Közélet

2016.09.27. 13:51

Jubiláló polgárőrök

Huszonöt esztendeje alakult meg a mára hungarikumnak számító polgárőrség, amelynek tagsága az alapító elnök, dr. Kopácsi Sándor ideje alatt 30 ezerre gyarapodott.

Sz. I.

A jubileum alkalmával a hét végén közbiztonsági fórumot tartottak, s kiállításon mutatták be a civil bűnmegelőző szervezet tevékenységét a Bodonyban.

A fórum témája az önkormányzatok és a polgárőrség bűnmegelőzésben betöltött szerepe volt. Ennek kapcsán dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy – részben az illegális bevándorlás miatt, részben a helyi lakosság szubjektív biztonságérzetének a növelése érdekében – hatékony együttműködésre van szükség a rendvédelmi szervek, az önkormányzatok és a polgárőrség között. A kormány ebben stratégiai partnerként számít a 2030 egyesületben évi 8-9 ezer óra önkéntes szolgálatot ellátó 56 ezer polgárőrre.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a megye települései közül húszban nincs bűnmegelőző egyesület, pedig – mint Czinege László megyei rendőrfőkapitány megjegyezte – szükség lenne rá. Ahol rendszeres a jelenlétük – tette hozzá dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke –, ott gyökeresen megváltozott a lakosság biztonságérzete. Az érintettek együttműködése révén kevesebb lett az ismertté vált bűntények száma: a 2012-es 420 ezerről 2015-re 280-ra csökkent az országban. Újabb feladatok sora vár az egyesületekre, ez megköveteli az alapos szakmai képzést, az egységes szolgálati megjelenést, a fiatalítást.

A fórumon számos polgármester egyetértett abban, hogy közös teendőjük a helyi lakosság nyugalmának a biztosítása. Kiemelték, hogy a polgárőrség nagyot fejlődött, ami nemcsak a támogatásokban, eredményekben, hanem az elismerések számában is érezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!