Színházi jövő, önkormányzati biztossal

2012. január 26. 09:01
Online | Üléseztek az egri képviselők csütörtökön. Csathó Csaba önkormányzati biztos lesz, segít kiválasztani a legjobb struktúrát a színháznak és a bábszínháznak. Kísértett a HospInvest.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

12.10

A közgyűlésnek vége. Februárban folytatják.

11.56

Tóth István a Bárány-uszoda tervpályázatával kapcsolatban osztja meg gondolatait. Ő elment az egyeztetésre, mert érdekelte. Tóth kiemeli: már korábban kérte, hogy tartsanak lakossági fórumot, de már okafogyott.

A jobbikos politikus elmondja: a Bárány-uszoda turisztikai attrakciónak készül, de korábban az mindig a sportolóké volt. Azt kérdezi: kié lesz a Bárány a turistáké, vagy a sportolóké?

11.53

Habis szerint nincs olyan, hogy közmunkás nyugdíjas.

11.49

Császár Zoltán kér szót napirend után. Megdicséri a közterület felügyelet munkatársait, mert kiválóan dolgoztak, amikor Egerben járt Schmitt Pál.

A képviselő szerint jó lenne, ha nyugdíjasokat tudna foglalkoztani a város közmunkában parkőrként.

11.46

Három  egri iskolában - Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola, Dobó István Gimnázium - volt komplex ellenőrzés. Mindegyik rendben működik. Az erről szóló tájékoztatót elfogadták a képviselők.

11.43

Sürgősségi indítvány: visszavonják az EKMK igazgató posztjára kiírt pályzatot. Kovács Luca azt javasolja, hogy a költségvetés után döntsenek a kérdésről. A jegyzőasszony szerint számos kulturális kérdésben kell még dönteniük a képviselőknek, például a könyvtárnak ma sincs alapító okirata.

A képiveslők elfogadják az előterjesztést, az intézmény Kovács Katalin megbízott igazgató vezetésével működik tovább.

10.39

Habis sajánlja, hogy Császár nem hallgatja meg a választ. Az irodavezető ugyanis közben elmondta: hogy senkit nem rúgtak ki a lakásból. A polgármester szerint Császár valótlanságokat állít. Az orovosok magánemberként akkoriban is bérelhettek lakást.

(A teremben ülők páran megtapsolják a polgármestert.)

Császár azt kéri, habár lehet hogy a fővárosban ezt tanulja Habis, vele ne  legyen arrogáns.

Az előterjesztést EGYHANGÚLAG elfogadja a testület.

10.33

19. napirend: 10 lakást bérelhetnek az egri kórházban dolgozó orvosok 20112-ben. Császár Zoltán kérdezi. két éve miért vonták meg ezt a lehetőséget.

Habis László úgy emlékszik nem vonták meg a lehetőséget. Azt azonban kiemeli: a Hospinvest nem befektető, hanem pénzszivattyú volt.

Misz Mihály (Fidesz) szerint Császár védi az a "bizonyos" céget, amely mérhetetlen károkat okozott. Császár válaszol: nincs ilyen meg olyan orvos, eskü és eskü között sem lehet különbség. A hospinvest-ügyről úgy fogalmaz: sokan politikai tőkét kovácsoltak belőle, meg is jutalmazták őket.

Misz Mihály elmondja: ő volt az első, aki egy egri rádióban elmondta, hogy mindenki együtt van. Ő privát cégnél dolgozott, tudta, hogy a privát nem jelenti azt, hogy jó. Őket igazolták a történések. Misz szerint minden orvos hivatsásának megfelelően helyezkedett el, sajnos nem mindenki tudott visszajönni.

Császár Zoltán: - Senki nem vonja kétségbe az orvosok tudását. Pontosan ezért mondja azt, hogy mindenkinek járt volna a lakás.

11.31

Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a testület.

11.25

Misz Mihály és Gál Judit is támogatja az ügyet. Császár Zoltán is. Mindnekinek nagyon tetszik.

Császár Zoltánnak azért van egy-két kifogása. Szerinte kellett volna program a Szépasszony-völgybe, s nem szavazza meg, hogy a fesztivál programjában szerepeljen egy ökumenikus istentisztelet.

Rázsi Botond elmondja: a völgy nincs kizárva. Az istentiszteletet nem Eger találta ki, hanem a szervezők, s már évtizedes hagyomány.

11.22

Csarnó Ákos nagyon örül, reméli, hogy a képviselők elfogadják az előterjesztést. Tudja, mit jelent a Kaláka Fesztivál, hiszen szerepelt már a diósgyőri rendezvényen. Nyüzsgő, emberekkel teli rendezvényt ígér az LMP-s tanácsnok.

11.19

Tóth István azt kérdezi, nem baj-e, hogy egy pesti kft kapja az 5 milliót. Szerinte esetleg jobb lenne közvetlenül a fellépőknek, szervezőknek adni. A jobbikos politikus azt is kérdezi: megéri-e ebben a nehéz gazdasági helyzetben 5 millió költeni egy új fesztiválra.

Rázsi Botond, mint előterjesztő elmondja: ez az 5 millió sokszorosan megtérülhet, de ha nem szavazzák meg, biztos, hogy nem lesz Egerben Kaláka Fesztivál. 

11.15

Egerbe jöhet idén a Kaláka Fesztivál. A diósgyőri vár felújítása miatt ugyanis a nyáron el kell költöztetni az eseményt, s a szervezők Eger mellett döntöttek. Régóta tárgyal már egymással a Kaláka csapat, valamint az EKMK és az önkormányzat. A képviselők most 5 milliós támogatásról döntenek.

A tervezett fellépők:

Budapest Klezmer Band
Csík zenekar
Ferenczi György és a Rackajam
Kaláka együttes
Kobzos Kiss Tamás és Erdal Salikoglu (Törökország)
Makám együttes
Misztrál együttes
Muzsikás együttes
Palya Bea
Romengo együttes
Tabulatúra Régizene együttes
Vujicsics együttes

11.14

Az egri sportlétesítmények idei használatáról dönt a testület, egyhangúlag elfogadják.

11.09

Vissza a sorba. Tizenhatodik napirend: a Bányakerti területrészen bekövetkezett pince- és partfalomlás vis maior pályázata. A veszélyelhárítás becsült költsége 60 millió forint, a saját erő várhatóan 18 millió. 

11.08

16 igen - a képviselők egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

11.05

Habis örül a konszenzusnak, előterjesztőként befogadja az alpolgármesteri módosítót: Csathó Csaba önkormányzati biztos lesz.

Érintettként szólal meg a Fideszes képviselő. - Nehéz feladatról van szó, számomra megtisztelő, hogy elfogadnak.

Elmondja, hogy mit vállal. Örül annak, hogy Egeré a színház, de minden gond is jön az intézménnyel. Mindent megtesz, hogy a Gárdonyi ne legyen többé befogadó színház. A pénz kevesebb lesz, de minden tanácsot szívesen fogad, a hosszú müködés érdekében.

11.00

Habis sorolja, hogy jelenleg éppen ki foglalkozik a színház ügyével: a jogi irodától a gazdaságiig. - Képviselőtársaim nyitott kapukat döngetnek - emeli ki a polgármester.

Sós István kiegészítő javaslata: Csathó Csaba legyen önkormányzati biztos, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb formát.

Pál György szerint érdekes hogy arról hoznak közgyűlési döntést, hogy majd hozzanak egy közgyűlési döntést. Arról azonban nem határoznak, hogy mi legyen a munkafolyamat. A szocialista képviselő szerint, az ötlet és a biztos személye jó, ezzel legalább érdemi döntést is hoznak.

Csarnó szerint az önkormányzati biztos magasabb minőség, mint a munkacsoport, visszavonja módosítóját. Császár Zoltán támogatja Csathót.

10.56

Császár Zoltán Scmitt Pált idézi: minden véleményt meg kell hallgatni. Szerinte Csarnó ötlete remek.

Pál György szerint a mai nem igényel közgyűlési döntést. A mostani előterjesztés - szerinte - arról szól mindössze, hogy felkérik a polgármestert készítsen majd egy javaslatot a további működésre. Pál szerint egy helyben toporog a színház ügye. 

10.51

- Maximális körültekintéssel kell eljárni, ez közös szándék - mondja Habis.

Csarnó szerint mindenki érzi, hogy ez nagy horderejú kérdés: százak élete és több száz millió forint. A tanácsnok bővebb tájékoztatást szeretne: vagyon, munkaköri leírás stb.

Azt javasolja, hogy a polgármesteri hivatal állítson fel egy munkacsoportot, amelyik kiemelten foglalkozna az üggyel, megvizsgálná a hátteret. A bizottság tagjai legyenek szakmabeliek.

Módosító indítványt is ad be: jöjjön létre egy bizottság a Gárdonyi Géza Színház vagyoni, pénzügyi, gazdasági helyzetének vizsgláatára.

10.48

Habis Csarnónak azt mondja: próbálják meg hideg fejjel végiggondolni az ügyet több szempontból. A polgármesternek nincsenek eleve eldöntött megoldásai.

Pál Györgynek úgy válaszol: nem biztos, hogy minden adat hibátlan, de nem ez az anyag lényegi része, ez csak tájékoztató. A mellékletből például az is kiolvasható lenne, hogy nőtt a társulati létszám, holott nem is.

10.45

Blaskó Balázs nem szeretne hozzászólni. Csarnó Ákos kérdez. szeretné tudni, hogy az igazgatók melyik struktúrát részesítik előnyben.

Pál György azt kérdi: valósak-e azok azt értékek, amik az előterjesztésben szerpelnek, mert a bizottsági ülésen felmerült, hogy nem azok. Azt is kérdi: gyakorlat lesz-e, hogy minden cégvezetővel üzleti tervet készíttetnek.

10.40

Vissza az 5. napirendhez: a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház további működtetéséről.

Ismert: a két intézményt január 1-jével átvette a város. Most a további lehetőségekről szól az előterjesztés: nonprofit társaságként, vagy önálló költségvetési intézményként működjenek tovább a színházak.

- Mivel mindannyian színházpártolók vagyunk, az volna a legegyszerűbb, ha minél több pénzt adnánk, de erre nem lesz lehetőség - mondja Habis. - Most csak arra tettem javaslatot, hogy készüljünk, a 2012-es évre, készljön produkciós terv, és gondolkodjunk a 2012/13-as év működéséről.

10.30

Tizenkettedik napirend: Eger részvételéről a nyertes Rits-Net c. INTERREG IVC pályázatban. Habis kiemeli: mindez a készülő közelekedési koncepciót segíti.

Tóth István azt kérdezi, hogy a képviselők, civilek hogyan vehetnek részt a közelekdési koncepció kialakításában.

A polgármester elmondja: nem titokban és az éj leple alatt készítik a koncepciót, bekapcsolódhatnak majd a munkába.

A képviselők döntenek: 16 igen, eger részt vesz a nyertes pályázatban.

10.25

Volt honvédségi ingatlanokat kap Eger az államtól. Csarnó Ákos kérdezi: rendelkezik-e bármillyen teherrel valamelyik ingatlan.

Habis rövid válasza: nem.

Csató Csaba szerint az előterjesztés csak látszólag egyszerű, de az ügy régóta húzódik. A képviselő nagyon örül, hogy Habis korábban interpellált is az ügyben

Az előterjesztést 16 igennel egyhangúlag elfogadta a testület.

10.21

Korábban adott támogatások elszámolása következik. Előbb az Eger Termál Kft-é. A testület elfogadta a napirendet. Következik a Média Eger Nonprofit Kft. Ezt is megszavazza a testület.

10.18

Bognár Ignác (Jobbik) szerint jó lenne, ha művészfilmeket is hoznának nem csak amerikai gagyit. Örülne török, iraki filmeknek, s azt kéri már most gondolkodjanak a jelenlegi pénz pótlásáról.

10.16

Az Agria Film Kft - magyarul a mozi - üzleti tervéről szavaznak. Császár Zoltán személyesen beszélt Kiss Lajos igazgatóval. A képviselő szerint, ha most nem támogatják a filmszínházat, az bezárhat. A mozifőnököt Császár csak Utolsó Mohikánként emlegeti.

10.14

A grémium tagjai 16 igennel, egy tartózkodással elfogadták a napirendet.

Következne a színház-ügye, de a képviselők ezt későbbre halasztják. Ennek oka ,hogy ma búcsúztatják Gróf Gyulát, az egri teátrum műszaki vezetőjét.

10.11

Habis kiemeli: Egerenek érdemeben nincs komoly szállítói tartozása. A polgármester elmondja: komoly kritikát kaptak korábban a szocialistáktól, de az ÁSZ most megállapította eredményesek voltak.

- Nem szálltunk el magunktól, de ez az anyag önbizalmat adhat - hangsúlyozza, majd hozzáteszi: komolyan veszi az anyagot.

10.09

Habis abban egyetért a szocialista képviselővel, hogy sok pozitív és sok negatív elemet is ki lehet olvasni a jelentésből. Abban azonban nem ért egyet, hogy "van egy jó hivatal és vannak hülye politikusok".

10.04

Pál György számára több nagy tanulsága van a jelentésnek: az egri önkormányzat apparátusa kiválóan dolgozik, de a politikai döntések hatása veszélyként jelentkezik. Utóbbi magyarázatául kiemeli a hitelállomány növekedését, és a bevételek csökkenését.

Pál szerint a jelentés rávilágít azokra az aggályokra, amiket ő is emlegetett a költségvetés elfogadásakor. Azt kéri fontolják meg milyen beruházásokat kell végrehajtani, és hogy mire képes a város.

10.01

Nagy István (MSZP) szerint az eddigi ÁSZ-jelentések formai kérdésekről szóltak, ez most más: valódi tartalmi kérdésekről szól. Kijelenti: látszik, hogy az elmúlt 20 év gazdálkodása konszolidált volt, ennek köszönhetően Eger működési többletekkel rendelkezik. A szocialista politikus azt szeretné, hogy vegyék figyelembe a jelentést. Kiemeli például, hogy a város gyakran túltervezi az ingatlan-bevételeit.

9.59

Császár Zoltán kérdezi: mi van azokkal a tervekkel (Agora, mélgyarázs) amiket korábban kifizettek. A bizottsági ülésen azt a választ kapta: bekerültek a fiókba.

9.57

Csató Csaba örül a jelentésnek, szerinte azt jelenti: Eger költségvetése stabil volt és most is az.

9.56

Habis: minden határozati javaslatot komolyan veszünk. Ebben az ügyben például sok dolog történt a tavalyi döntés óta: más a piaci helyzet, máshonnan lehet forráshoz jutni. Szerinte Pál politikai tőkét szeretne kovácsolni a kérdésével.

9.54

Pál György (MSZP) kérdezi: mennyire őszinte a határozati javaslat 1/b pontja, amely így szól:

"Tervezett beruházások felülvizsgálata a 2012. évi költségvetés és a gördülő terv összeállításával egyidejűleg történik"

azaz komolyan veszik-e a felülvizsgálatot például a belváros-rehabilitáció kapcsán.

9.47

Az Állami Számvevőszék jelentéséről szól a negyedik napirend. Ilyen ellenőrzésre - mint az Habis László elmondja - még soha nem volt példa. A polgármester megköszöni a hivatal dolgozóinak munkáját. Habis szerint iparűzési adó tekintetében Eger jó, átlagos pozícióban van.

- A város összességében relatíve erős - hangsúlyozza Habis. - A működési kiadások 2007-2010 között összesen 10 százalékkal emelkedtek, azaz a város takarékosabban gazdálkodott az évek során. Kedvező a kép az egy adózóra jutó személyi jövedelemadónál, mindössze 5 városban volt kedvezőbb az értéke.

 

9.44

Császár Zoltán örül az előterjesztésnek. Az előterjesztést 14 igen, két tartózkodással fogadta el a testület.

9.38

A Közbeszerzési Szabályzat módosításáról tárgyalnak a képviselők. Habis László polgármester szerint az átláthatóság a cél, de nem kizárt, hogy e szabályok még módosulnak a következő években. A polgármester kiemeli: reméli, hogy a többi között pozitívan változik az egybeszámítás szabályozása.

9.35

Második napirend egy Csalogány úti ingatlant von ki a törzsvagyonból a testület.

9.30

Első napirend: szociális tárgyú rendeletek módosítása.

Jelentősebb módosítás, hogy temetési segély összegét 14250 Ft-ról 17100 Ft-ra emelné a testület, és adósságkezelési támogatás esetén csökkenteni javasolják az önkormányzati támogatási részt 60 %-ról legfeljebb 40 %-ra.

2012-től gondozási díj állapítható meg a bölcsődékben. A rendelet-tervezet szerint a fizetendő összeg egyelőre nem emelkedik, a 2011-ben fizetett rezsiköltséggel azonos összegű gondozási díjat állapít meg.

A Színészházban lakók ugyanannyi bérleti díjat fizetnek majd, mint tavaly.

9.28

Sürgösségi indítvány: visszavonják az EKMK-vezetői pályázatot.

9.23

Csathó Csaba (Fidesz) szól napirend előtt. Örömteli eseményen vett részt: a Kerékpárosbarát konferencián. Bár ő maga még kicsit mindig elégedetlen a kerékpáros és gyalogos közlekedés szervezésével kapcsolatban, Eger élen jár a kérdésben. Bár Misz Mihállyal ketten vették át az elismerést, úgy véli: a díj a polgármesteré, át is adja neki.

Eger Kerékpár-barát város 2011-ben

9.21

Dr. Petrovics András válaszában elmondja: figyelmeztetni fogják az autósokat a Rossztemplomnál, hogy ne álljanak meg a tilosban, de hagynak egy kis türelmi időt.

Tóth István kérdésére azt válaszolja: elindult a nyomozás, de még az elején tart.

9.19

Tóth István (Jobbik) elmondja: több jelzőtáblát is megrongáltak a Leányka út, Diófakút út kereszteződésében. Kérdezi: megindították-e már a nyomozást, hol tart az ügy?

9.16

Császár Zoltán kérdezi dr. Petrovics András városi rendőrkapitányt. A képviselő elmondja: a rossztemplom melletti "bűnsziget"-et sikerült szinte felszámolni azzal, hogy több a rendőr és az EKF gyakorlóiskola kinyitotta kapuját. Az autósok azonban nem szokták még meg az új rendet: a tiltás ellenére megállnak az úton.

Császár egy perc helyett, két és fél percig beszél, Habis megkéri, hogy kérdezzen, ne előadást tartson.

9.13

A testület határozatképes, hárman hiányoznak.

9.00

Mindössze 21 napirendi pont szerepel a meghívóban, a városháza dísztermében sokan "csemegének számító" rövid ülésről beszélnek. Természetesen nem a mennyiség a fontos: lényeges előterjesztésekről si tárgyal ma a grémium.

Gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdünk.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Színházi jövő, önkormányzati biztossal

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Joshua háromszor padlóra küldte Klicskót: három vb-cím az övé

Joshua háromszor padlóra küldte Klicskót: három vb-cím az övé

Tizenegy menet alatt a kihívó háromszor, a címvédő egyszer került padlóra.

Negyvenöt percig tartott a szegedi csoda Párizsban

A Szeged négy góllal is vezetett, az utolsó húsz percet azonban elrontotta, így a PSG utazik Kölnbe.

Nagy csatában nyert a Videoton, csoda izgalmas az NB I hajrája

Nem Pontes az álom: kieső helyre csúszott a Debrecen, két felcsúti gól is kevés volt az egy ponthoz.

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

Tíz jó perc döntött, Böde vezetésével nyert a Ferencváros

A csatár duplázott, valamint gólpasszt jegyzett • A Kövesd erejéből csak szépítésre futotta.

La Liga: Suárez duplázott, a Barca hozta a városi derbit

Két óriási egyéni hiba, az uruguayi mindkettőt góllal büntette • Messi ezúttal asszisztig jutott.

Bundesliga: sorozatban ötödször bajnok a Bayern!

A Wolfsburg otthonában hatot vágott Carlo Ancelotti együttese, elsült Alaba lába.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér