Gazdaság

2014.10.31. 18:27

Kedvező folyamatok indultak a megye gazdaságában

Még nem éri el a válság előtti szintet a vállalkozások teljesítménye, s a legnagyobbak húzzák a szekeret.

T. B.

Elkészítette Heves megye gazdasági évkönyvét a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). A kiadvány – amely letölthető a HKIK honlapjáról – bemutatója alkalmából dr. Bánhidy Péter kamarai elnök elmondta: tavaly pozitív folyamatok indultak el a megye gazdaságában, amelyek idén folytatódtak. Ugyanakkor a vállalkozások teljesítménye még mindig nem éri el a válság előtti szintet. A megye gazdasága érzékeny, hiszen rendkívül nyitott a jelentős export- és importtevékenység miatt.

– A demográfiai helyzet – az elöregedés és elvándorlás miatt – kedvezőtlenebb, mint más megyékben. A születésszám viszont emelkedett, és a munkanélküliség is csökkent idén. A megye gazdaságát még mindig a top 50 nagyvállalat, azon belül is az első tíz húzza. A feldolgozóipar (kiemelten a járműipar) súlya nőtt a szolgáltató szektorhoz képest. Ezek beszállítói igénye nagy, ám többségében még megyén kívüli vállalkozások a partnereik – mondta el dr. Bánhidy Péter, hozzátéve: a Hatvan–Gyöngyös–Eger tengely gazdasági ereje növekszik, az északi és déli térség azonban leszakadóban van.

Fülöp Gábor, a kamara főtitkára szerint az ipar, főleg az exportra termelő cégek súlyának növekednie kellene, ezzel húzva magával az iskolarendszert, a városokat, majd a vidéket, végre egyensúlyt hozva a megyébe. Jelentős számú, körülbelül ötvenezer mikro- és kisvállalkozás létezik Hevesben, ezeknek azonban csak a kétharmada működik.
Jakab Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei igazgatója szerint az előttünk álló uniós költségvetési ciklusban megállhat a vidékről való elvándorlás, hiszen kiemelten támogatják az állattenyésztést és az olyan munkaigényes ágazatokat, mint a kertészet. Ezáltal több munkaerőre lesz szükség, s nő a vidék megtartó ereje.

Jakab Tamás az idei mezőgazdasági évről elmondta, bizonyos szempontból átlagos volt, de akadtak szélsőségek is. Az enyhe tél növényvédelmi problémákat okozott, s sosem látott pocokkártétellel is szembesülhettünk. Ősszel a rendkívül csapadékos szeptember okozott gondot: a kapás növények betakarítása nehezebbé vált, a kukoricáé egy hónapot csúszik. A napraforgó esetében a minőség romlását is hozta, a kukoricánál pedig a szárítási költségeket növelte. A termelés így nem rentábilis, annál is inkább, mert a terményárak is csökkentek: az őszi betakarítású növényeké 20, a gabonaféléké 25 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!