Indul az idei “triatlonújvárosi” fieszta

2012. július 6. 06:09

Márkus Gergely (balról), dr. Fülöp György, Bráz György, dr. Márkus Gábor, Pálffy Gábor és Lehmann Tibor a fővárosi sajtótájékoztatón.

TRIATLON, TISZAÚJVÁROS | A londoni olimpia miatt a megszokottól korábban, július 7-15. között rendezik meg a sokak által évek óta “Triatlonújvárosként” emlegetett Tiszaújvárosban a 14. TVK Triatlon Nagyhét elnevezésű sport és kultúrális eseménysorozatot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az idei nagy “menetelés” részleteit július 4-én, szerdán, Budapesten, az  Aréna Hotelban ismertették az érintettek.
- Közel két évtizede nem csak a sportról, a triatlonról szól ez a hét, hanem arról is, hogy Tiszaújváros, az ország, Európa, sőt a világ egy része is magáénak érzi ezt a hagyományos, párját ritkító sorozatot – fogalmazott egyebek mellett Bráz György, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, Tiszaújváros polgármestere.

– Idén is fantasztikus hangulatra számítunk, melynek alapját a nívós sport- és kulturális programok adják. Megtiszteltetés számomra, hogy társelnökként támogathatom a dr. Márkus Gábor főrendező vezette lelkes és felkészült csapat munkáját!

- Társaságunk szerencsés helyzetben van, hogy a nem éppen kedvező gazdasági háttér ellenére továbbra is támogatni tudja ezt a nagyszerű rendezvénysorozatot – hangsúlyozta Pálffy Gábor, a névadó TVK kommunikációs vezetője. – Mindezt egy olyan cégcsoport tagjaként tudjuk megtenni, mint a MOL-csoport. A TVK és a MOL szponzorálási filozófiájában kiemelt helyet foglal el a Triatlon Nagyhét, mely az élsport viadalok mellett,  számos tömegsport eseményével,   arra is kiváló példa, hogy a rendszeres testmozgás, az aktivitás életünk része kell legyen!

- A TVK Triatlon Nagyhét kezdettől fogva megkülönböztetett rendezvénye a városnak – mondta dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere, aki önkormányzati koordinátorként segíti a szervezők munkáját. – Együttműködve a rendezőkkel, a képviselő tetsület tagjai, valamennyi gazdasági társaságunk, a rendőrség mind-mind azon fáradozik, hogy idén is sikeres, változatlan színvonalú legyen a kilencnapos eseménysorozat. Bármilyen nehéz a helyzet, önkormányzatunk - remélhetően a jövőben is a támogatókkal karöltve -  mindig áldozni fog a Nagyhétre, mely nagyon sok tiszaújvárosi család számára egyet jelent a nyári kikapcsolódással. A Nagyhét, beleértve valamennyi “alkotóelemét”, mindig jól teljesít, ami komoly felelősséget, terhet ró valamennyiünkre, de örömmel viseljük azt!
- Huszonegyedik triatlonos szezonunkat kezdtük meg idén és már a 14. Triatlon Nagyhét „startjelére” várunk - mondta dr. Márkus Gábor főrendező, az SZB társelnöke és a TVK-Mali TK elnöke. - A Nagyhetet, melynek minden napját egy-egy támogatóról neveztünk el, a megszokottól eltérően a  nemzetközi versenynaptárhoz igazodva, egy hónappal hamarabb, július 7-15. között rendezzük meg, melynek oka a három héttel később kezdődő londoni olimpia. A jól bevált mottónk nem változott: közös sportolás után, közös szórakozás a koncerteken, a különböző vendéglátó egységekben.

Az idei “étlapon” 46 kultúrális és 16 sportprogram szerepel. Annyi bizonyos, hogy a kerékpáros kört bővítenünk kell, mert a tavalyi rekordszámú 1600 induló már csak nagyon nehezen fért el, az elsők már célba értek, amikor az utolsók még el sem indultak! A sportos teljesítésekért idén is jár a tombolaszelvény, melyek sorsolásánál értékes ajándékok találnak gazdára. A versenysportesemények július 13-án, pénteken, a Jabil 1/3 Maraton  országos futóversennyel veszik kezdetüket. Július 14-én, szombaton az  ETU Triatlon Junior Európa-kupa és a 16. TVK-ITU Triatlon Világkupa elődöntői  kínálnak sportcsemegét.

Vasárnap délelőtt a TREK Gyermek- és Serdülő Utánpótlás Gála, 12.45-től a junior Ek döntői következnek, míg a világkupa fináléjában az elit képviselői 15.30-kor kezdik meg a versengést. Bár a döntőben csak 25-25 sportoló vehet részt, a világkupa pontokat az időeredmények alapján a további helyezettek között is kiosztják.

Az eddigi tizenöt világkupa úszó számát a korábbi években a Tiszában, majd a sajószögedi Tolnai-tavon rendezték meg.  Márkus Gergely versenyigazgatótól, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) tavaly nyár óta Lausanne-ban dolgozó  sportigazgatójától megtudtuk, hogy ebben az évben a nyitószám  „beköltözik” a belvárosba, a sportolók a Dísztóban, egy 250 méteres körön hármat fordulva teljesítik majd az úszás távját. - A 2011-es junior Ek alkalmával debütált ez a 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futásból álló belvárosi forma -  mondta a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alelnökeként is ténykedő tiszaújvárosi sportvezető. Mivel a jól sikerült bemutatkozás rendkívüli módon elnyerte az ITU tetszését, engedélyezték, hogy az idei  tiszaújvárosi világkupán is ezt a logisztikai előnyökkel járó, a nézők számára követhetőbb, pörgősebb versenyt biztosító, elődöntőkből és fináléból álló új rendszert alkalmazzuk.

A fentieket támasztják alá Marisol Casado asszonynak, az ITU  spanyol elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjának korábbi mondatai is:  - Miközben az ITU arra törekszik, hogy a vegyes váltóversenyt felvegyék az olimpiai játékok műsorára, nagyszerű érzés, hogy a versenyrendezők is fogékonyak az újításainkra.  A gyors, lendületes, szórakoztató versenyformák meghonosításának célja, hogy minél több emberhez jusson el ez a nagyszerű sport. Tiszaújvárosban nem először debütálunk, hiszen a már 2016-os Rio de Janeiro-i olimpia műsorába pályázó váltó-csapat versenyforma annak idején, 2003-ban itt, az ITU történetében különleges helyet elfoglaló Tisza-parti településen mutatkozott be először.

A londoni olimpia közelsége ellenére is akadnak jó néhányan, akik Tiszaújvárost, a több, mint  30 ország sportolóit felvonultató világkupát választják egyik utolsó felkészülési állomásuknak az ötkarikás játékokra vezető úton. A mintegy 90 sportolót  számláló jelenlegi férfi rajtlistáján olyan “nagyágyúk” szerepelnek, mint a világbajnoki-sorozat pontversenyének első két helyezettje, az orosz Alexander Bryukhankov és Dmitry Polyanskiy, a többszörös Európa-bajnok francia Frederic Belaubre, vagy a korábban egyaránt világbajnok brit Tim Don és a kazah Dmitriiy Gaag. A feltörekvő generáció tagjai közül a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia győztese, az osztrák Alois Knabl is Tiszaújvárosba készül. A remélhetően vállsérüléséből felépülő, tavalyi bronzérmes budaörsi Vanek Ákos  nevével fémjelzett népes  magyar “kontingens” a következő: Balogh Bence, Ifj. Faldum Gábor, Fecskovics Attila, Hankó Dávid, Pocsai Balázs, Rendes Csaba, Ruzsás Dávid, Török Dániel, Tóth Tamás.  
A három előfutamba sorolt hatvan hölgy közül a 2010-ben

Tiszaújvárosban győztes ukrán Yuliya Yelistratova tűnhet a legnagyobb névnek, akinek egyebek mellett az Eb-bronzérmes, tavaly a magyar vk-n második olasz Annamaria Mazzetti, az ausztrálok két fiatal tehetsége, Ashlee Bailie és Ashleigh Gentle, az oroszok olimpikonja, Alexandra Razarenova, vagy a németek közül Anja Knapp lehet a legkellemetlenebb kihívója. Ebbe a sorba tartozik – mindenféle elfogultság nélkül – Kovács Zsófia is, aki jelen állás szerint egyedüliként képviselheti hazánkat  Londonban.

A mieink közül ott lesz még a rajtnál az elsőszámú olimpiai tartalék Vanek Margit, a szülés után nemrégiben visszatért, korábbi vk-résztvevő Koch Renáta és a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, felnőtt világkupán most bemutatkozó Dudás Eszter. 
  
Az egyre népszerűbb, a fiúknál hatvan feletti, a lányoknál csaknem ötven sportolót számláló junior Európa-kupán 19, illetve 17 magyar versenyző lesz, akik számára ez a viadal remek lehetőség arra, hogy nemzetközi szinten is felmérjék hol tartanak korosztályukban. A TREK Gyermek és Serdülő Utánpótlás Gálára a június végén, Baján megrendezett ranglista verseny után elkészített  korosztályos rangsor első 16-16 helyezettje kapott meghívást.

- Tavalytól sikerült elérnünk azt, hogy a 12 éves gyerekektől a felnőttekig valamennyi korosztálynak versenyzési lehetőséget kínáljunk a Nagyhét keretében – fejezte ki örömét Lehmann Tibor, a rendező TVK-Mali TK vezetőedzője. – A hat évvel ezelőtt gyakorlatilag nálunk elindult junior Európa-kupa sorozat mára óriási érdeklődésre tett szert, miközben a mezőny is rendkívüli módon megerősödött. Példaként említhetem, hogy a tavalyi tiszaújvárosi fiú győztes idén Európa-bajnok lett. Ami pedig a gyermek- és serdülő utánpótlás gálát illeti, a 2011-es “nyitány” annyira nagy sikert aratott, hogy idén a 64 ranglistás versenyzőből 64-en fogadták el meghívásunkat, sőt “várólistánk” is van. A fiatalok számára óriási lökést, motivációt adhat, hogy nem csak “tátott szájjal” nézhetik az elit versenyzők csatáját, hanem velük azonos pályán mérhetik össze tudásukat! A depók, a versenyközpont, a célkapu mind-mind megegyezik. Az is nagyon lényeges, hogy a pálya szélén szurkoló büszke családtagok és a sportolók között olyan emocionális emlékek képződnek, melyek döntően befolyásolhatják az utánpótlás képviselőinek pályafutását.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Indul az idei “triatlonújvárosi” fieszta

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két év múlva érkezik az új Knight Rider

Két év múlva érkezik az új Knight Rider

Michael Knight és KITT modern kalandjait 2018-ban láthatjuk.

Vízzel villámgyorsan tököt faragni? Lehetséges! (videó)

Csak egy roppant erős vízsugár kell hozzá.

Luxusszállodák ágyneműit mossák két magyar börtön rabjai

A pálhalmi és a fővárosban található Venyige utcai börtön lakói számára ez a munka kész áldás.

Mourinhónak a kupában jobban megy, az MU legyőzte Guardiola Cityjét

Mourinhónak a kupában jobban megy, az MU legyőzte Guardiola Cityjét

Juan Mata továbbjutást ért a Ligakupában a tartalékosabb City elleni városi derbin.

Király-kupa: a Real Madrid hét gólig jutott idegenben

C. Ronaldo, Bale és Benzema el sem utazott a fővárosiakkal, akiknél újra pályára lépett Fábio Coentrao.

Serie A: négyet hintett a Juve; Nagy Ádám végig a pályán volt

A Roma kulcsembere súlyos sérülést szenvedett • Földrengés miatt szakadt félbe az egyik meccs.

Német Kupa: történelmi Bayern-gól; Badstuber visszatért

Szalai gólját érvénytelenítették a hosszabbítás végén • Izgulhattak a Dortmund-szurkolók.

MK: „Kilenc gólt kaptam, de a legjobb meccs volt, amelyen játszottam”

Az egész falut lázba hozta a Fradi elleni kupameccs, a boltban alig lehetett eladót találni.

Kleinheisler: Most érkeztem meg a Bundesligába!

„Túl sok idő telt el a legutóbbi és a mostani gólom között, és nagyon dolgozott, sőt dolgozik bennem jelenleg is a bizonyítási vágy.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér