Szomorú hír: már két éve elpusztult az „ősjuhar”

2017. január 10. 19:02 Szomszéd Eszter
PARÁDSASVÁR | Jó hír azonban, hogy a példányt megmentenék, illetve hogy a juharféléből a botanikusok Aldebrő határában öt példányt fedeztek fel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elmúlt héten villámgyorsan terjedt az interneten egy cikk, ami egy mátrai kuriózumról, a parádsasvári „ősjuharról” szólt. A fa azonban már nem él, legalább két éve.

A különleges egyedre még Papp József botanikus 1952-ben figyelt fel a 24-es főút mentén Parádsasvár határában. Az Origo január 4-én megjelent cikkében azt írták: „Kiderült, hogy a valódi élő kövületnek tekinthető mátrai ősjuharnak sehol másutt a földkerekségen nincs eleven példánya. (...) A valamivel több mint 20 méter magas fát könnyen megtalálhatjuk a Parádsasvár közigazgatási határát jelző táblától 600 méterre a közút szélén, ott, ahol a Köszörű patak a Parádi-Tarnába ömlik. A tőből kettéágazó fa egy része már elszáradt, a másik felén azonban még hajt. Noha minden évben hoz termést, a magjai csírátlanok.”

Sajnos, szomorú hírt kell közölnünk. Ugyan a cikk többek érdeklődését felkeltette a juharfa iránt, ami jó, viszont, amiről azt állították, hogy a mai napig ott áll Parádsasvár határában: már legalább két esztendeje elpusztult. Mostanra csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) táblája jelzi a helyét, valamint egy elkorhadt farönk.

Jelenleg ez a látvány fogadja a turistát: egy tájékoztató tábla, valamint egy elkorhadt fatörzs. Szomorú sorsra jutott a Parádsasvár melletti juhar FOTÓ: SZOMSZÉD ESZTER Jelenleg ez a látvány fogadja a turistát: egy tájékoztató tábla, valamint egy elkorhadt fatörzs. Szomorú sorsra jutott a Parádsasvár melletti juhar FOTÓ: SZOMSZÉD ESZTER

A parádsasvári faegyedet 1954-ben nyilvánították védetté. A különböző leírások Mátrai békefa, ősjuhar vagy parádsasvári ősjuhar névvel illettek, és 1985 óta a Mátrai Tájvédelmi Körzet részét képezte. A felfedező Papp József jól ismerte a hazai juharfajokat, így azonnal feltűnt neki, hogy e faj levélalakja azok egyikével sem azonos. Így írt róla: „A Tarnapatak völgyén ereszkedtem le Párád felé, amikor a fényespusztai erdészethez kiágazó út torkolatának közelében, a Tárna hídja mellett, az út szélén egy kéttörzsű, hatalmas termetű olyan juharfát fedeztem fel, amilyennel még nem találkoztam hazánkban sehol.” Az ősjuhar levele bőrszerű volt, átlagban 8-9 centiméter hosszú és 11-12 centiméter széles, három karéjú, válla lekerekített vagy kissé szívesen kicsípett. Mindhárom karéja előrenéző, háromszög alakú, ép szélű, hosszú csúcsban kihegyezett.

Ilyen volt a mátrai „ősjuhar” FOTÓ: WIKIPEDIA Ilyen volt a mátrai „ősjuhar” FOTÓ: WIKIPEDIA

Ehhez hasonló levelekkel rendelkező juharfa a felső-miocén korban, mintegy 10-15 millió évvel ezelőtt élt. Innen származott a fa „ősjuhar” elnevezése is. A faj tudományos neve: Acer campestre L. var. acuminatilobum. Ennek ellenére a botanikusok véleménye továbbra sem egyezik abban, hogy önálló faj-e vagy csak a mezei juhar egy változatának tekinthető.

Lapunk megkereste Holló Henriket, Parádsasvár polgármesterét, aki elmondta: hosszú folyamat volt a fa pusztulása. Eleinte csak az egyik ága kezdett el száradni, de később már a törzse is, majd 2014-ben egy szélvihar okozta az „ősjuhar” kidőlését. A környéken sokan a csodájára jártak a példánynak, ami a parádsasváriaknak is igen a szívükhöz nőtt, ezért az önkormányzat nemrégiben felkereste a gödöllői Szent István Egyetemet azzal kapcsolatban, van-e valamilyen mód arra, hogy megmentsék a fát. Holló Henrikék az intézménytől kecsegtető választ kaptak: megoldható. Ha lapunk értesül a fejleményekről, azt természetesen Olvasóinkkal is megosztjuk majd.

A másik jó hír az, hogy Aldebrő határában további öt példányt fedeztek fel a juharféléből a botanikusok. Az új ősjuharokat legegyszerűbb a Vécs és Feldebrő közötti műútról megközelíteni: a Cser-erdő szélén, a Cseri-őrház közelében, egy nemrég felújított fedett pihenő mellett, közvetlenül az úttól délre.

A Rákóczi fa konzerválásra vár

A közelben, Parádfürdőn, 2015-ben dőlt ki a helyi nevezetesség, a több mint 300 éves Rákóczi fa, aminek megmaradt részét konzerválnák. A nevezetes kocsányos tölgy igazi turisztikai látványosság volt az Ilona-völgyi vízesés közelében. Tavaly augusztusban lapunkkal a BNPI munkatársa, Baráz Csaba közölte: a fa megmentése hosszadalmasabb előkészítést igényel. Először a korhadt törzset egy szélesebb betonalapra kell helyezni, daru segítségével, hogy ne érintkezhessen a talajjal. Ehhez az önkormányzatnak kell elvégezni a szükséges engedélyeztetési eljárást, ezt követően kezdődhet a fa konzerválása, speciális gombaölő szerekkel.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szomorú hír: már két éve elpusztult az „ősjuhar”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkezett Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér