítás tekintetében mielőbb újrainduljon a teljes forgalom az érintett vonalon – tájékoztatott az ügyvezető alelnökké választott Magda Gyula recski vállalkozó. Mint elmondta, ezt kiemelten közhasznú szervezetként kívánják megvalósítani. Tevékenységük kiterjed a térséget vonzóvá tevő idegenforgalmi események szervezésére, a településfejlesztésre, a kulturális örökség, valamint a természet és a környezet védelmére, továbbá a fiatalokat helyben tartó csoportok támogatására.


A szövetség elnökévé – miután a szárnyvonal működése nemcsak a Tarna menti részt, hanem a megyeszékhelyt, továbbá Dél-Hevest, illetve a szlovákiai szomszédságot is érinti – Szabó Róbertet, a megyei önkormányzat vezetőjét javasolták és választották meg. Az ügyvezető alelnöki tisztséget Magda Gyula, az alelnökit pedig Pócs István recski polgármester tölti be. Az ügyvivő testület tagja Czipó László Tarnaszentmária, Farkas László Aldebrő, Farkas Sándor Verpelét, Morvai János Kál, Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, valamint Magda Zsanett közgazdász és dr. Sófalvi Antal recski háziorvos lett. Megválasztották továbbá a jogszabály által a működéshez előírt bizottságok vezetőit és tagjait, s megtették a szükséges lépéseket a szövetség cégbírósági bejegyzése érdekében.

Egyeztetés a szakhatóságok és a MÁV illetékeseivel

A Tarna-völgyi Mátravasút Szövetség alapítói felhatalmazták Magda Gyulát, hogy egyeztető tárgyalásokat folytasson a szakhatóságok és a MÁV illetékeseivel. Az ügyvezető alelnök elsőként Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral ismertette a szövetség gazdasági és természetvédelmi elképzeléseit, amelyeket a szakember egyértelműen támogatott. A továbbiakban dr. Völner Pált, a vasutat felügyelő államtitkárt, valamint a MÁV gazdálkodást felülvizsgáló bizottságát kívánja tájékoztatni a szárnyvonal üzemeltetésével kapcsolatos tervekről és gyakorlati teendőkről.


Az alapító tagok megállapodtak abban, hogy az érintett települések esetében a szövetségi tagdíj évi 1000 forint lakosonként, a megyei önkormányzat egy főként lép be a szervezetbe. A számításba vett támogató cégek, szervezetek, egyesületek – legyenek azok gazdasági, kulturális avagy idegenforgalmi jellegűek – maximum 700 ezer forintot fizetnek évente. Döntés született arról is, hogy egy olyan logót terveztetnek, amely kifejezi a szövetség célját és tevékenységét. A testület szükség szerint, de négyhavonta mindenképpen értékeli az ügyben végzett munkát.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szabad jelzésre várnak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér