Újra építkezni kell a ZF-Egernél

2012. május 12. 12:01 Fenyves Balázs
VÍZILABDA, EGER | Múltról, jelenről és jövőről beszélgettünk Gerendás György vezetőedzővel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két hete – kis túlzással – az egész város pólólázban égett. A ZF-Eger férfi vízilabdacsapata a Vasas elleni bajnoki finálé mindent eldöntő, fővárosi ütközetére készült, de hiába. A történet végét már mindenki ismeri. A szezon ezzel véget ért, azóta viszont a jövő évi keret kialakítása a legsürgetőbb feladat. Múltról, jelenről és jövőről beszélgettünk Gerendás György vezetőedzővel.

– Ennyit számított, hogy a keret tavaly hat helyen megváltozott?
– Nem feltétlen. Nem az a baj elsősorban, hogy új csapatot kellett építeni, mert ha építkezni kell, az önmagában nem egy olyan nagy tragédia – válaszolta az idény kezdetéről Gerendás György. – A vízilabdában vannak nagyon markáns posztok. Ilyen a centeré is, ami alapvetően meghatározza egy csapat játékát. Egy éve még nálunk szerepelt Kis Gábor, aki nem csak Magyarország, de a világ egyik legerősebb centere is egyben. „Kicsivel” egészen más játékot kell játszani, mint mondjuk Mezei Tamással. Emiatt a játékstílusunkat kellett lecserélni, elsősorban ezért változtattunk ennyit. Ami viszont tény, hogy ezt nem feltétlen jó szándékunkból tettük.

Ősszel már több helyen kicserélődött csapat zengheti a csatakiállítást Fotó: Lénárt Márton Ősszel már több helyen kicserélődött csapat zengheti a csatakiállítást Fotó: Lénárt Márton

– Már egy esztendeje is hallani lehetett, hogy a költségvetés csökken, utólag elárulható, hogy ez milyen mértékben történt meg?
– Nem akarok mutogatni, de objektív tény, hogy a bajnokcsapat költségvetése körülbelül a negyedével lett kevesebb. Ezalatt a többi együttes viszont erősödött. Őszintén megmondva azonban: nem volt rossz a keretünk.

– A teljes szezont vizsgálva, nem túl kiegyensúlyozott csapat benyomását keltette az idei Eger. A decemberi parádés Partizan-verés alkalmával viszont úgy tűnt, végre megtörik a jég, elindul a csapat felfelé. Aztán a lehető legrosszabbkor jött az Európa-bajnokság…
– Az még hagyján, ha egy meccset játszottunk volna jól, de előtte volt egy Szeged elleni bajnoki rangadónk is, ahol javuló játékkal, itthon tudtuk megverni a lendületben érkező szegedieket. Akkor úgy éreztem, valóban összeálltunk. Aztán hirtelen megint szétmentünk. Ezzel a gárdával bekerülni a döntőbe, ott pedig kézzel foghatóan közel állni a bajnoki címhez, körülbelül a maximum, amit ki lehetett hozni. Ugyanakkor egy kevésbé hektikus, szétszabdalt évvel úgy érzem, ez lényegesen jobb lehetett volna.

– Amennyiben kihozták a szezonból a maximumot, akkor elégedett lehet...
– Ezt nem mondanám. Idei együttesünket olyan nagyon sokszor nem lehetett összerakni. Amikor sikerült, akkor valamilyen okból rögtön szétesett. Ha valakinek rosszkor jött az a decemberi másfél hónapos leállás, akkor azok mi voltunk.
 
– Idén először viszont nem kellett selejtezőt játszaniuk a nemzetközi kupában.
– Igen, de a Magyar Kupa megint a nyakunkon volt, azt pedig nem szerettük volna beáldozni. Itt is nüánsznyi dolgon múlott a siker. Talán ebbe az évbe beleillik az a kijelentés, hogy semmi nem jött össze.
 
– Így történt ez a Bajnokok Ligájában is.
– A BL-kiesést követően sokat kellett dolgoznunk, mert akkor már mindenki tudta, csak az OB I-ben vigasztalódhatunk. Az alapszakasz végére aztán igazából már látni lehetett, hogy a gárda kezd összeállni, és nyugodtan mondhatom, a szegedi elődöntőn talán a szezon addigi legjobb teljesítményét nyújtottuk. A fiúk is érezték, ezt az évet csak úgy lehet megmenteni, ha valami pluszt vesznek elő magukból. Ez a plusz bennük is volt.
 
– Egyet ért azzal, hogy utólag a szakma „play-off menőnek” titulálta az Egert?

– Ezt így egyértelműen nem lehet kijelenteni. Ha konkrétan arról az utolsó, számunkra szinte mindegy Vasas meccsről beszélünk, akkor igen. Azon a mérkőzésen nekünk már teljesen mindegy volt, az összes többin viszont tényleg hihetetlenül akartunk, szenvedtünk, de nagyon nem álltak mellénk a korábban már említett kis apróságok. Egyetlen olyan mérkőzést tudok mondani, ahol Fortuna a mi kezünket fogta, ez pedig a szolnoki fellépésünk volt.

– Az alapszakaszbeli görcsös akarás után a rájátszásra megváltozott a játék. Mi történt?
– A Debrecen elleni negyeddöntős párharc előtt úgy fogalmaztam, négy nagyon jó meccsre lesz szükségünk a címvédéshez. Még ha szigorúan is vizsgáljuk a mérkőzéseket, ezek meg is voltak. A finálé első, 7–6-ra elveszített találkozóján ragyogóan pólóztunk. Sajnos azonban két, vagy három olyan buta, kapkodós egyéni hibát csináltunk, ami, ha nincs, akkor úgy érzem, simán megvertük volna a Vasast, és talán akkor egy teljesen más beszélgetésen lehetnénk túl.
 
– És az átigazolási keringőben milyen beszélgetéseken jutottak túl?
– A kapus Bisztritsányi Dávid és a hátvéd Bundschuh Erik biztosan marad. Rosszkéz oldalon is meg leszünk, mivel Kevin Graham újabb egy évet írt alá, rajta kívül Chilkó Marci a másik ember. A két center, Lukas Seman és Mezei Tamás is nálunk folytatja, a kapás oldalon pedig a Bátori Bence, Biros Péter, Kovács Gábor trióval állhatunk fel. Nyártól is tagja lesz a keretnek a még mindig ifjúsági korú Lőrincz Bálint. Az idei csapat többi tagjával jelenleg is tárgyalunk a hogyan továbbról. A legfájóbb pont Hosnyánszky Norbert elvesztése. „Hosi” Szolnokon folytatja pályafutását, az ő posztjára így feltétlen találnunk kell valakit. Igazából egy, vagy két markáns játékosra lenne még szükségünk, de hát a vízilabdában eléggé kettéugrottak az árak. A Szolnok borzasztóan megerősödött, a topjátékosokat ugyanis iszonyú pénzért tudta megvenni. Itt lesz egy különbség és valahol utána jön majd a többi csapat. A Hárai Balázzsal erősítő Vasas, a Szivós Mártont leigazoló Szeged és a várhatóan két-három új szerzeményt majd a későbbiekben bemutató Eger. Az idei paletta mégis szegényedik. A Honvéd gyakorlatilag szétesik, Gergely Pistán kívül a legtöbb játékos már el is kelt.
 
– Ősztől a sárga-kék szurkolók milyen Egert láthatnak?
– A tavalyi bajnokcsapathoz képest anyagilag mindenképpen vissza kell lépnünk és ez magával hozza, hogy játéktudásban is hasonlóan járunk. Az aranyérmes együttesünkhöz képest ebben az évben 25 százalékkal léptünk visszább, a jövő évi büdzsé pedig még az ideinél is körülbelül ugyanennyivel kevesebb lesz. Ezt igazágból azért nem értem, mert a vízilabda olyan sportág, ami a többi labdajátékhoz képest egyáltalán nem drága. Ezekben a sportágakban, ha valaki bajnokesélyes csapatot akar, annak botrányosan magas összegeket kell előteremtenie. A hazaigazoló kézilabdázó, Nagy Lászlót az első évében az átigazolási díjjal együtt több, mint egymilliárd forintba kerül a Veszprémnek. Nem tudom, hogy Veszprém városa nagyobb-e, mint Eger, mindenesetre úgy tippelem, hogy nem, de nekik ezek szerint megéri. Igaz ez akkor is, hogy az önkormányzat mellett komoly támogatók állnak. Nem tudom, hogy az egri városházán mennyit áldoznak ránk, de szerintem Nagy Laci pénzéből Egerben húsz évig el lenne a vízilabda.
 
– Mi lehet az oka a támogatás folyamatos csökkentésének?
– Egyszerűen fogalmam sincs. Elfogadom azt is, hogyha valamire már nincs szükség. Igaz, ezt jobb lenne megmondani, mert őszintén nagyon rossz érzés látni, hogy a hosszú évek alatt, szépen felépített valami lefelé megy, és szép lassan kezd elsorvadni. 
 
– Hogyan lehet így egyáltalán a jövő évre készülni? Apropó! Ön irányítja szeptembertől is a csapatot?
– Röviden? Optimistán. Nekem még van egy éves kontraktusom. Major Attila kondi edzővel és az úszótrénerekkel már megbeszéltük a nyarat. Lesznek játékosok, akikkel már most elkezdjük a vízi edzéseket. Zömében a fiatalokról beszélek, nekik mondtam, csak úgy van értelme ennek az egésznek, ha a keletkezett űrt az ő fejlődésükkel tudjuk betölteni. Márpedig a Szolnok és a többi élcsapat között lesz egy űr.
 
– Ha az említett fiatalok kihozzák magukból a maximumot, az mire lehet elég?
– Abszolút a döntőben gondolkozom. Ugyanakkor azért kell húzni egy józan vonalat is. Másképp nagyon nem tudom elmondani, csak a saját, kicsit nyers szavaimmal. Idén 58 éves vagyok, ezért hiába szeretnék ugyanolyan szerelmi teljesítményt, mint húszévesen, már nem tudom megcsinálni. Saját példámnál a korom, a csapatnál pedig az anyagi helyzet az indok. Ettől még nyilvánvaló, hogy bajnoki címben kell gondolkozni, de hangsúlyozom, meg kell nézni az ellenfeleket. Ott lesz a Szolnok, amely gárda három olimpiai bajnokkal, három szerb világbajnokkal, illetve román válogatottakkal vág neki az idénynek. Úgy érzem, ez olyan, hogy az Atlético Madridnál is szeretnék mindig megnyerni a bajnokságot, csakhogy látják, a Barcelona, vagy a Real Madrid mellett borzasztó nehéz odaérni a csúcsra. Objektív tény, hogy egy csapatot sokkal könnyebb egyben megtartani, mint felépíteni. Mi építettünk egyet, sőt, sok csapatot, nem kellett volna semmi mást csinálni, mint egyben tartani azt. Most nekiállunk megint egy új építkezésbe. Az idei gárda is jó volt. Ha így, csak egy picike változtatással egyben tudott volna maradni, akkor ez a gárda is tudott volna bajnokságot nyerni.
 
– A bajnoki döntő hetében olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint Ön és csapatkapitánya, Biros Péter között komoly konfliktus keletkezett. Mi igaz ebből?
– Igazából nem szeretnék ebből bulvártémát kreálni, de a hír igaz, valóban volt probléma. Remélem ez már a múlt, mindenesetre akkor megbeszéltük a helyzetet.
 
– A konfliktus milyen mértékű? Csak, mert az olimpia után, valamikor a nyár végén ismét együtt dolgoznak, mégpedig az egri sikerekért.
– Véget ért a döntő, előtte rendeztük a dolgot, azóta viszont nem találkoztunk. Egyelőre azt tudom, hogy van még egy évem Egerben, Petinek pedig kettő, ezért a szezon elején biztosan leülünk egymással. Most azt nem tudom megmondani, hogy a klub vezetőivel együtt, vagy csak ketten, négyszemközt leszünk-e jelen, mindenesetre az egész jövő évet le akarom tisztázni vele, hogy a továbbiakban ne legyen hasonló probléma.
 
– Említette, hogy utolsó éve kezdődik a szerződésében szereplő időből. Valóban ez lesz az utolsó, vagy lehet szó hosszabbításról?
– Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom. Egyszer volt egy nagyon jó edzőm, aki azt mondta, soha ne beszéljek a jövőről kijelentő módban. Legyen ez mindig kérdés. Az tény, hogy egy évig biztosan maradok még. Edzői pályafutásom során korábban előfordult olyan, hogy az utolsó esztendő következett, aztán lett belőle több. Ezt a szezont nagyon tisztességesen  akarjuk végig vinni. Nem állítom, hogy a csapat jövőre biztosan megnyeri a bajnokságot, és azt sem, hogy garantáltan a döntőbe jut. Ám hogy becsületes, jó évet fogunk zárni, arra ígéretet tehetek.

Számok szerint (2011/2012)
OB I. alapszakasz 22 17 2 3 258–163 53
OB I. rájátszás 7 5 2 74–66
Magyar Kupa 6 5 1 81–38
Bajnokok Ligája 6 1 5 44–54 3

Az OB I. végeredménye

1. TEVA-Vasas-Uniqa, 2. ZF-Eger (Szécsi Zoltán, Bisztritsányi Dávid – kapusok; Wiwo Gerritse, Bátori Bence, Kevin Graham, Hosnyánszky Norbert, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Varga II. Zsolt, Lukas Seman, Binder Szabolcs, Chilkó Márton, Bundschuh Erik, Biros Péter, Naganuma Acusi, Lőrincz Bálint – mezőnyjátékosok; Gerendás György, Tóth Kálmán – edzők), 3. Szeged Beton VE, 4. Groupama Honvéd, 5. Debrecen, 6. Szolnoki Dózsa-Közgép, 7. FTC Fisher-Klíma, 8. Kalo-Méh-CS&K Szentesi VK, 9. Kaposvári VK, 10. Orvosegyetem SC, 11. BVSC-Zugló, 12. PVSK-Füszért.

„Hosi” 64 gólja a negyedik helyhez volt elég

A bajnokság gólkirályának a 88 találatot jegyző Szivós Márton bizonyult. A negyedik Hosnyánszky Norbert 64, az ötödik Biros Péter 60 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. Akciógólok tekintetében is a Honvéd játékosa végzett az élen (38), ebben a mutatóban a legjobb egri játékosnak Kevin Graham számít, aki mindössze hárommal dobott kevesebbet. A ZF kanadai légiósa a labdaszerzések specialistái között is az élmezőnyben bukkan fel, a három dobogós kapus után (a harmadik helyen Bisztritsányi Dáviddal) a negyedik helyen zárt 56 elhalászott labdával. A legszabálytalanabb pólósok közül egriként Bundschuh Eriket említhetjük. A szezonban összegyűjtött 44 személyi hibája a 12. helyet jelentette.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Újra építkezni kell a ZF-Egernél

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Gyász: elhunyt Földi Imre, a Nemzet Sportolója

Gyász: elhunyt Földi Imre, a Nemzet Sportolója

A magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka május 8-án lett volna 79 esztendős.

El Clásico: eldőlt, játszik-e Neymar a Real ellen

Már korábban felvetődött az ötlet, hogy lehet vállalja a rizikót a katalán sztárcsapat.

Szivics: Úgy gondolja, sétálgathat, ha ég a csapata

A Mezőkövesd vezetőedzője számára érthetetlen csapata hozzáállása • Edzői nyilatkozatok.

„Lapgyűjtő” lett a korábbi válogatott támadó – NB II-es tavaszi legek

„Lapgyűjtő” lett a korábbi válogatott támadó – NB II-es tavaszi legek

300 percenként kap gólt a Szeged 2011 • A őszi gólkirály, Laki Balázs egyszer sem talált be • Február vége óta veretlen a PAFC.

Vasas–Honvéd: Nagy Gergely lázas betegen lett a meccs legjobbja

A Vasas kapusa megfogta Lanzafame tizenegyesét és a hosszabbításban is hatalmasat védett.

Férfi kézi BL: az év gólpassza Veszprémben; eltilthatják Schuchot

Miután a kék lapot is felmutatták a magyar játékosnak, fegyelmi tárgyalás is lesz az ügyében.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér