Zsüliett, Bella, Armandó, Benett - Különleges utónevek megyénkben

2017. január 10. 20:01 Verebélyi Márta
heves megye | Utánajártunk az egri anyakönyvi hivatalnál a névadásnak, valamint a születések és a halálozások számáról is érdeklődtünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szokták mondani, hogy a „név sorsot jelent”, de ez a mondás lassacskán új értelmet nyer. Egyre több szülő ugyanis nem pusztán arra törekszik, hogy a gyermeke kitűnjön különleges nevével, hanem arra is, hogy csemetéje megszólítása minél tréfásabb legyen. Hogy ennek mennyire örül majd az illető felnőttként, az már más kérdés, mindenesetre az MTA Nyelvtudományi Intézete folyamatosan bővíti a listáját. Mint ahogyan 2016-ban is szemezgettünk a jegyzékből, megtettük ezt idén is. Az előző évi lista is sok érdekességet tartalmaz az olyan keresztneveivel, mint Arzén, Arzénia, Andzseló, Orália, Marcselló, Androméda, Platina, Seherezádé, Amondó vagy Ixion, higgyék el, a 2017. január 1-jétől érvényes nyilvántartás is tartogat hasonló meglepetéseket.

Nehéz persze kiszűrni a rengeteg névből, hogy melyek a legújabbak, de íme néhány fiúnév: Abbás, Alpár, Belizár, Bános, Balló, Benája, Beriszló, Bozsidár, Bonaventúra, Buzád, Dzsamal, Dzsínó, Dov, Elihú, Gyeke, Gyécsa, Gópál, Jagelló, Júda, Rézmán, Rokkó, Torontál, Kandid, Kventin.

Nézzünk továbbá a lánynevek közül is néhányat! Anélia, Annunciáta, Ariadné, Avarka, Barbarella, Béke, Blondina, Delfina, Fürtike, Krimhilda, Minerva, Nájiká, Miu, Móhini, Nilüfer, Niva, Rákis, Reményke, Réta, Ripszima, Rüja, Sáfrány, Szellőke, Siváni, Ruszlána, Szolanzs, Tertullia, Ünige, Vilászini, Vrindávani, Zsadányka és Zsorzsett. Ezen nevek közül persze akadnak olyanok is, amelyek már szerepeltek korábban is, sőt, egyik olvasónk jelezte, hogy ismer Fahéjat, Gyömbért, Eperkét, Őzikét, Reményt és Dzsindzsert is. Ezzel szemben a hagyományos, régi nevek finoman szólva is kisebbségben vannak a listán.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

A 2015-ös utónév-statisztika (magyarnevek.hu) valamelyest azért megnyugtató, hiszen az első három legnépszerűbb lánynév a Hanna, az Anna és a Jázmin, míg a három legnépszerűbb fiúnév a Bence, a Máté és a Levente.

Faludiné Habuczki Piroska, az egri anyakönyvi hivatal anyakönyvvezetője arról tájékoztatott, hogy Egerben a Panna, a Panni, a Fanni, a Zoé, a Zsüliett, a Bella, az Amira és a Zselyke lánynevek, valamint a Nikolasz, Armandó, Noel, Benett, Rikardó, Ronaldó, Szebasztián fiúnevek a legnépszerűbbek. Ritka lánynevek közé sorolhatóak az Emerencia, a Tifani, az Annabella, a Maja, az Ilona, a Evolet, az Abigél és a Ketrin, ritka fiúnevek közé pedig a Koppány, valamint a régen nagy népszerűségnek örvendő nevek, mint a Sándor, a Gyula, a Lajos, a József és a László.

Több volt a halálozások száma a születésekénél

Faludiné Habuczki Piroska elmondta azt is, hogy a városháza dísztermében 335 házasságot kötöttek 2016-ban, további 99-et pedig külső helyszíneken. Megtudtuk: bejegyzett élettársi kapcsolat nem volt a múlt évben a megyeszékhelyen. Az újszülöttek száma 1414, a halálozások száma pedig 1469 volt előző évben Egerben, ahol Piroskán kívül Szűcsné Nagy Szilvia dolgozik anyakönyvvezetőként, továbbá besegít Hevesiné Hartai Éva.

Kreatív névadó lenne a magyar...

Az MTA listája egyszerre csalhat mosolyt és könnyet az ember szemébe, ám olyan neveknél, mint amilyen az Orália, felmerül a kérdés, mely bizottság tagjai azok, akik igent mondanak bizonyos keresztnevekre, illetve milyen feltételekkel működik a kérelmezés. Ezeknek próbáltunk utánajárni az akadémiánál, de nem kaptunk választ.

Egy kis játékra hívtunk azonban néhány olvasót, milyen neveket javasolnának kérelmezésre az MTA-hoz. Néhány ötlet ezek közül: Hürrem, Lambéria, Drogéria, Mazsola, Kredenc, Opponál, Libegő, Loboncka, Indezit, Kagyló, Linka, Sztárvorz, Dártszídiusz, Feudália, Proletícia...

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Zsüliett, Bella, Armandó, Benett - Különleges utónevek megyénkben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér