Indul az idei “triatlonújvárosi” fieszta

2012. július 6. 06:09

Márkus Gergely (balról), dr. Fülöp György, Bráz György, dr. Márkus Gábor, Pálffy Gábor és Lehmann Tibor a fővárosi sajtótájékoztatón.

TRIATLON, TISZAÚJVÁROS | A londoni olimpia miatt a megszokottól korábban, július 7-15. között rendezik meg a sokak által évek óta “Triatlonújvárosként” emlegetett Tiszaújvárosban a 14. TVK Triatlon Nagyhét elnevezésű sport és kultúrális eseménysorozatot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az idei nagy “menetelés” részleteit július 4-én, szerdán, Budapesten, az  Aréna Hotelban ismertették az érintettek.
- Közel két évtizede nem csak a sportról, a triatlonról szól ez a hét, hanem arról is, hogy Tiszaújváros, az ország, Európa, sőt a világ egy része is magáénak érzi ezt a hagyományos, párját ritkító sorozatot – fogalmazott egyebek mellett Bráz György, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, Tiszaújváros polgármestere.

– Idén is fantasztikus hangulatra számítunk, melynek alapját a nívós sport- és kulturális programok adják. Megtiszteltetés számomra, hogy társelnökként támogathatom a dr. Márkus Gábor főrendező vezette lelkes és felkészült csapat munkáját!

- Társaságunk szerencsés helyzetben van, hogy a nem éppen kedvező gazdasági háttér ellenére továbbra is támogatni tudja ezt a nagyszerű rendezvénysorozatot – hangsúlyozta Pálffy Gábor, a névadó TVK kommunikációs vezetője. – Mindezt egy olyan cégcsoport tagjaként tudjuk megtenni, mint a MOL-csoport. A TVK és a MOL szponzorálási filozófiájában kiemelt helyet foglal el a Triatlon Nagyhét, mely az élsport viadalok mellett,  számos tömegsport eseményével,   arra is kiváló példa, hogy a rendszeres testmozgás, az aktivitás életünk része kell legyen!

- A TVK Triatlon Nagyhét kezdettől fogva megkülönböztetett rendezvénye a városnak – mondta dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere, aki önkormányzati koordinátorként segíti a szervezők munkáját. – Együttműködve a rendezőkkel, a képviselő tetsület tagjai, valamennyi gazdasági társaságunk, a rendőrség mind-mind azon fáradozik, hogy idén is sikeres, változatlan színvonalú legyen a kilencnapos eseménysorozat. Bármilyen nehéz a helyzet, önkormányzatunk - remélhetően a jövőben is a támogatókkal karöltve -  mindig áldozni fog a Nagyhétre, mely nagyon sok tiszaújvárosi család számára egyet jelent a nyári kikapcsolódással. A Nagyhét, beleértve valamennyi “alkotóelemét”, mindig jól teljesít, ami komoly felelősséget, terhet ró valamennyiünkre, de örömmel viseljük azt!
- Huszonegyedik triatlonos szezonunkat kezdtük meg idén és már a 14. Triatlon Nagyhét „startjelére” várunk - mondta dr. Márkus Gábor főrendező, az SZB társelnöke és a TVK-Mali TK elnöke. - A Nagyhetet, melynek minden napját egy-egy támogatóról neveztünk el, a megszokottól eltérően a  nemzetközi versenynaptárhoz igazodva, egy hónappal hamarabb, július 7-15. között rendezzük meg, melynek oka a három héttel később kezdődő londoni olimpia. A jól bevált mottónk nem változott: közös sportolás után, közös szórakozás a koncerteken, a különböző vendéglátó egységekben.

Az idei “étlapon” 46 kultúrális és 16 sportprogram szerepel. Annyi bizonyos, hogy a kerékpáros kört bővítenünk kell, mert a tavalyi rekordszámú 1600 induló már csak nagyon nehezen fért el, az elsők már célba értek, amikor az utolsók még el sem indultak! A sportos teljesítésekért idén is jár a tombolaszelvény, melyek sorsolásánál értékes ajándékok találnak gazdára. A versenysportesemények július 13-án, pénteken, a Jabil 1/3 Maraton  országos futóversennyel veszik kezdetüket. Július 14-én, szombaton az  ETU Triatlon Junior Európa-kupa és a 16. TVK-ITU Triatlon Világkupa elődöntői  kínálnak sportcsemegét.

Vasárnap délelőtt a TREK Gyermek- és Serdülő Utánpótlás Gála, 12.45-től a junior Ek döntői következnek, míg a világkupa fináléjában az elit képviselői 15.30-kor kezdik meg a versengést. Bár a döntőben csak 25-25 sportoló vehet részt, a világkupa pontokat az időeredmények alapján a további helyezettek között is kiosztják.

Az eddigi tizenöt világkupa úszó számát a korábbi években a Tiszában, majd a sajószögedi Tolnai-tavon rendezték meg.  Márkus Gergely versenyigazgatótól, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) tavaly nyár óta Lausanne-ban dolgozó  sportigazgatójától megtudtuk, hogy ebben az évben a nyitószám  „beköltözik” a belvárosba, a sportolók a Dísztóban, egy 250 méteres körön hármat fordulva teljesítik majd az úszás távját. - A 2011-es junior Ek alkalmával debütált ez a 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futásból álló belvárosi forma -  mondta a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alelnökeként is ténykedő tiszaújvárosi sportvezető. Mivel a jól sikerült bemutatkozás rendkívüli módon elnyerte az ITU tetszését, engedélyezték, hogy az idei  tiszaújvárosi világkupán is ezt a logisztikai előnyökkel járó, a nézők számára követhetőbb, pörgősebb versenyt biztosító, elődöntőkből és fináléból álló új rendszert alkalmazzuk.

A fentieket támasztják alá Marisol Casado asszonynak, az ITU  spanyol elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjának korábbi mondatai is:  - Miközben az ITU arra törekszik, hogy a vegyes váltóversenyt felvegyék az olimpiai játékok műsorára, nagyszerű érzés, hogy a versenyrendezők is fogékonyak az újításainkra.  A gyors, lendületes, szórakoztató versenyformák meghonosításának célja, hogy minél több emberhez jusson el ez a nagyszerű sport. Tiszaújvárosban nem először debütálunk, hiszen a már 2016-os Rio de Janeiro-i olimpia műsorába pályázó váltó-csapat versenyforma annak idején, 2003-ban itt, az ITU történetében különleges helyet elfoglaló Tisza-parti településen mutatkozott be először.

A londoni olimpia közelsége ellenére is akadnak jó néhányan, akik Tiszaújvárost, a több, mint  30 ország sportolóit felvonultató világkupát választják egyik utolsó felkészülési állomásuknak az ötkarikás játékokra vezető úton. A mintegy 90 sportolót  számláló jelenlegi férfi rajtlistáján olyan “nagyágyúk” szerepelnek, mint a világbajnoki-sorozat pontversenyének első két helyezettje, az orosz Alexander Bryukhankov és Dmitry Polyanskiy, a többszörös Európa-bajnok francia Frederic Belaubre, vagy a korábban egyaránt világbajnok brit Tim Don és a kazah Dmitriiy Gaag. A feltörekvő generáció tagjai közül a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia győztese, az osztrák Alois Knabl is Tiszaújvárosba készül. A remélhetően vállsérüléséből felépülő, tavalyi bronzérmes budaörsi Vanek Ákos  nevével fémjelzett népes  magyar “kontingens” a következő: Balogh Bence, Ifj. Faldum Gábor, Fecskovics Attila, Hankó Dávid, Pocsai Balázs, Rendes Csaba, Ruzsás Dávid, Török Dániel, Tóth Tamás.  
A három előfutamba sorolt hatvan hölgy közül a 2010-ben

Tiszaújvárosban győztes ukrán Yuliya Yelistratova tűnhet a legnagyobb névnek, akinek egyebek mellett az Eb-bronzérmes, tavaly a magyar vk-n második olasz Annamaria Mazzetti, az ausztrálok két fiatal tehetsége, Ashlee Bailie és Ashleigh Gentle, az oroszok olimpikonja, Alexandra Razarenova, vagy a németek közül Anja Knapp lehet a legkellemetlenebb kihívója. Ebbe a sorba tartozik – mindenféle elfogultság nélkül – Kovács Zsófia is, aki jelen állás szerint egyedüliként képviselheti hazánkat  Londonban.

A mieink közül ott lesz még a rajtnál az elsőszámú olimpiai tartalék Vanek Margit, a szülés után nemrégiben visszatért, korábbi vk-résztvevő Koch Renáta és a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, felnőtt világkupán most bemutatkozó Dudás Eszter. 
  
Az egyre népszerűbb, a fiúknál hatvan feletti, a lányoknál csaknem ötven sportolót számláló junior Európa-kupán 19, illetve 17 magyar versenyző lesz, akik számára ez a viadal remek lehetőség arra, hogy nemzetközi szinten is felmérjék hol tartanak korosztályukban. A TREK Gyermek és Serdülő Utánpótlás Gálára a június végén, Baján megrendezett ranglista verseny után elkészített  korosztályos rangsor első 16-16 helyezettje kapott meghívást.

- Tavalytól sikerült elérnünk azt, hogy a 12 éves gyerekektől a felnőttekig valamennyi korosztálynak versenyzési lehetőséget kínáljunk a Nagyhét keretében – fejezte ki örömét Lehmann Tibor, a rendező TVK-Mali TK vezetőedzője. – A hat évvel ezelőtt gyakorlatilag nálunk elindult junior Európa-kupa sorozat mára óriási érdeklődésre tett szert, miközben a mezőny is rendkívüli módon megerősödött. Példaként említhetem, hogy a tavalyi tiszaújvárosi fiú győztes idén Európa-bajnok lett. Ami pedig a gyermek- és serdülő utánpótlás gálát illeti, a 2011-es “nyitány” annyira nagy sikert aratott, hogy idén a 64 ranglistás versenyzőből 64-en fogadták el meghívásunkat, sőt “várólistánk” is van. A fiatalok számára óriási lökést, motivációt adhat, hogy nem csak “tátott szájjal” nézhetik az elit versenyzők csatáját, hanem velük azonos pályán mérhetik össze tudásukat! A depók, a versenyközpont, a célkapu mind-mind megegyezik. Az is nagyon lényeges, hogy a pálya szélén szurkoló büszke családtagok és a sportolók között olyan emocionális emlékek képződnek, melyek döntően befolyásolhatják az utánpótlás képviselőinek pályafutását.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
 • A+
 • A-
 • P
 • @>
 • |<

Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a BAMA hírlevelére!

Biztonsági kód

Kapcsolódó témák

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Indul az idei “triatlonújvárosi” fieszta

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Áder János: Göncz Árpád emléke történelmi személyiségként maradjon meg

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg - mondta az államfő.

November közepétől indulhat a licit az állami földekért

November közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árverésen, ami gazdabarát program, a tüntetések pedig gazdaellenesek - mondta a földművelésügyi miniszter.

Megtalálták az óriáskígyót

heol.hu Az elpusztult állatra járókelők bukkantak kedden délelőtt Makláron, a Kerecsendi utcában.

Trafikgyilkosság: fegyházat kérnek a sántosi férfira

Sonline.hu Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és fegyveres rablás miatt emelt vádat a megyei főügyészség.

Olcsóbb energia - sikeresebb KKV-k

A KKV-k számára különösen fontos az energiaköltségek alacsony szinten tartása. Itt a megoldás, amellyel könnyedén spórolhatnak. (x)

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak

Receptválogatások

Kipróbált mustáros receptek

Egy egyszerű sült húson "csavarni egyet" legegyszerűbben némi mustáros páccal/mázzal/bundával/kéreggel lehet. Ilyen rafináltan egyszerű csavarokból álljon most itt egy csokorra való!

Megyei Piactér