Szárnyvonalas szövetség

2011. január 11. 10:09 Szilvás István
VASÚT | A korábban bezárt 38 vasúti szárnyvonalból tavaly decemberig tizenegyen indult újra a közlekedés. A mátrai térségben összefogással próbálják felgyorsítani a folyamatot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


– Ha valaki Aldebrőről a kistérségi központba akart utazni, az vonat híján csak Eger városán át busszal jutott el Füzesabonyba. Igaz, azóta elértük, hogy a Volán közvetlen járatot indított, de ha valakinek hosszabb dolga akad ott, akkor már bajban van a visszautazással – érzékeltette a személyszállítás hiányának a hátrányát Herman István. A térség országgyűlési képviselője – akárcsak Horváth László, a megyei kormányhivatal vezetője – nemcsak ezért szorgalmazta a Kál-Kápolna–Kisterenye közötti vasúti személyforgalom újraindítását. A 84. számú vonalat gazdaságtalan működésére való hivatkozással bezárták, ám ez – mint Magda Gyula térségi menedzser az ügyben tartott recski fórumon kiemelte – elszigeteli a térség gazdaságát, a közútra terelődött teherszállítás tönkreteszi a természeti és az épített környezetet.

A mátrai szárnyvonalon ismét járhat majd a vonat. A megnyitását szorgalmazzák a vasútmentők. Archív fotó: Ötvös Imre A mátrai szárnyvonalon ismét járhat majd a vonat. A megnyitását szorgalmazzák a vasútmentők. Archív fotó: Ötvös Imre


– Az újranyitás felfutást hozhat minden téren, de különösen a személyszállításban, a gyógyturizmusban és az idegenforgalomban – érvelt Magda Gyula, akihez számos érintett nógrádi és Tarna menti település polgármestere csatlakozott.
Állásfoglalásukban megerősítette őket Bödecs Barna, a Bakonyvasút Szövetség elnöke, aki arról szólt, hogy miként szervezték meg és üzemeltetik térségükben az elővárosi közlekedést.
– Nem igaz, hogy milliárdokra van szükség a vonal rehabilitációjához – jelentette ki.


A megvalósítható ötletek zöme szerepel abban az előterjesztésben is, amelyet a mátrai vasútmentők készítettek. Az új tulajdonosi szemléletre, motivációra, hatékonyságra és a sikerorientáltságra épülő struktúra – egy létrehozandó kft. – lehetővé tenné a vonal gazdaságos működtetését. Ehhez a szaktárca, a MÁV és a helyi gazdasági szervezetek, önkormányzatok összefogására van szükség.
– A kezdeményezés túlmutat e térségen, miután lehetővé válna általa az Európai Unió által is támogatott interregionális vasút beindítása. Ennek eredményeként Losonctól – Fülek és Salgótarján érintésével – vonattal elérhető lenne Eger, de akár a főváros, illetve az ország távolabbi része is. A szlovák oldal partner lenne – tette hozzá dr. Tóth Emília, a Magyar Közlekedési Klub szlovák–magyar referense.

Vasútra terelhetik a vonal újranyitásával a kő- és áruszállítást is

A térség kőbányáiból, erdészeti és ipari vállalkozásaitól több mint kétmillió tonna árut lehetne átirányítani a vasútra, így megkímélnénk a további romlástól az utakat, az azok mentén lévő épületeket. Tavaly számos demonstrációt tartottak a környék településeinek lakosai, úgy tűnik, sikerrel.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője, Kovács Mónika kifejtette: a kormány vizsgálja a 84-es szárnyvonal újranyitásának a lehetőségét.
– Csak nálunk 12 olyan rendezvény van évente, köztük a vasútállomástól induló Mátrabérc-túra, amely az idegenforgalomhoz kötődik. Ezek biztosan növelnék a vonal személyforgalmát – mondta Tuza Gábor, Sirok alpolgármestere, aki azt szorgalmazta, hogy ideje lenne létrehozni a mátrai vasúti szövetséget.

A Bakonyvasút Szövetség sikeres kezdeményezése

A 2009-ben alakult Bakonyvasút Szövetség sikere a reális célkitűzésben, a költséghatékony vasúti közlekedés megszervezésében keresendő. A győri elővárosi járatok mellett öt vonatpárt indítanak majd Győr és Veszprém között is. A reggeli és a délutáni órákban bevezették a 60 perces ütemes menetrendet, amelyet összehangoltak az autóbuszjáratokkal. Az utazók igényeinek megfelelően építették ki a megállóhelyeket, ahol precíz tájékoztatást adnak a csatlakozásról.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szárnyvonalas szövetség

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér