Kautzky Armand megelevenedett gyermekkori emlékei

2011. április 16. 04:11 Bellér Ágnes
Szülőföldem | Kautzky Armand gyerekkorának első éveit töltötte Egerben, nem mondható, hogy ez meghatározó időszak lett volna. Viszont mindig büszke volt arra, hogy egrinek született.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.


Armand szülei – Kautzky Ervin és Kopetty Lia – színészek, Győrben ismerkedtek meg egymással. Az ismeretségből szerelem, majd házasság lett, majd megkapták első közös szerződésüket is. Ez az ország másik felébe, Egerbe szólította az ifjú párt.

Kautzky Armand már pólyásként is csinos fiú volt Kautzky Armand már pólyásként is csinos fiú volt


- Akkoriban Egernek még nem volt „igazi” színháza, a „rossz templomban” játszott a társulat. Ide kerültek a szüleim, akik óriási lelkesedéssel dolgoztak. Anyám gyönyörű nő volt, a közönség kedvence, apám nemkülönben ragyogott, főként hősszerelmesként. És ismert volt arról is, hogy minden nap az egri uszodában edzett a vízipólósokkal, nem létezett olyan nap, hogy ezt kihagyta volna. Én pedig nagyon hamar megérkeztem, már a házasságuk első évében. Sok helyen laktunk a városban, így például a Dobó téren is, ahol a házinéni idegeit kikezdte, hogy én sírós, hasfájós kisgyerek voltam, ezért mennünk kellett.

Később a Várkapunál laktunk, erre az időszakra már emlékeztem. Jóval később el is látogattam ide, az utcafronton egy CD bolt működik. Bementem, mert az oldalablakból látni lehetett a ház macskaköves udvarát, ahol járni tanultam. Szinte nem is figyeltem az eladóra, csak az udvart néztem, és feltörtek bennem az emlékek. Aztán meghallottam az eladó hangját is: – Művész úr? Nem emlékszik rám? Kiderült, hogy a hölgy szülei voltak, akik kiadták annak idején a lakrészt a szüleimnek. Ő akkoriban kislány volt, és gyakran játszott velem.


Eger szeretett volna igazi színházat, de ez csak részben sikerült akkoriban. Lendvai Ferenc, a miskolci színház igazgatója azt találta ki a hatvanas években, hogy összevonja a két színházat, Eger lényegében a miskolci intézmény tájszínháza lett. A társulat feloszlott, sok embert elküldtek, másokat pedig Miskolcon szerződtettek. Armand szülei Miskolcra kerültek.

Az édesanya, Kopetty Lia színésznő Az édesanya, Kopetty Lia színésznő


- Velük persze én is, így ott kezdtem az óvodát, és ott jártam az általános iskola első osztályát is. Csakhogy újabb szerződés következett, amely már Kecskemétre szólította a szüleimet. Nem akarták, hogy részese legyek ennek a vándoréletnek, inkább vállalták, hogy az anyai nagymamámnál, Budapesten éljek, és a fővárosban járjak iskolába. Később, amikor sikerült a Gyerekszínházba szerződniük, ismét együtt élt a család. Nagyon sokat beszélgettünk az egri korszakról, az élmények lassan megelevenedtek, sokszor már nem tudom, vajon valóban emlékszem-e az eseményekre, vagy csak elmesélték ezeket?  

Hajdanán az egri strand fövenyén Hajdanán az egri strand fövenyén

Színészként kezdett el visszajárni Egerbe, és meglepődve konstatálta, hogy az egriek, amikor meghallották a nevét, máris emlegetni kezdték édesanyját, a világszép Kopetty Liát, és édesapját, a sármos urat.
- Először a Mindszenty bíborosról szóló darabbal, a Szeretlek Faust-tal jártam Egerben. Nagy sikerrel lement az előadás, már az öltözőben készülődtem, amikor kopogtak az ajtón. Idősebb úr lépett be, és mondta, én valószínűleg nem ismerem őt, de nem tudott ellenállni, találkozni akart velem. Merthogy orvosként ő segített engem a világra. Megható, szép találkozás volt ez, és később még sok ilyenben volt részem. Az egri emberek rendkívül barátságosak, nyíltak, kedvesek, maga a város pedig szerintem az egyik legszebb Magyarországon. A házak megőrizték igazi szépségüket, ha végigsétálsz az utcán, úgy érzed, a zsalugáterek mind régi, szép titkokat takarnak, és te már akkor is jól érzed magad, ha csak megsejted ezeket. Eger megtartotta azt a történelmi szellemiséget, ami túlnőtt a legendán, igazsággá nemesedett, és nem túlzás azt mondani, egykoron megmentették Európát.

Először a Mindszenty bíborosról szóló darabbal járt Egerben Először a Mindszenty bíborosról szóló darabbal járt Egerben


Nekem vannak kedvenc épületeim, amelyeket hosszú ideig el tudok nézegetni, és vannak helyeim, ahová szívesen járok, és olykor elüldögélek. Ilyen például a Vár, már a fiamat, Armandot is elhoztam ide, aki rettentően élvezte azt a sok programot, amivel itt fogadták. Gyakran az egész családdal érkezünk, és én büszkén mutogatom a szülővárosomat a gyerekeimnek. Nagyon kedvelem a Szenátor-házat, tulajdonosát ma már barátomnak is nevezhetem. Sok hasonló kapocs köt ide, joggal gondolom, azt hiszem, hogy az egri születést soha nem lehet „kinőni”...

Kedvencek

Ország – Magyarország
Város – Párizs
Étel – káposztástészta
Ital- kávé
Virág – rózsa
Könyv – Guillaume Musso könyvei
Színész – Jeremy Irons
Színésznő – Almási Éva
Hónap – május
Évszak – Nyár
Hobby – színház

Szépasszony-völgyi keresztapaság


Armand és családja, ha csak teheti, ellátogat a Szépaszszony-völgybe is. Egy ilyen alkalommal találtak rá a Kiss Pincészetre, ahol kitűnő ételeket ettek, és remek borokat ittak. A pincészet vezetője megkínálta őket saját készítésű vörösborával, és elmesélte, ez a nedű még annyira új, hogy még neve sincs. Armand felesége, Adrienn megkóstolta a bort, kicsit elmerengett, majd azt mondta: lehetne Melorának nevezni, illene hozzá. Néhány hónap múlva tekintélyes csomag érkezett Armandéknak. A Kiss Pincészetből küldték, egy karton Egri Melora rejtőzött a csomagban, ajándékként a keresztszülőknek.

A szülővároshoz kötődő sikerek


- Két nagy siker is Egerhez köt – meséli Armand. – A Macskák, amelyet 17 évig, több mint 800-szor játszottam, Tímár Béla karakterét véve át – utoljára az egri Líceumban játszottam. Itt búcsúztam el a szereptől, amely meghatározó volt a pályafutásom során. Gyönyörű nyári este volt, még érződött a nappali meleg, de a szellő már hűsített. Tudtam, hogy nem lesz már több Macskák az életemben, és nagyon jót szerettem volna nyújtani, a közönség pedig, akik mindezt nem sejtették, észrevették ezt, és tapssal jutalmaztak. Különös élmény volt, amelyben Eger volt a főszereplő. A másik sikerem szintén a Líceumban volt, a Charley nénjét mutattuk be, amelyben az ezredes szerepét alakítottam. Furcsa volt belenőni ebbe a karakterbe, hiszen nem is olyan régen inkább a snájdig fiatalemberek szerepét osztották rám, de bevallom, nagyon élveztem. Remek közönségünk volt, és természetesen ismét nyár. Számomra a nyári szabadtéri játékok rendkívüliek, olyan varázsuk van, amit egy kőszínházban nem lehet prezentálni.

Házasság: remekül érezzük magunkat


Harmincöt éves korában talált rá a szerelem, már aggódott is egy kicsit, mi lesz, ha agglegény marad? Egy társaságban ismerkedtem meg a feleségemmel, Adriennel, aki egyáltalán nem hatódott meg attól, hogy ismert színész vagyok, sőt, az elején kifejezetten elutasító és zárkózott volt. Ez volt az, ami még inkább felkeltette az érdeklődésemet iránta. Hamarosan remekül éreztük magunkat egymás társaságában, rengeteget beszélgettünk – és ez még ma is tart, immár tíz éve. Két gyermekünk van, Armand
és Lucia.

Kautzky Armand feleségével, Szemők Adriennel Kautzky Armand feleségével, Szemők Adriennel

A jelen kihívásai


Kautzky Armand közel húsz évig volt a Madách Színház tagja. Két éve azonban szabadúszó.
- A gazdasági válság elérte a színházakat is, sorra szűntek meg a társulatok, a színházak már produkciókra szerződtetnek színészeket. Hiányzik a társulati élet, az a szakmai műhely, amit ez az életforma jelentett, azok a közös munkák, amelyek mind a produkcióra irányultak. Sokszor csak az első olvasópróbán tudom meg, kikkel fogok játszani az új darabban. De sok új lehetőséget is hozott az önállóság. Már régebben is kacérkodtam a gondolattal, milyen jó lenne egyszer színdarabot rendezni, de valahogy mindig elmaradt. Most viszont elérkezett a tettek ideje. Bár, bevallom, ha pontosan tudom, mivel is jár ez a munka, talán nem vágok bele.

Utoljára az egri Líceum udvarán játszott a Macskákban Utoljára az egri Líceum udvarán játszott a Macskákban

Nem egyszerű feladatot választottam, és talán nem meglepő, hogy ez is egykori Madách színházas nagy szerep, Psota Irén nagy alakítása, az egyszemélyes musical-ben, a Roncsderby-ben. Két éve már, hogy állandó vendégművésze vagyok a szolnoki színháznak, felvetettem hát Balázs Péter igazgatónak, mi lenne, ha én az ő színházában rendezném meg a Roncsderbyt? Jó, mondta, a Színműhely helyet ad a darabnak. És megkezdődött a munka. Császár Györgyi színésznőre épül a darab, de hangsúlyosak a dalok is, amelyeket Aldobolyi Nagy György írt. Aki az egri színház zenei vezetője volt, és ma már örökös tagja. Novemberben mutattuk be a darabot, a premieren állva tapsoltak. És ez nekem az igazi elismerés.

Elmaradt díjak

Armand azt mondja, pályája során elkerülték a díjak, elismerések. - Volt idő, amikor ez rosszul esett, de ma már nem bánt. Néha ugyan eszembe jut, hogy, ha a közönség terjeszthetne fel valamilyen elismerésre, már régen megkaphattam volna a Jászai-díjat, de aztán rájövök, hogy nekem éppen a közönség szeretete a bizonyosság, és nem a meg nem kapott díj. Persze az ember, ezen belül különösen a színész hiú ember, úgyhogy azért várom, hogy a szakma is elismerjen egyszer. Van még idő.


A tavalyi ősz más változást is hozott az életemben. Egy nap Bencze Ilona kolléganőm hívott és megkérdezte, nincs-e kedvem a Madách Színházban induló musical-színész osztályt tanítani? Persze hogy volt! Legtitkosabb vágyam vált valóra! Művészi beszédet tanítok, s ez számomra azért is nagyon fontos, mert egész életemben vigyáztam arra, hogy a kimondott szó valóban varázslatos legyen, és hogy mennyire nem mindegy, hogyan fogalmazunk, mit is mondunk valójában.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kautzky Armand megelevenedett gyermekkori emlékei

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Vona durván középre tart

nol.hu Lesz még baja Vona Gábornak saját pártjával. Gyűlik az elégedetlenség a Jobbikban, a pártelnök csak a szavazatok négyötödét szerezte meg.

"Ők bemennek a nappalidba, nekünk az a célunk, hogy szabad légy"

nol.hu Hiller István választmányi elnökként visszaadná a szocialisták hitét, és jobban működő pártot ígér.

Csocsóasztalt készített kitömött tengerimalacokból és mókusokból

nol.hu Szöllősi Géza alkotásai különböző helyeken készülnek. A hússzobrok például a konyhában.

Zöldenergiára fókuszáló startup versenyt hirdettek

Összesen több mint 150 millió forintos fődíj várja a legjobbnak ítélt csapatokat a nemzetközi startup versenyen.

Eltűnt egy kisfiú, szülei hagyták az erdőben büntetésből

nol.hu Bevallották a szülők, hogy büntetésből hagyták a medvék lakta erdőben hétéves kisfiukat. A gyermeket két napja több százan keresik.

127 ezres különadót vetnek ki a soroksári székelyekre

nol.hu Különadóval szabna gátat a kerület annak, hogy kamionosok tömegesen jelentkeznek be állandó lakosként egy panzióba.

Irány Franciaország!: „Az osztrákok elleni első 20 percben kiderül a formánk”

Irány Franciaország!: „Az osztrákok elleni első 20 percben kiderül a formánk”

IRÁNY FRANCIAORSZÁG! Dárdai: Ha látjuk, hogy a válogatott egységes, jó szerkezetű, akkor büszkék lehetünk.

Válogatott: íme, a 23 fős keret az Európa-bajnokságra!

Bese Barnabás személyében egy abszolút újonc is helyet kapott Bernd Storck csapatában.

Videoton: a DVSC alapembere aláírt a fehérváriakhoz

A Loki 172 millió forintot kap a középpályásért, aki szeretne visszakerülni a válogatottba.

Válogatott: így kombinálhat Storck a magyar Eb-kerettel – depth chart

Válogatott: így kombinálhat Storck a magyar Eb-kerettel – depth chart

Megnéztük, kire milyen poszton számíthat a szövetségi kapitány a franciaországi torna alatt.

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság keretei

Május 31. a huszonhárom fős végleges keretek leadási határideje • Egy helyen az összes névsor.

Eb 2016: keserű szülinap – Reus kimaradt a német keretből

A Dortmund középpályása a 2014-es vb után megint sérülés miatt marad le egy nagy tornáról.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér